Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nalezljivo: Ošpice prinašajo tujci in prebežniki

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th avgust 2018, 10:52 dop

Slovenski mediji so zaradi dveh primerov ošpic v zadnjem mesecu tej nalezljivi bolezni posvetili veliko pozornost. V nedeljo pa je bil odkrit še tretji primer ošpic pri predšolskem otroku, ki je bil v preteklosti cepljen z enim odmerkom cepiva proti ošpicam, so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Del poročanj so tudi opozorila o koristnosti cepljenja proti ošpicam, ki so v državi to bolezen dejansko skoraj odpravila. Države zahodne Evrope obveznosti cepljenj skoraj ne poznajo. Izjema je Italija, kjer so obvezno cepljenje uvedli lani, ker se je število ošpic tam močno povečalo. Najbrž tudi zaradi močnih migracij. Tudi oba letošnja primera ošpic v Sloveniji sta povezana s tujino: prišla sta iz Srbije in Kosova.

Katere nalezljive bolezni ubijajo

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen pri ljudeh, ki se prej še niso srečali z njo, oziroma nimajo ustrezne količine zaščitnih protiteles. Smrtnost je največja pri otrocih, mlajših od pet let, in imunsko oslabljenih bolnikih. Od tisoč obolelih za ošpicami umre eden do treh bolnikov. Pljučnica je najpogostejši vzrok smrti v šestih od desetih primerov smrti zaradi ošpic. Čisto v absolutnih številkah v primerjavi z gripo ošpice niso zelo smrtne: v letu 2016 ni v Sloveniji nihče umrl za to boleznijo, za gripo pa je umrlo vsaj 25 oseb. Na spodnji tabeli, ki jo je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), lahko preberete, katere so še druge nalezljive bolezni, ki so se v letu 2016 končale s smrtjo in število umrlih bolnikov.

V letu 2016 je bil v Sloveniji prijavljen en primer ošpic, okužba je prišla iz tujine.  Zbolela je ženska, iz starostne skupine od 30 do 49 let. Bolnica ni bila hospitalizirana, podatki o cepljenju niso bili znani, je objavil NIJZ. V  letu 2017 je bilo šest primerov te bolezni. V zadnjem času pa še tri:  pet letnega otroka, ki se je okužil v Srbiji, odraslo osebo, ki se je okužila na Kosovu in predšolskega otroka, ki je bil v preteklosti cepljen z odmerkom cepiva proti ošpicam, za katerega še ni znano, kje je vir.

Ošpic je več na vzhodu in jugu Evrope

Na spodnji tabeli, ki jo najdete na spletni strani Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (European centre for disease prevention and control – ECDC), si lahko ogledate število prijavljenih ošpic v državah EU po mesecih od decembra 2016 do novembra 2017.

 

Največ prijav (41 odstotkov) je bilo iz Romunije, ki je imela tudi največ prijavljenih primerov ošpic (302 na milijon prebivalcev), sledi Italija s 35 odstotki vseh prijav v EU,  82 primerov na milijon prebivalcev. Po incidenci je s 58 obolelih na milijon prebivalcev tretja Grčija. V preteklem 12-mesečnem obdobju so v EU zabeležili 34 smrti zaradi ošpic: 23 v Romuniji, štiri v Italiji, dve v Grčiji in po eno v Bolgariji, Franciji, Nemčiji, na Portugalskem in v Španiji. Grafično je razširjenost ošpic takšna:

 

Cepljenje je precej učinkovito

Po uvedbi cepljenja v letu 1968 se je pojavljanje ošpic v Sloveniji bistveno zmanjšalo v primerjavi z obdobjem pred cepljenjem.

V letu 1974 je bilo v program cepljenja vključeno še drugo cepljenje proti ošpicam za otroke v četrtem ali petem letu starosti, ki so že bili enkrat cepljeni.

Tako so osebe rojene 1969 in kasneje praviloma prejele dva odmerka cepiva proti ošpicam. Od uvedbe cepljenja pojavljanje ošpic upada, razen v letih 1973, 1976/77, 1984 in 1994/95, ko so bili ponovno zabeleženi prehodni epidemični skoki.

V zadnjih desetletjih je bila incidenca ošpic v Sloveniji zelo nizka, od leta 2000 do 2009 pa ni bil zabeležen noben primer.

Po desetih letih odsotnosti so se ošpice spet pojavile v letu 2010 s tremi prijavljenimi primeri (en vnesen – pri tujcu, dva sekundarna primera pa pri naših državljanih), šlo je za prenos v bolnišničnem okolju.

V letu 2011 je bilo prijavljenih 22 primerov, od tega šest vnesenih, v letu 2012 pa 2 primera ošpic pri naših državljanih, obakrat je bila bolezen vnesena iz tujine. Tudi v letu 2013 je bil prijavljen le en vnesen primer, v letu 2014 pa kar 52 primerov, od tega je bila večina (44) primerov povezanih z mednarodno razstavo psov. V letu 2015 je bilo prijavljenih 18 zbolelih z ošpicami, večinoma je šlo za primere povezane z vnosom iz Bosne in Hercegovine (7), v dveh primerih je šlo za vnos iz Avstrije, v ostalih primerih pa niso našli vira okužbe poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje v svojem poročilu “Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v Sloveniji v letu 2016”.

Kje je cepljenje obvezno

Cepljenje otrok proti ošpicam je obvezno v Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, v Italiji, Latviji, Poljski, Slovaški in Sloveniji. V drugih državah EU je cepljenje priporočljivo. Skoraj vse države z obveznim cepljenjem so iz bivšega vzhodnega bloka, izjema je Italija, kjer so lani uvedli obvezno cepljenje otrok proti tej bolezni, saj se je število ošpic tam močno povečalo.

V bivših državah vzhodnega bloka je v primeru obveznega cepljenja v zakonih interes širše skupnosti nad interesi posameznika. Drugod so bolj liberalni. Naša ustava je nekoliko bolj liberalna od zakonov: zagotavlja nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Živimo v času globalizacije, ko lahko tudi v Sloveniji pričakujemo vedno več “eksotičnih” nalezljivih bolezni, ki jih k nam prinašajo turisti in migranti. Tudi živali so lahko prenašalke nalezljivih bolezni, na primer klopi, ki lahko prenašajo klopni meningoencefalitis, boreliozo, ali pa komarji, ki lahko prenašajo malarijo. Le teh ne ustavi nobena žičnata ali pa betonska ograja.

Tako se je lani po več kot 55 letih v Italiji zopet pojavila malarija, ki je v pokrajni Veneto, v severnem delu Italije, vzela življenje štiri letni deklici.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu