Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klemenčič predlaga Đorđevića za podpredsednika vrhovnega sodišča

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th marec 2018, 09:49 pop

Miodraga Đorđevića je za podpredsednika vrhovnega sodišča za šest let državnemu zboru včeraj predlagal pravosodni minister Goran Klemenčič. “Mudi se jim, da ga do volitev poslanci izvolijo. Zdaj še imajo večino. Ni pa dobra izbira za sodišče,” je bil sinoči prvi neuradni odziv med uglednimi sodniki. Težava na vrhovnem sodišču je, ker nihče drug ne kandidira za podpredsednika Damijanu Florjančiču. Podpredsednica pri prejšnjem predsedniku Branku Masleši je bila bivša Đorđevićeva soproga vrhovna sodnica Nina Betetto.

Ko je Đorđevića ustavil Pahor v prid Betettove

Članek o policijskih ukrepih, ki jih je sprožil vrhovni sodnik Đorđević, zaradi katerega policija zdaj preverja še ravnanje drugega medija.

Đorđević je za kandidaturo za podpredsednika vrhovnega sodišča dobil večino v sodnem svetu (dva člana sta bila proti) in med vrhovnimi sodniki na obči seji, kjer pa števila glasov proti kandidatu ni mogoče izvedeti. Je pa po neuradnih informacijah kar nekaj sodnikov glasovalo proti kandidatu, ki je v preteklosti neuspešno kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in tudi za ustavnega sodnika. Za ustavnega sodnika ga je leta 2007 predlagal predsednik Janez Drnovšek, v državnem zboru je bilo za kandidata 35, proti pa 42 poslancev. Za izvolitev je nujnih 46 glasov in ni bil izvoljen za ustavnega sodnika

Podpredsednik vrhovnega sodišča bo Đorđević postal za šest let, če ga tokrat potrdijo poslanci, ki se pred volitvami sestanejo le še na dveh rednih sejah.

Za vztrajnega se je Đorđević izkazal, ko ga v predsednik republike Borut Pahor tudi v več poskusih nikakor ni želel predlagati državnemu zboru v paketu za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga Pahor predlagal, bi kar polovico kandidatne liste tvorila nekoč zakonca Đorđević in Betetto.  Pahor se je na koncu odločil za nenavadno rešitev in državnemu zboru predlagal štiri kandidate za tri mesta. Ponudil je predavatelja na harvardski univerzi Klemna Jakliča, ki ga je podprl dotedanji evropski sodnik Boštjan M. Zupančič, podpredsednico vrhovnega sodišča Nina Betteto, predavateljico na univerzi v Gentu Nino Peršak in odvetnika Marka Bošnjaka.

Đorđević se je na to izbiro, ki ga je izključila, odzval z opozorilom, da ni naključno, da je Pahor predlagal kandidata, “ki sta se kritično izrazila do odločitev rednih sodišč v zadevi Patria.« Jakliča je leva vladna večina izločila v državnem zboru.  Na evropskem nivoju pa je bil iz trojke, ki je preostala, izbran Bošnjak. Torej eden od tistih, ki si je upal kritizirati fiasko, ki se je sodiščem zgodil v primeru Patria.

Bettetova, ki je bila kot podpredsednica nekoliko soodgovorna za sramoto rednega sodstva, pa – čeprav je v slovenski vladajoči politiki veljala za favoritko – na evropski ravni ni uspela.

Težave z otroci z drugo pomembno žensko

Đorđević pa se v medijih zadnje čase precej pojavlja zaradi otroka, ki ga ima z drugo pomembno žensko: z državno sekretarko (to je enako kot namestnica) Gorana Klemenčiča,  Tino Brecelj. Drug Klemenčičev državni sekretar je Darko Stare, ki je bil s Klemenčičem že na KPK, pred tem pa je bil namestnik šefa Sove. Brecljeva je v preteklosti delala tudi v sodstvu, v vladi pa je bila že v času Alenke Bratušek, ko je bila edina državna sekretarka pri pravosodnem ministru Senku Pličaniču, ki si je s službeno kartico na kosilih plačeval tudi cigarete.

Državna sekretarka na pravosodnem ministrstva Tina Brecelj Foto: uradna stran vlade

Zaradi domnevnih težav povezanih s sinom, ki ga ima Đorđević z Brecljevo, na osnovni šoli Poljane, je spletni portal Nove24TV doletela prijava na policijo, ko so tam le poročali o tem, da je policiji že pred tem prijavil revijo Škandal24, ki je poročala o neprimernem obnašanju otroka. Sporni članek si lahko preberete na povezavi tukaj.

O menda precej težkem sinu Đorđevića in zapletih, ki so posledica konfliktov, je na svojem portalu že prej precej pisal Bojan Požar, ki je nedavno napovedal pohod na volitve. Da zgodbe o težavah z otroci niso povsem iz trte zvite, je slišati tudi med sodniki.

Na probleme že prej na osnovni šoli Prežihovega Voranca je javno opozoril predsednik SNS Zmago Jelinčič. Jelinčič je, ko sem ga sinoči poklical, povzel, da je bilo veliko sestankov zaradi težav s starejšim sinom, ki sta ga starša na koncu prepisala na osnovno šolo Poljane.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]”Z Brecljevo ima dva sina, eden je večji problem od drugega, z Betettovo pa hčerko, ki je v redu,” je ocenil Jelinčič, ki je otroke in sodnika Đorđevića nekoliko bolj osebno spoznal, ker sta na isto osnovno šolo kot nekaj časa Đorđevićev sin hodili obe njegovi hčerki.

Predlog predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, naj zbor za podpredsednika vrhovnega sodišča imenuje Đorđevića, je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/7fa1af7bac5785a53a44.pdf”]

Brglez je Klemenčičev predlog včeraj že poslal mandatno volilni komisiji, ki o kandidatu razpravlja pred državnim zborom.

Na lestvici  priznanih in prezrtih pravnih avtoritet, ki je objavljena v Spletnem časopisu,  je Đorđević med tistimi doktorji prava, o katerih v tujini ne najdemo citatov, kar pomeni, da mednarodno ni zelo prodoren.

A med dejavnimi sodniki, ki imajo doktorate, so le redki takšni, katerih dela bi v tujini veliko citirali.

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (20)

Disqus Comments (17)

https-spletnicasopis-eu