Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ostro v DZ: Möderndorfer protestno odšel, obstrukcija SMC in SNS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th september 2018, 08:26 pop

“Danes je en črn madež na demokracijo. Zapirate usta poslancu,” je povedal Jani Möderndorfer (SMC), ki je pozneje užaljeno protestno zapustil izredno sejo državnega po ostrem besednem spopadu s predsedujočo Tino Heferle (LMŠ). Za poslanca, ki nadomešča zunanjega ministra Mira Cerarja, je bil Möderndorfer potrjen zjutraj. Do konflikta je prišlo, ker je SMC razpravo Möderndorferja prijavila dan pred današnjo sejo zbora, ko Möderndorfer še ni bil poslanec. Pomotoma so ga strokovne službe uvrstile na spisek govorcev, čeprav še ni bil poslanec. Na posebni popoldanski seji pred nastopom Möderndorferja so se šefi poslanskih skupin na kolegiju predsednika Dejana Židana (SD) dogovorili, da je bila dodelitev časa Möderndorferju, ko še ni bil poslanec, napaka in odločili, da bo Möderndorfer (in ostali trije novi poslanci) dobil besedo, a še šele proti koncu seje, ko lahko poslanci porabijo neporabljen čas posameznih poslanskih skupin. Möderndorfer je izjemno ostro in živčno protestiral, da nikakor ne pristane na “odvzem besede” in status “ostanka”.

Heferle: Me veseli, da sva se spoznala

Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) je bila presenetljivo mirna in spretna v sporu z Janijem Möderndorferjem (SMC) Foto: DZ/Borut Peršolja

Po konfliktu s Heferlejevo je na koncu celo pospravil svoje stvari in protestno odšel iz seje državnega zbora. Heferlejeva, ki je nova poslanka, je ob izjemno burni reakciji Möderdorferja reagirala presenetljivo mirno in spretno. Vmes je obstrukcijo celotne poslanske skupine napovedal tudi predsednik nacionalistov Zmago Jelinčič, ker mu Heferlejeva ni odredila 45 minut odmora, da bi v poslanski skupini premislili zaplete s Möderndorferjem in v koaliciji. Heferlejeva je ravnala pravilno, ko Jelinčiču ni dodelila odmora. Odmor bi Jelinčič lahko dobil šele pred prvim glasovanjem. DZ pa ni bil pred glasovanjem. Jelinčič je z obstrukcijo, čeprav ni imel prav, vztrajal. Najbrž zato, ker so si štirje poslanci SNS tako izborili prost popoldan in večer.

Je pa obstrukcijo po tem v imenu SMC napovedal še vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič: zaradi solidarnosti do poslanca Möderndorferja. Pojasnil je, da se poslancem ne sme odvzeti besede in vseh devet (pravzaprav osem, ker Möderndorfer je odšel že prej) poslancev SMC je sejo DZ protestno zapustilo. Kako ostro je bilo, kaže nastop Möderndorferja, ki je Heferlejevi zabrusil tudi: “Oprostite, to tako ne bo šlo. Jamčim vam, če danes ne bom dobil besede… ker med ostanke ne bom šel, tega si ne bom dovolil, da bi bil drugorazredni poslanec… Zato sem namenoma rekel, predsednik je samo prvi med enakimi in to velja tudi za vas.  Enostavno se morate odločiti ali boste tehtali za poslovnik in parlamentarno prakso, ki je nesprejemljiva ali boste danes odločali o tem, da preprosto poslancem, novim, z danes potrjenim mandatom, ne daste besede v tem parlamentu. Na to vas bom opominjal cel mandat in boste s tem tudi končali mandat. Verjemite mi. Me še ne poznate… Me boste spoznali.” Heferlejeva je mirno in z nasmeškom odgovorila: “Me veseli, da sva se spoznala tudi na tak način.” In vztrajala, da bo moral Möderndorfer počakati z razpravo še nekaj ur kot so se dogovorili na vrhu.

Zmanjkalo tudi elektrike

Jani Möderndorfer zjutraj, ko je spet postal poslanec. Popoldan je protestno odšel iz DZ. Foto: DZ/Barbara Žejavac

V polemike, kako ravnati, se je vključila cela vrsta poslancev. Izkušen poslanec SD Samo Bevk je nekajkrat opozoril, da Heferlejeva ravna pravilno, ko poskuša popraviti napako, a zaleglo ni. Möderndorfer in poslanci SMC so protestno odšli. Zapleti so bili na izredni seji že prej, do prekinitve je prvič prišlo okoli 11.30 za kakšne pol ure, ker je v parlamentu med nastopom predsednika NSi Mateja Tonina nenadoma zmanjkalo elektrike in to v dvorani, kjer govorijo poslanci, pa tudi v delu stavbe, kjer tretji program javne televizije skrbi za prenos seje. Prenos je bil zaradi tega prekinjen. Elektriko so v pol ure spet našli in seja se je pozneje nadaljevala s Toninovo prestavitvijo stališča poslanske skupine NSi o višanju obdavčitve kapitalskih donosov in uvedbi raznih novih davkov in prispevkov,  ki jih v koalicijski pogodbi načrtuje vladni šesterček. Seja je bila nenavadna, koalicijsko pogodbo je daleč najbolj odločno branila poslanska skupine Levice, ki se sama razglaša za opozicijsko, ker so tudi sporne določbe, ki bi udarile po podjetnih, v koalicijsko pogodbo šestih strank (LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS, SAB) vključene po usklajevanju in na zahtevo Levice.

DZ posebnih sklepov na koncu razprav ne bo sprejemal, ker so poslanci vladne koalicije včeraj v odboru zavrnili vse predloge sklepov, ki so jih predlagale SDS, NSi in SNS, tudi predlog o pisanju povsem nove koalicijske pogodbe po usklajevanju z gospodarstvom.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (21)

Disqus Comments (18)

https-spletnicasopis-eu