Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Splača se biti v. d. šefa vlade

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 21/07/2018)

Najboljše plačani poslanec ta mesec je bil Miro Cerar, ki je dobil 5956 evrov bruto plače. A dobil jo je kot šef vlade. Kot premier je sredi marca odstopil, a mora do izvolitve nove vlade po volitvah opravljati “tekoče posle”.  Vlada tekočih poslov dela praktično vse kar vlada polnih pooblastil, ni pa proti njej mogoče vlagati interpelacij ali ji odstavljati ministrov. Takšen šef vlade je, če poenostavimo, biti celo bolje kot pravi, slabost je le, da je to precej začasna funkcija. Od Cerarjevega odstopa v marcu ta padlo vlado doslej vodi štiri mesece. V preteklosti je bil v tem času po volitvah vedno že predlagan novi šef vlade, a letos se precej zapleta. To gre na roko še dvema novima poslancema in enemu bivšemu, ki vsi dobivajo višje plače od drugih, ker opravljata še delo ministrov.

Od šefov strank brez plače ostaja Bratuškova

Ob Cerarju ministrsko plačo dobivata še na novo izvoljen poslanec SMC Zdravko Počivalšek 5.374 evrov in SD predsednik SD Dejan Židan 5.200 evrov. Židanova ministrska plača je nekaj nižja od Počivalškove, ker je mlajši in ima manj delovne dobe. Plačo ministra dobiva tudi predsednik Desusa Karl Erjavec, ki ni bil izvoljen za poslanca, ta mesec je dobil bruto 5.311 evrov. Od predsednikov strank v parlamentu pa je brez poslanske ali ministrske plače ostala Alenka Bratušek, ki ob Erjavcu edina ni bila izvoljena za poslanko. Je pa za čas do konstituiranja DZ ta mesec še prejela bruto 3246 evrov plačila. Plače, ki so jih ta mesec dobili ministri vlade, ki je marca letos padla zaradi odstopa premiera, a vsi še opravljajo tekoče posle, so bile ta mesec v bruto zneskih takšne:

Enake plače si lahko obetajo novi šef vlade in ministri, ki bi lahko bili izvoljeni septembra, če se strankam uspe dogovoriti, kdo bi vladal. Sicer bodo predčasne volitve ponovljene in bo Cerar še kar nekaj časa začasno opravljal tekoče posle šefa vlade.

Predsednica SAB, nekdanja premierka Alenka Bratuškove, ki je podobno kot zunanji minister Karl Erjavec ostala brez poslanskega sedeža, ni med 24 bivšimi poslanci, ki so zaprosili za poslanska nadomestila, ker ne morejo takoj dobiti službe ali čakajo na upokojitev. Kdo od bivših poslancev je zaprosil za nadomestila in kdo že dobil, lahko preberete v povezanem članku tukaj. Za ministre bodo nadomestila prišla v poštev šele, ko bo oblast že prevzela nova ekipa. Takrat jim prenehajo funkcije in lahko zaprosijo zanje.

Katičeva in Mrakova še lahko, Gašperšič in Peršak nikakor

Za poslanki sta med ministri neuspešno kandidirali še ministrici za delo Anja Kopač Mrak (SD) in za obrambo Andreja Katič. Obe sta v okviru svoje stranke dosegli drugi rezultat v svoji enoti in lahko v državni zbor kot nadomestni poslanki še prideta. Brez vsake možnosti, da bi še postal poslanec, pa je infrastrukturni minister Peter Gašperšič (SMC), ki je med kandidati SMC dosegel šele sedmi rezultat v enoti Ljubljana Bežigrad, kandidiral je v okraju Grosuplje. Še slabše pa se je za Desus v isti volilni enoti odrezal minister za kulturo Anton Peršak, ki je v okraju Domžale s 3,61 odstotka dosegel šele osmi rezultat med kandidati Desusa v tej enoti in še praga za vstop v DZ ni dosegel. Peršak ima med ministri ena najvišjih plač, ker je častitljive starosti. Višjo ima le finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki dobiva dodatek za zahtevnost funkcije. Uvedel ga je pred šestimi leti Janez Janša za finančnega ministra Janeza Šušteršiča in takrat ministra za delo Andreja Vizjaka (SDS), ki sta s pripravami ukrepov, kako bi se država izvila iz težav, takrat nosila veliko breme.

Plačila predsednikov parlamentarnih strank za junij so bila takšna:

Najnižji znesek Zmaga Jelinčiča in Marjana Šarca je posledica tega, ker sta oba novinca v državnem zboru in sta plačo prejela le za zadnji del junija. Jelinčič ni novinec v DZ. Bolj točna bi bila oznaka, da je povratnik.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu