Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kadunc: Konstrukt v ravno pravem času

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 24/09/2018)

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc se je na spletu odzval na odločitev nadzornega sveta, s katero se bo danes seznanil programski svet o domnevnem o sumu konflikta interesov in o obvestilu komisiji za preprečevanje korupcije, za kar se je nadzorni svet odločil po pogovoru s Kaduncem. Sum konflikta interesov pri sklepanju poslov z neodvisnimi producenti po mnenju nadzornega sveta, ki jih vodi Andrej Grah Whatmough, ni bil ustrezno obvladan.

Za javni zavod in za generalnega direktorja pa bo danes res pomembno odločanje že pred seznanitvijo s to odločitvijo nadzornega sveta, glasovali bodo namreč, ali soglašati z imenovanjem nove direktorice televizije Katje Šeruga. Za zaščito kandidatke, da ne bi bila žrtev vzporednega dogajanja in govoric, se je Kadunc najbrž tudi oglasil. Že od junija, ko je obveljal odstop Ljerke Bizilj,  direktorja televizije ni, programski svet je Kaduncu takrat zavrnil celo imenovanje vršilca dolžnosti in mora dvojno delo zato zadnje mesece opravljati sam.

Odziv generalnega direktorja na očitek o konfliktu interesov, ki sem ga v nedeljski kolumni in današnjem poročanju omenjal in povzel, o tem pa bodo programski svetniki govorili popoldan že po glasovanju o Šerugi, objavljam v celoti:

“Kdo si tako močno želi direktorskega položaja na RTV Slovenija, da mu za odstavljanje Igorja Kadunca zadostuje dlaka v jajcu?
Sum morebitnega nasprotja interesov s prijavo na KPK je svojevrsten konstrukt, ki pa se je pojavil ravno v pravem času da bi se na željo nekaterih lahko elegantno izpraznil najvišji položaj na RTV Slovenija,  ki bi ga nato zasedel »njihov« kandidat.  Na mesto generalnega direktorja RTV Slovenija sem bil imenovan kot nepolitičen kandidat. Taka je tudi moja strategija kadrovanja znotraj RTV. Očitno pa so v ozadju sile, ki jim je močno v interesu, da se polastijo javnega medija. Tako in nič drugače razumem postavljanje pod vprašaj vseh svojih odločitev in spodbijanje vseh ukrepov in poskusov izboljšanja delovanja javnega zavoda, in to v času, ko z uresničevanjem PPN-ja nimamo težav in dobro napredujemo tudi pri pripravi PPN-ja za 2019, obenem je tudi naše poslovanje veliko boljše.  Zadnji  v nizu napadov je prijava »suma morebitnega nasprotja interesov« pri postopku javnih razpisov producentov na KPK. Očitek je smešen. Iz postopka sem se ravno zaradi te bojazni že vnaprej izločil. Res pa je, da sem se kot generalni direktor ob prispeli pritožbi na izvedeni razpis pozanimal o dogajanju, saj je to moja dolžnost. Ugotavljam, da kjerkoli skušam stvari urejati, se najde kdo, ki mu gre nekaj v nos.  Besede lahko obračamo na številne načine, dejstva pa so naslednja:

1. Iz postopka sem se izločil, ker sem v svoji karieri sodeloval s filmskimi ustvarjalci.

2. Seznanitev s pritožbo razpisa pa ne pomeni vplivanje na postopek razpisa! S pritožbo se razen tega, da sem za reševanje pooblastil vodjo pravne pisarne, nisem ukvarjal in se o njej nisem z nikomer pogovarjal. Logično pa je, da sem hotel izvedeti, ali je bil sam postopek izveden korektno. To je naloga generalnega direktorja, saj je odgovoren za spoštovanje zakonov.  Neodgovorno od mene bi bilo, če se, ko sem zaznal morebitne nepravilnosti, ki se nanašajo na sam razpis, torej na vseh 48 prijavljenih, ne bi želel natančneje seznaniti z zadevo. Nikakor pa se s svojimi vprašanji, naslovljenimi na odgovorno urednico KUP, ki je obenem odgovorna za razpis, nisem vmešaval v razreševanje konkretne prijave. Za končno odločitev, ali bi morda kazalo celotni razpis razveljaviti ali ne, pa sem potreboval jasno stališče odgovorne, ki je potrdila, da se postopek lahko nadaljuje. Za mnenje sem vprašal tudi pravno pisarno, ki je prav tako podala pozitivno mnenje za nadaljevanje postopka. Zato razpisa nismo razveljavili. Torej: moja skrb je bila zgolj ta, da preverim, ali je bil razpis izveden v skladu s predpisi, nikakor pa se nisem opredeljeval glede tega, kdo je bil izbran in kdo ne!

3. Ministrstvo za kulturo bo presodilo glede pritožbe in takrat bo tudi jasno, ali so bile moje skrbi na mestu. Pisati pa neosnovane sume na  nadzorni svet z namenom moje diskreditacije in posledično z namenom moje zrušitve pa dojemam kot sprevrženo dejanje. Ugibam, da jih vodi strah pred spremembami, ki pa so nujno potrebne. Kdor se boji, pa navadno tudi kaj prikriva.

Žal mi je, da je bil napad name pripravljen tako, da mi ne omogoča zagovora in ovržbe navedb pred današnjo sejo PS. Vendar verjamem, da bo zrelost premagala očitne namene, da se diskreditira mene kot generalnega direktorja in s tem destabilizira RTV. Naj vas spomnim, »prijava ravnanja KPK še ne pomeni nujno koruptivnega ravnanja«,  kar mi je tudi napisal predsednik Nadzornega sveta RTV Slovenija. Kljub vsemu se bom sam še naprej boril za neodvisno RTV Slovenija, čeprav s tem očitno marsikomu stopim na žulj. Zelo narobe bi namreč bilo, da bi se RTV Slovenija polastila  politično motivirana interesna skupina, ki z zbiranjem podpisov proti meni rovari v ozadju, ali pa katera koli druga politična opcija.”

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu