Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zavezništvo SKD za EU. Bo Peterle kandidat?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th december 2023, 03:22 pop

Dogovor o uporabi imena SKD in ustanovitvi zavezništva krščanskih demokratov bodo popoldan predstavili Lojze Peterle, Peter Gregorčič in Marko Balažic. Peterle je v času osamosvajanja s krščanskimi demokrati vodil prvo vlado naše države, ki je izvedla osamosvojitev, bil pa je tudi evropski poslanec NSi. Nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Gregorčič bo nosilec liste SLS na evropskih volitvah. Balažic je predsednik SLS.

Namen današnje dogovora je, da bi nastalo zavezništvo krščanskih demokratov, kar pa ni nujno povezano le z evropskimi volitvami. Lojze Peterle ni med možnimi kandidati na evropskih volitvah v NSi, ki jo je v preteklosti zastopal. Ali bi lahko nastopil na listi SLS, ki jo bo vodil Gregorčič, ni povsem jasno. Na njej je pričakovati še sedanjega evropskega poslanca SLS Franca Bogoviča, ki ima veliko privržencev in je bil doslej že dvakrat za evropskega poslanca izvoljen s koalicijskih list. Prvič SLS z NSi in drugič SLS s SDS. Izvolitev z liste, ki jo bo vodil Gregorčič, bo bolj verjetna, če bo na njej več močnih kandidatov, večina na vseh kandidatnih listah “dela za druge” in sami niso izvoljeni.

Peter Gregorčič Foto: DZ/Matija Sušnik

SLS je uradna naslednica SKD, del tradicij je sicer prevzela tudi NSi, ki jo je leta 2000 s takrat premierom Andrejem Bajukom ustanovil takrat zunanji minister Peterle zaradi prelomljenih zavez v pred tem združeni SLS in SKD o spreminjanju sistema volitev poslancev, ko so poslanci SLS+SKD s podporo spreminjanju ustave strankam z leve omogočili preprečiti uzakonitev večinskega sistema in s tem odpravili glavni razlog združevanja. Za večinski sistem je bila pred tem na referendumu večina glasujočih volivcev, uzakonitev je zaradi tega zahtevalo ustavno sodišče.

Lojze Peterle Foto: DZ/ Matija Sušnik

Leta 1948 rojeni Peterle več ni najmlajši, a za delo v politiki starost ni nujno ovira. Ameriški predsednik Joe Biden, ki je bil v preteklosti senator in podpredsednik ZDA, je še precej starejši, rojen leta 1942. Pa razmišlja o ponovni kandidaturi za predsednika ZDA. Kakšnih meritev, ali bi se kandidatura Peterleta splačala, za zdaj v SLS še niso opravili.

O razlogih za dogovarjanje o zavezništvu krščanskih demokratov je Peterle povedal, da je v tej tradiciji še veliko navdiha, kako politiko voditi na boljši način od tistega, ki je značilen za sedanjo oblast, ki temelji na ustvarjanju sovražnikov, slavljenja ustanovitve komunistične partije na Čebinah in poznejših jam. Tradicija krščanske demokracije ne temelji na polarizaciji in iskanju sovražnikov, ponuja sodelovanje in dostojanstvo, je dejal Peterle.

Vabilo na prireditev je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu