Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šeruga ne bo direktorica TVS, Kadunčev konflikt interesov preložen

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th september 2018, 07:11 pop

Katja Šeruga ne bo direktorica televizije Slovenija. Za Šerugo je bilo dvanajst svetnikov, proti osem, šest programskih svetnikov pa se je vzdržalo. Zbrati bi morala 15 glasov.  Da Šeruga nima veliko možnosti, ker generalni direktor Igor Kadunc ne uživa velike podpore, je bilo slišati že pred sejo. Že junija, ko po odstopu prejšnje direktorice Ljerke Bizilj Kadunc ni predlagal novega direktorja, so mu zavrnili vršilca dolžnosti Andreja Stoparja, kar je bila že neke vrste nezaupnica. To danes je bila že druga zapored. Kadunc je bil nad glasovalnim razpletom, ko je bilo za Šerugo le dvanajst svetnikov, precej razočaran. Na vprašanje, kako se bo odzval in ali bo objavil nov razpis, je odgovoril, da še ne ve.

Najboljša, interesa pa malo

Kandidatka za direktorico televizije Katja Šeruga se predstavlja programskim svetnikom, ob njej generalni direktor Igor Kadunc Foto: Peter Jančič

Med novinarji v programskem svetu sta podporo Šerugi napovedala Lado Ambrožič in Matej Košir. Da bo proti pa Sašo Hribar, ki sta mu, kot je pojasnil, bila bolj blizu kandidata iz hiše Miša Molk ali Zoran Medved, ker je prava vrednost nacionalke v tem, da ima svojo zgodovino in svoje kadre. Kadunc je pred glasovanjem svetnikom povedal, da je bila Šeruga med prijavljenimi kandidati najboljša, velikega interesa za vodenje televizije pa ni bilo. Zelo podrobnemu odgovoru, v čem je boljša od Medveda in Molkove, ki bi vodil v dodatne zamere, pa se je izognil. S Šerugo se je, je povedal Kadunc, o tem, da bi kariero nadaljevala na televiziji, pogovarjal že pred kandidaturo. Šeruga bi direktorica postala, če bi jo podprlo najmanj 15 od 29 programskih svetnikov. A si ji zmanjkali trije glasovi. Za razpravo o intervjuju Jožeta Možine z Jožetom Dežmanom pa jim je danes zmanjkalo časa. O  intervjuju, ki je zelo razkuril Zvezo borcev, ki je zahtevala ostre ukrepe – celo prepoved novinarskega dela Možine – bodo govorili prihodnji teden, temelj pa bo poročilo varuhinje Ilinke Todorovske za obdobje junij – avgust 2018. Prestavili so tudi seznanitev z obvestilom nadzornega sveta RTV Slovenija o sumu konflikta interesov: sumijo samega Kadunca.

Deloma je o tem programski svet danes vendarle nekoliko govoril. Pred razpravo o kandidaturi Šeruge je Kadunc svetnikom zagotovil, da je ravnal povsem pravilno in da so očitki in prijava KPK strel v prazno. Pred sejo pa se je Kadunc pisno na očitke odzval celo tako: “Kdo si tako močno želi direktorskega položaja na RTV Slovenija, da mu za odstavljanje Igorja Kadunca zadostuje dlaka v jajcu? Sum morebitnega nasprotja interesov s prijavo na KPK je svojevrsten konstrukt, ki pa se je pojavil ravno v pravem času da bi se na željo nekaterih lahko elegantno izpraznil najvišji položaj na RTV Slovenija, ki bi ga nato zasedel »njihov« kandidat…” Več o tem lahko preberete tukaj.

Kdo je Katja Šeruga?

Predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough,, ob njem Petra Bezjak in generalni direktor Igor Kadunc foto: Peter Jančič

Televizija Slovenija je brez direktorja od 5. junija, dva dni po volitvah poslancev je namreč obveljal v začetku leta napovedan odstop prejšnje direktorice Ljerke Bizilj, ki bi se ji novembra iztekel štiriletni mandat. Generalni direktor Igor Kadunc novega direktorja do junija – čeprav je Biziljeva odstop napovedala pol leta prej – ni našel. Ponudil je le začasnega vršilca dolžnosti Andreja Stoparja, a je ta Kadunčev predlog programski svet zavrnil. Od takrat je Kadunc sam tudi direktor televizije in bo to še nekaj časa. Šeruga je nekdanja novinarka Večera, Televizije Slovenija, POPTV in nazadnje odgovorna urednica Večera, dokler lani lastniki za urednika niso postavili Matije Stepišnika. Programski svet, ki ga vodi kot zastopnik SD Ciril Baškovič, je na koncu za teden dni prestavil tudi točko  o “aktualnih zadevah”, pod to točko je skrito že prej omenjeno obvestilo Nadzornega sveta RTV Slovenija o sumu konflikta interesov in o obvestilu komisiji za preprečevanje korupcije o tem.  Sum konflikta interesov pri sklepanju poslov z neodvisnimi producenti tudi po zagovoru Kadunca po mnenju nadzornikov, ki jih vodi Andrej Grah Whatmough, ni bil ustrezno obvladan. Za temi šiframi je dogajanje iz preteklosti, ko je Kadunc nadzornemu svetu zagotovil, da se je, da bi preprečil konflikt interesov v postopku odločanja in dodeljevanja denarja za filme neodvisnih producentov za javno kinematografsko prikazovanje izločil iz vseh postopkov, kjer bi obstajala možnost konflikta interesov ter za podpisovanje pogodb določil pooblaščenca.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu