Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Visoka udeležba na predčasnih voliščih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th oktober 2017, 04:19 pop

Udeležba na predčasnih voliščih v torek, sredo in četrtek je bila krepko višja kot pred petimi leti, je sporočila državna volilna komisija. Na predčasna volišča je v treh dneh prišlo 28.201 volivcev ali 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev.  Na volitvah predsednika leta 2012 je predčasno glasovalo 23.350 volivcev ali 1,36 odstotka volilnih upravičencev.

Krepko višja udeležba vsak dan

Kako so volivci glasovali zadnje dni, kaže grafika:

 

Praviloma je predčasna udeležba nekoliko boljša z leve. Da volijo tudi volivci z desne, pa dokazuje odziv nekdanjega generalnega sekretarja vlade na članek, ki ga berete. Božo Predalič je zapisal:

Udeležba na predsedniških volitvah bo, kot to kažejo ti prvi podatki, visoka. Predčasna glasovanja nakazujejo, da bo veliko volivcev na volišča prišlo tudi v nedeljo. Veliko vsaj v primerjavi z referendumom, ko jih je na volišča prišlo 352.175 volivcev ali 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Na predsedniških volitvah je udeležba že tradicionalno relativno visoka, še najnižja je bila na zadnjih, ko je Boruta Pahorja volilo več volivcev kot Danila Türka in Milana Zvera. Na volišča je leta 2012 prišlo 48,41 odstotka volivcev. Ali bo tokrat nižja ali višja, še ni mogoče zanesljivo oceniti. Zdi se pa, da bo višja. Dosedanja udeležba v prvem krogu predsedniških volitev je bila takšna:

Mediji le smejo na volišča

Državna volilna komisija je ta teden s posebnim sklepom določila pravila, da mediji smejo spremljati delo volilnih organov, ko volivci glasujejo in tudi med štetjem glasovnic. S temi pravili je nekoliko omejila pravico zvočno ali slikovno snemati dogodke na voliščih z razlago, da je to nujno, da bi zagotovili tajnost glasovanja. A krajša snemanja dogajanja med glasovanjem in ugotavljanjem rezultatov bodo še mogoča.

Zadnjega četrt stoletja zelo liberalno ureditev, ki je medijem zagotavljala povsem odprta vrata, so pred tem črtali zaradi zahteve z javne televizije, ki je nameravala na nekaj voliščih, kjer bodo v nedeljo šteli glasovnice, urediti začasni studio in dogajanje od tam neposredno prenašati. V državni volilni komisiji so ocenili, da bi to resno delo volilnih organov spremenilo v medijski cirkus.

Kakšna so nova pravila?

Kar nekaj razprav je včeraj sprožil predstavnik SDS v komisiji Drago Zadregal z oceno, da k tajnosti glasovanja sodi tudi, ali je volivec sploh glasoval in da bi morale zato televizije na svojih posnetkih zamegliti obraze vseh volivcev, ki jih posnamejo na voliščih ali pa dobiti njihova soglasja za javno predvajanje. Denimo takrat, ko snemajo glasovanje pomembnih predsedniških kandidatov.

Na koncu so sprejeli takšno besedilo:

“Ob prihodu na volišče mora predstavnik medija o slikovnem snemanju obvestiti predsednika volilnega odbora. Slikovno snemanje lahko traja krajši čas, pri tem pa se ne sme slikovno snemati volivca/volivke brez njegovega/njenega soglasja na način, da bi se posegalo v tajnost glasovanja. S slikovnim snemanjem se ne sme motiti dela volilnega odbora. Po končanem slikovnem snemanju se mora volišče zapustiti.”

 

Celotno besedilo pravil, kaj smejo mediji, je dostopno na povezavi:

Sklep-MedijiNaVoliščih-sprejeto

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu