Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težave z Odlazkom: Revizorji s Šarcem že zadovoljni, Mesec še ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th oktober 2018, 02:23 pop

Revizorji računskega sodišča so po pregledu porevizijskega poročila predsedniškega kandidata Marjana Šarca ugotovil, da je 6.968 evrov nezakonitih popustov, ki jih je dobil v medijskih podjetjih družine Odlazek, le nakazal v humanitarni organizacij Hospic. Nakazilo denarja so revizorji zahtevali avgusta po pregledu poslovanja Šarčeve predsedniške kampanje, ko so ugotovili, da mu je podjetje Svet24 dalo kar 85 odstotni popust ali 6.630 evrov nedovoljenega darila za kampanjo. To je bila krepko več kot desetina vrednosti celotne kampanje kandidata Šarca.

Težave s prepovedanimi popusti

Za promocija Šarca je LMŠ lani skupaj porabila 53.511 evrov. Manjši, 20 odstotni popust, je Šarec dobili tudi pri podjetju Reporter Media, a vrednost popusta je tam bila le 240 evrov. Podoben popust sta pri podjetju, ki izdaja revijo Reporter, dobila tudi Borut Pahor in Romana Tomc. Slednja, denimo, za 240 evrov. A šefa kampanj obeh protikandidatov sta vsoto za nedovoljen popust hitro nakazala v dobrodelne namene, kar zahteva zakon. V LMŠ niso in jih je doletela sankcija revizorjev.  “Denar bomo še danes nakazali društvu Hospic,” mi je konec avgusta povedal generalni sekretar LMŠ Branko Kralj, ki je lani vodil finančni del kampanje Šarcu in pojasnil še: “Smatrali  smo, da so to normalni popusti. Da je bilo za vse enako in zato tega nismo takoj nakazali v dobrodelne namene”. Računsko sodišče je te dni le uradno potrdilo, da je Kralj storil, kar mi je napovedal avgusta in kar po zakonu mora vsak, če dobi nedovoljeno darilo ali popust pravne osebe za kampanjo.

Težave z Luko Mesecem

Težav Marjana Šarca, ki so povezane z mediji v lasti družine Odlazek, pa s tem še ni povsem konec. Premier je za sekretarja za nacionalno varnost zaposlil Damirja Črnčeca, nekdanjega šefa vojaške obveščevalne službe in Sove, ki je pisal kolumne tudi za Revijo Reporter. To imenovanje je zelo razjezilo Levico Luko Meseca, kjer menijo, da je Črnčec ksenofob, nestrpnež in promotor sovražnega govor. Od premiera so zahtevali, da Črnčeca odpusti, a ta tega noče. Levica je zaradi tega ustavila slavnostni podpis parafiranega sporazuma s petimi strankami, ki imajo ministre v vladi. Po tem sporazumu bi Levico zavezovala koalicijska pogodba, ki so jo pred tem uskladili z drugimi vladnimi strankami, hkrati pa bi po tem dogovoru Levico vseh šest vladnih strank še naprej razglašalo za opozicijsko stranko, vlado pa za manjšinsko.

Levica Luke Meseca, ker Šarec Črnčeca še kar ni odslovil, tega sporazuma še noče podpisati in ni jasno, kdaj bi se to lahko zgodilo. Sodelovanja in usklajevanja, ki jih nepodpisan sporazum določa, pa potekajo redno in povsem normalno, sem izvedel iz LMŠ.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu