Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Popusti Šarcu: Kralj bo 6968 evrov danes nakazal Hospicu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st avgust 2018, 02:11 pop

„Seveda bomo. Danes bomo to storili. “ mi je generalni sekretar Liste Marjana Šarca (LMŠ) Branko Kralj odgovoril, ko sem zjutraj preverjal, ali bodo v dobrodelne namene nakazali 6968 evrov, kar je včeraj zahtevalo računsko sodišče. “Denar bomo še danes nakazali društvu Hospic. Področje paliativne oskrbe je, ko gre za financiranje, slabo urejeno,” je Kralj pojasnil, kako so izbrali humanitarno organizacijo, ki ji bodo pomagali.

Kralj: “Menili smo, da so to normalni popusti”

Povezan članek o poročilih računskega sodišča o pregledu lanskih kampanj Boruta Pahorja in Marjana Šarca

Da mora Kralj, ki je vodil lansko kampanjo za Šarca, zaradi ugotovljenih nepravilnosti napisati odzivno poročilo, v katerem jih bo obvestil, ali je 6968 evrov nakazal v dobrodelne namene, je računsko sodišče zahtevalo, ker je LMŠ za Šarčevo predsedniško kampanjo lani dobila nedovoljene popuste v medijih. Podobne popuste, a v precej nižjih zneskih, sta pred predsedniškimi volitvami dobila tudi Borut Pahor in Romana Tomc (SDS). Iz volilnih štabov slednjih so protivrednost nedovoljenih prispevkov medijskih podjetij s popusti v dobrodelne namene nakazali takoj, ko jih je računsko sodišče na nepravilnost opozorilo. Kralj tega ni storil. Kot mi je pojasnil v kratkem pogovoru je ugotovitvam revizorjev ugovarjal, ker je bilo v časopisu, v katerem so oglaševali, objavljeno, da nudijo enake pogoje vsem kandidatom v času kampanje.  “Smatrali  smo, da so to normalni popusti. Da je bilo za vse enako in zato tega nismo takoj nakazali v dobrodelne namene”. Kralj je dodal, da je računsko sodišče obratno do konca vztrajalo, da bi moral časopis tak popust priznavati vsem komercialnim subjektom in ne le kandidatom, da bi bil sprejemljiv. Ker je odločitev revizorjev zdaj dokončna, bodo denar takoj nakazali v dobrodelne namene.

Najbolj učinkovit Pahor, najmanj Makovec Brenčičeva

Marjan Šarec in Branko Kralj na kongresu stranke LMŠ pred volitvami Foto: Peter Jančič

Največji popust, kar 85 odstotni, je LMŠ priznala družba SVET24,  za 6.630 evrov brez DDV ga je bilo.  To je bila krepko več kot desetina vrednosti celotne kampanje kandidata Marjana Šarca. Za promocija Šarca je LMŠ lani skupaj lani porabila 53.511 evrov. Manjši, 20 odstotni popust, je Šarec dobili tudi pri podjetju Reporter Media, a vrednost popusta je tam bila le 240 evrov. Podoben manjši popust sta pri podjetju, ki izdaja revijo Reporter, dobila tudi Pahor in Tomčeva. Slednja, denimo, za 240 evrov. A Dušan Kumer, ki je vodi kampanjo za Pahorja in  Janez Mežan, ki je bil kot generalni sekretar SDS šef za Tomčevo, sta vsote popustov nakazala v dobrodelne namene takoj, ko so jih revizorji opozorili na nepravilnost. Po zakonu bi morali vsi trije, Kumer, Mežan in Kralj, to storiti že v času lanskih volitev. Vsako pomoč pravnih oseb, tudi s popusti ali brezplačnimi uslugami, zakon od leta 2013 strogo prepoveduje in določa globe za kršitelje. Globe zakon določa tudi za podjetja, ki dajo denar in odgovorne osebe v njih. Poročili o pregledu poslovanja v času pred predsedniškimi volitvami za Boruta Pahorja in Marjana Šarca je računsko sodišče objavilo včeraj. Poročilo za kandidatko SDS Romano Tomc pa pred dvema tednoma. Če preračunamo vložek kandidatov v kampanjo in dosežen rezultat na volitvah je bil v kampanji najbolj učinkovit Borut Pahor, kar je deloma pričakovano, saj je imel kot predsednik republik prednost in kampanje pravzaprav niti ni potreboval. Med tistimi, ki so ga skušali premagati, se je Šarec z majhnim vložkom presenetljivo dobro odrezal, bil je učinkovitejši od evropske poslanke Romane Tomc (SDS), hud polom pa se je zgodil kandidatki SMC, ministrici Maji Makovec Brenčič, ki je imela daleč največji proračun za kampanjo med vsemi, edina je porabila več kot sto tisoč evrov, a jo je prehitel celo Andrej Šiško, ki je imel za kampanjo le nekaj tisočakov. Podatki o učinkovitosti kampanj so takšni:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu