Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Möderndorfer dobil povišico za boj proti Janši?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th oktober 2018, 08:52 dop

Ker niso mogli dobiti dela ali se upokojiti, je v petek nadomestila dobilo 22 bivših bivših predstavnikov ljudstva. A štirje se iz spiska poslavljajo. Poslanska nadomestila so dobili zadnjič in še to ne za celoten mesec. Najvišjega nadomestila tokrat več ni dobila nekdanja vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Kustec Lipicerjeva ni kandidirala za poslanko, medtem se je – po počitnicah – vrnila na FDV. Visoko je po prejetem ostal Jani Möderndorfer (SMC), ki zaradi izvolitve Mira Cerarja (SMC) za zunanjega ministra od prejšnjega tedna dobiva plačo nadomestnega poslanca. Je pa že na prvi seji državni zbor protestno zapustil, za njim pa še cela poslanska skupina SMC. Kaj takega se je zgodilo prvič.

Kako popraviti plačo Möderndorferju?

A plača Möderndorferja, ki jo dobi kot nadomestni poslanec, bo bolj nizka, če mu koalicija ne bo zagotovila vodenja kakšne komisije proti Janezu Janši, kar bi mu – kot v preteklosti – zagotovilo dodatek. V prejšnjem mandatu, v katerega je vstopil kot poslanec SAB, a pozneje pristal v SMC, so mu plačo povišali s preiskovalno komisijo za iransko milijardo, ki jo je ustanovila kar vladna koalicija manj kot leto pred volitvami. Praviloma posle vladajočih preiskuje opozicija in ne vlada sama sebe. Plačo je Janiju to povišalo za petsto evrov mesečno. Iz 4172 na 4675 evrov. Iz 53 mesta po plači se je Möderndorfer zaradi vodenja te komisije povzpel na 25 mesto in s tem skoraj dohitel Anžeta Logar (SDS), ki je vodil preiskovalno komisijo za banke, ta je nenavadno dogajanje v povezavi z Iranom odkrila in ob ustanavljanju Möderndorferjeve komisije že potrjevala poročilo o ugotovitvah. Logar je v teh dneh napovedal kandidaturo za župana Ljubljane. Möderndorfer pa je bil nekoč podžupan Zoranu Jankoviću, pozneje pa vodja poslanske skupine dveh strank: Jankovićeve PS in Zaab Alenke Bratušek. Dokler ni pristal v SMC. Pred vsemi temu turbulencami je bil v LDS. V zgodovino se je Möderndorferjeva preiskovalka vpisala, ker je tik pred volitvami začela ugotavljati, kako si je SDS sposojala denar od bosanske državljanke, čeprav ni bila ustanovljena za kaj takega. A pri iranski milijardi na NLB je vse ugotovil že Logar. Posojilu se je stranka, ker so mediji že prej dvignili manjši vihar, odpovedala. Izredno sejo tik pred volitvami je prejšnji DZ posvetil prav Möderndorferjevemu poročilu o BiH. S poslanci SMC je Möderndorfer pred volitvami predlagal tudi povišanje kazni za nepravilnosti pri najemanju posojil. A zaradi razpada DZ ni bilo resne razprave. Zelo uspešen pa Jani z vsem tem ni bil. Daleč največ volivcev je na volitvah volilo SDS. Möderndorfer je ves prejšnji mandat slovel kot vojščak proti SDS in Janši, bil je pobudnik odvzema mandata Janši, ki ga je ustavno sodišče odpravilo kot zlorabo oblasti. Bil je predlagatelj paketa Muscolo, s katerim je poskušal onemogočiti kandidaturo na javne funkcije Janši, a je paket te zakonodaje, ob katerem so se pravniki le križali, propadel, ko je ustavno sodišče razveljavilo vse sodbe proti šefu SDS v primeru Patria.

Med šefi strank visoko Jelinčič, na dnu Mesec

Od poslanskih nadomestil se ob Möderndorferju poslavljata tudi Jan Škoberne (SD) in Uroš Prikl (DeSUS), ki ju je vlada prejšnji mesec imenovala za državna sekretarja (namestnika ministrov) in sta večji del plače, ki krepko presega običajne poslanske, včeraj že dobila iz vlade. Prihodnji mesec bosta celotno. Vsi podatki o nadomestili plač bivšim poslancem in plačah, ki jih navajam, so bruto. Podatki o ta teden izplačanih nadomestilih bivšim poslancem so:

Nadomestila bivšim so posebna pravica, ki jo zakon daje bivšim poslancem in ministrom. Ko se jim – praviloma po pol leta – ta pravica izteče, imajo še vse pravice, ki pripadajo brezposelnim. V vlado so se, ker so bili izvoljeni za ministre, prejšnji mesec iz poslanskega proračuna preselili Marko Bandelli, Peter Jožef Česnik in Rudi Medved. Ker so poslanci po izvolitvi ministrov potrdili, kdo bo vodil odbore in komisije, so se plačila številnim poslancem povišala. Na vrhu po plači je med vsemi poslanci predsednik DZ Dejan Židan (SD) s 5849, sledita podpredsednika Branko Simonovič (DeSUS) s 5.581 in Jože Tanko (SDS) s 5.406 evri bruto. Tretja podpredsednica Tina Heferle (LMŠ) je, ker ima manj delovne dobe, šele na 15 mestu s 4.916 evri. Po plači je med šefi strank takoj za Židanom Zmago Jelinčič (SNS), ki je med vsemi poslanci na 13 mestu s  4969 evri, na 27 mestu je Matej Tonin (NSi) s 4708, na 62 Janez Janša (SDS) s 4048 evri, skoraj že povsem pri dnu, na 83 mestu, pa je Luka Mesec (Levica) s 3.877 evri.  Še štirje predsedniki koalicijskih političnih strank dobivajo plače v vladi. Podatke o plačah sem zahteval tudi od tam, a v vladni službi za komuniciranje (UKOM) potrebujejo nekaj dni, da te podatke zberejo, vsako ministrstvo ima namreč svoje lastno računovodstvo. Posebnost ta teden je bila še, da so prvič plače, a le za nekaj dni prejšnjega meseca, dobili nadomestni poslanci. Ob Möderdnorferju še Maša Kociper (SAB) 714 evrov, Andrej Šušmelj (SAB) 620 evrov, Nina Maurovič (LMŠ) 598 in Gregor Židan (SMC) 549 evrov.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu