Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šrot padel, Golobovi osvojili Novo Gorico in Izolo, ni pa Gašpar Gašpar Pirana

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:25 pop

Veliko presenečenje se je v drugem krogu zgodilo v Celju: padel je župan Bojan Šrot. Zabolelo je zanesljivo Gašparja Gašparja Mišiča, ki je propadel v Piranu. 58 odstotkov volivcev je namesto nekdanjega poslanca PS Zorana Jankovića volilo Andreja Korenika. V mestnih občinah, razen v Celju, večji presenečenj ni bilo. V Mariboru je Saša Arsenovič z več kot 60 odstotki glasov ohranil prednost pred Francom Kanglerjem iz prvega kroga in bo še naprej župan. Enako je v Kranju uspelo Matjažu Rakovcu (SD), ki je z več kot 70 odstotki glasov meščanov premagal kandidata SDS, NSi, SLS in ZS Iva Bajca. V Murski Soboti pa je Damjan Anželj (SD) s skoraj 65 odstotki premagal Andreja Mešiča (SDS). Mursko Soboto je zadnja leta tudi vodil župan iz SD Aleksander Jevšek, ki ni znova kandidiral, ker se je preselil v vlado Roberta Goloba. Kandidat SDS in NSi Janez Magyar pa je v Lendavi s 55 odstotki prehitel Ivana Koncuta (SD). So pa bila presenečenja drugod po državi.

Ko gre za kandidate Gibanja Svobode Roberta Goloba, so bili uspešni. V Novi Gorici je Samu Turelu uspelo zmagati s slabimi 56 odstotki, v Izoli pa je Milan Bogatič z več kot 57 odstotki premagal Danila Markočiča, ki je bil pred štirimi leti tam izvoljen za DeSUS. Tokrat je neodvisen. V zgodovino pa se je vpisal s škandalom predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ko jo je z otrokoma gostil v svoji občini. Edini kandidatki stranke Gibanja svoboda pa v drugem krogu ni uspelo. V Cerknem je Gašper Uršič z več kot 58 odstotki glasov premagal Urško Lahajnar Ubajiogu.

Je pa v Moravčah dosedanji župan Milan Balažic, ki je bil nekoč politik SD, tokrat pa ga predlaga SLS, z več kot 58 odstotki premagal Martina Rebolja iz SD. V Brežicah pa je bil Ivan Molan z 52,6 odstotki uspešnejši od nekdanjega šefa parlamenta Igorja Zorčiča.

Med župani, ki niso bili uspešni, je v Ilirski Bistrici Emil Rojc, premagal ga je Gregor Kovačič, na Jesenicah pa je “padel” nekdanji novinar Dela Blaž Račič, premagal ga je kandidat SD Peter Bohinec. V mestni občini Krško je Janez Kerin premagal Dušana Šiška. V Žireh pa je Franc Kranjc z 51,5 odstotka premagal skupnega kandidata SDS in NSi Štefana Bogataja.

Vse rezultate lahko pogledate tukaj: https://volitve.dvk-rs.si/lv2022/#/rezultati

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu