Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Kolektor izgubil v Idriji, SD pa na Jesenicah?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2018, 11:10 dop

V več kot polovici mestnih občin, (šestih od enajstih) in v četrtini preostalih občin danes volivci izbirajo župane v drugem krogu. Ker tokrat ni hkrati tudi volitev občinskih svetov in volitev četrtnih in vaških skupnosti bodo rezultati znani precej hitreje kot pred dvema tednoma, ko v nekaterih velikih občinah še ob polnoči ni bilo jasno, kak je razplet.

Šest spopadov v mestnih občinah

Kakšno uro po zaprtju volišč ob 19. uri bo najbrž že jasno, ali bo Mariboru, kjer lahko glasuje 90.509 volivcev, prihodnja leta vladal Franc Kangler (NLS) ali Saša Arsenovič (SMC). Po prvem krogu je lokalni gostinec Arsenovič zbral 17.041 glasov, Kangler 14.009. Rdeči karton so volivci že v prvem krogu pokazali vstajniškemu županu Andreju Fištravcu, ki se je v zgodovino vpisal z neporavnanimi računi za večji del kampanje pred štirimi leti. V več kot pol manjšem Kopru s 42.410 volivci bomo izvedeli, ali je oblast uspelo ohraniti županu Borisu Popoviču, ki ga je v prvem krogu podprlo 10.858 volivcev, neodvisnega Aleša Bržana 7.414. V rahlo večjem Kranju, kjer je volivcev 45.336, se spopadata kandidat SD Matjaž Rakovec s 6125 glasovi iz prvega kroga in Zoran Stevanović s 4064.  Podobna je bila razlika v pol manjši Novi Gorici, kjer je volivcev 26.354, na trnih pa je župan Matej Arčon. V prvem krogu je bilo zanj 4.717 volivcev, za Klemna Miklavčiča pa 3.206. Na še manjšem Ptuju s 19.487 volivci, kandidatka SD Nuška Gajšek s 2.993 glasovi vodi pred nekdanjim županom Štefanom Čelanom s 2.624.  V Slovenj Gradcu z le 14.011 volivci  je Tilnu Kluglerju v prvem krogu s 4.241 le nekaj sto glasov manjkalo do večine vseh glasujočih in se mora danes dokazati proti Andreju Času s 2996 glasovi iz prvega kroga.

Bo Kolektorju spodletelo doma v Idriji?

Članek, ki ga berete, nastaja v posebej zanimivi Idriji, kjer je neodvisni Tomaž Vencelj v prvem krogu precej potolkel funkcionarko v prejšnji vladi Miranda Groff Ferjančič, ki ima močno strankarsko in poslovno zaledje na levici, kar pa v prvem krogu ni veliko zaleglo. V preteklosti je Ferjančičeva sodila k LDS, v prejšnjem mandatu je kot sekretarka finančnega ministrstva nadomestila nekdanjega politika LDS Metoda Dragonja, ki je danes kader SAB. Dragonjo so po odstopu Dušana Mramorja začasno umaknili v 2TDK. Po Dragonji je Ferjančičeva kot državna sekretarka skrbela za državno premoženje. Za Ferjančičevo je bilo, čeprav je njeno kandidaturo podprl dosedanji župan Bojan Sever, stranka SD in Kolektor v prvem krogu le 1367 volivcev v Idriji, za neodvisnega Tomaža Venclja pa 2268 (45,24 odstotka). Da jo podpira Kolektor Stojana Petriča, javno Ferjančičeva ni zelo razglašala, ljudje v Idriji pa vedo, da se v časopisu Koncerna Kolektor prijazen nagovor kandidatke, ki ni označen kot reklama, ne pojavi slučajno. V njem pa piše, da bodo njeno delo iz Kolektorja “vedno podpirali” Tak je oglas:

Miranda Groff Ferjančič

Po občinah bodo zvečer znani še številni podobno zanimivi razpleti. V Ljutomeru bomo izvedeli, ali je županski položaj ohranila Olga Karba ali pa je prestop med politike s pomočjo SD morebiti uspel razvpitemu novinarju Dejanu Karbi, ki je zadnja leta pisal za levičarski ljubljanski Dnevnik. Na Jesenicah bo jasno, ali bo župan še Tomaž Tom Mencinger (SD) ali pa mu bo oblast v tradicionalno bolj levi občini odvzel novinar Dela Blaž Račič, kar bi za SD bil presenetljiv udarec iz časopisne hiše Delo, ki je v lasti prej omenjenega Kolektorja. Na Moravčah bo nekdanji diplomat, ki je takrat sodil k SD, Milan Balažič, poskušal dohiteti majhno prednost dosedanjega župana Martina Rebolja (SD). V Tržiču pa bomo izvedeli ali bo županu Borutu Sajovicu uspelo ubraniti veliko prednost iz prvega kroga pred nekdanjim županom Pavlom Ruparjem.

Pregled vseh kandidatov in adutov strank

Pregled vseh spopadov po občinah predstavljam v preglednici, ki jo lahko sami sortirate. Oznaka (Ž) ob priimku pomeni, da je kandidat sedanji župan:

Po že izbranih kandidatih v prvem krogu in kandidatih, ki so na volilnih lističih še danes, spopad med strankami razmerja sil tudi prikazujem grafično. Upoštevane so le uradno strankarske kandidature:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu