Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

BiH noče pomoči za migrante, ki zmrzujejo. Migranti pa tudi zavračajo pomoč.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th november 2018, 10:09 dop

Zaradi pretresljivih posnetkov v naših medijih, v kako groznih razmerah živijo migranti v Veliki Kladuši in okolici, ki poskušajo preko Hrvaške in Slovenije v EU, sem vladi in vsem vladnim strankam poslal vprašanja, zakaj tej državi ne pomagamo, da bi ljudje tam dobili spodobna zavetišča pred mrazom, če ta država, kot kažejo posnetki naših medijev, tega sama ne zmore.

Iz političnih strank odgovorov, ali bi kakorkoli pomagali, da ne bo kdo umrl v BiH, ker zime na Balkanu so lahko zelo ostre, še ni. Iz Levice molčijo. Neuradno pa je iz vladnih strank slišati, da imajo kakšnih 80 kontejnerjev za vsak slučaj pripravljenih za pomoč v hudi sili na naši strani meje in da bi v lahko s tem tudi pomagali BiH. Pa še kaj bi se našlo.

Posnetki so pretresljivi, ker je čas zime in šotori za ta čas niso primerno bivališče. Mediji, ki so aprila in maja, torej pred našimi volitvami poslancev, ko se je število migrantov iz oddaljenih držav (Pakistana, Maroka, Afganistana) začelo dramatično povečevati, povsem spregledali dogajanje, s temi posnetki zdaj opozarjajo na humanitarno katastrofo. Ne ponujajo pa odgovora, zakaj v Bosni oblasti ne pomagajo migrantom do človeškega zavetišča pred mrazom. To v modernem času in v Evropi ni težko. Mediji vztrajno zatrjujejo, da so ljudje tam skrajno človekoljubni in prijazni. Posnetki teh istih novinarjev pa pričajo o natančno obratnem: da migranti zmrzujejo v šotorih, na mrazu in sredi blata.

Eden od posnetkov, ki so ga objavili kolegi iz Večera včeraj na spletnih omrežjih, je takšen:

 

Vladi sem vprašanje poslal, ker sem domneval, da BiH sama ne zmore pomagati migrantom, saj ta država še čuti posledice travmatične preteklosti in so tam morda napak ocenili, koliko migrantov bo jeseni pri njih. A odgovor iz vlade je pokazal nekaj drugega. Neja Pavlica iz uprave za zaščito in reševanje mi je poslala takšen dogovor:

“Vsaka država sama zase odloči, ali je njen nacionalni odziv ob nesreči zadosten ali pa potrebuje pomoč. V primeru migrantske krize v BiH torej republika Slovenija ne more ponuditi pomoči, saj je prizadeta država ni zaprosila.”

Oblasti BiH drugače kot naši novinarji ocenjujejo položaj, kaže ta odgovor. Položaj obvladujejo. Niso zaprosili in nočejo pomoči. Posnetki novinarjev pa kažejo, da migrantom niso zagotovili ustreznih bivališč, a novinarji ne kritizirajo tamkajšnjih oblasti za slabo ravnanje z ljudmi v stiski. Možno je, da migranti nočejo tja, kjer jim oblasti ponujajo ustreznejše zavetje, ker hočejo naprej. A o tem ni opaziti nič v člankih.

Najbolj temna razlaga pa bi bila, da oblasti v BiH migrantom nočejo urediti boljših pogojev za preživetje, da ne bi ostali tam in da k njim ne bi prihajalo še več beguncev, ker jih poskušajo (kot mi nekoč), čim prej poslati naprej ali pa upajo, da bodo odšli nazaj, novinarji pa to igro sprejemajo kot nekaj normalnega na Balkanu. To bi bilo tisto, kar pri nas premier očita medijem. A ne v obliki govora. Huje, Mediji pa, če je ta razlaga točna, celo sodelujejo v tej igri tuje države in med ljudmi s posnetki širijo sprejemljivosti nelegalnih prehodov meje v EU, tudi v Slovenijo, da ti migranti ne bi zmrzovali.

Pričakujem še odgovore iz vseh koalicijskih strank (tudi Levice), ki bi lahko pomoč v kontejnerjih ali drugih ustreznih bivališčih BiH ponudili tudi na politični ravni. Nezaslišano je, da vladajoči protestirajo proti domnevnemu sovražnemu govoru medijev v naši državi o migrantih, tem istim migrantom pa v hudi stiski, ki jo kažejo posnetki tudi naših medijev, v državi, ki ni zelo oddaljena, ne poskusijo pomagajo, da bi tam preživeli zimo. Povrhu niti ne kritizirajo tamkajšnjih oblasti, če ne zagotovijo zadostne pomoči ljudem iz daljnih držav, katerih večina ne izpolnjuje pogojev za vstop v EU, da ne bi zmrzovali v nečloveških razmerah.

POPTV je o razmerah v BiH pred dvema tednoma poročal s takšnim posnetkom televizijske kamere in takšno oceno položaja:

Po objavi članka se je pojasnilo, kaj je za objavljenim posnetkom iz okolice Velike Kladuše, pojavilo.

A iz medija, ki mu poskušajo aktivisti iz leve, ki jih je podprl nacionalni radio in deloma celo premier, ukiniti oglaševanje državnih podjetij, v katerih uprave in direktorje postavlja vsakokratna vladna koalicija. Takšno je pojasnilo o nemogočih razmerah, v katerih so migranti:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu