Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So raziskovalci že spet zgrešili rezultat volitev?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2018, 06:56 dop

V petek pred štirimi leti sta vrstni red na vrhu na volitvah zadeli Mediana, ki jih je napovedala za TVSLO in Ninamedia, katere rezultate sta takrat objavila Mladina in Dnevnik. Napovedi sta bili neobičajno točni.  Na treh volitvah pred tem so raziskovalci namreč gladko zgrešili celo, kdo bo zmagal. Najprej so leta 2004 napovedali, da bo odločno zmagal Anton Rop z LDS. Pa je Janez Janša s SDS. Pozneje so dvakrat napovedovali, da bo na vrhu Janša, a je prvič relativno največ glasov zbral Borut Pahor s SD, drugič pa Zoran Janković s PS. Šele v četrtem poskusu so zadeli.

Koliko so zgrešili pred štirimi leti?

Zanesti se na napovedi, rezultati zadnjih letošnjih raziskav so dostopni na povezavi tukaj, torej nikakor ni pametno. Nič ni gotovo, dokler vsi glasovi niso prešteti. Zadnje volitve pred štirimi leti so bile morda bolj predvidljive od drugih, ker je moral na začetku kampanje predsednik SDS Janša v zapor in v glavnih soočenjih ni mogel sodelovati, stranka SDS pa je bila s tem ustavljena in kakšnega presenečenja na vrhu niti ni moglo biti. Sodbe v primeru Patria je ustavno sodišče pozneje razveljavilo kot kršitev člena, da nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, odločilo pa je tudi, da sojenje ni bilo pošteno, ker se iz odločanja ni izločil takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Na vrh rednega sodstva je Maslešo postavila levica, z desne pa so temu nasprotovali. Proti Masleši na vrhu sodstva so bili iz SDS tudi zaradi tega, ker je bil ta v času Jugoslavije sekretar Zveze komunistov na sodišču na Primorskem.

Mediana (katere rezultate so letos objavili POPTV, TVSLO in Delo) in Ninamedia (ki sta jo letos objavila Večer in Dnevnik), sta pred štirimi leti v petek pred volilno nedeljo podcenili rezultat SMC in precenili SDS. Sta pa obe nižje spregledali Združeno Levico, ki je ne le prišla v državni zbor, kar ji ni napovedala nobena agencija, zbrala je celo skoraj enak delež glasov kot SD.  Razliko med napovedmi v petek in rezultatom v nedeljo predstavljam grafično, za TVSLO je raziskavo naredila Mediana, za Mladino Ninamedia:

 

V obratno smer pa je v nedeljo, ko je izvajala vzporedne volitve, pred štirimi leti zgrešila Mediana za TV Slovenija. Precenili so SMC, podcenili SDS, našli Združeno levico, a ji prepisali krepko boljši rezultat od SD Dejana Židana. Grafično je primerjava, ki kaže to sicer relativno točno napoved, a z nekaj napakami, ko gre za število poslancev za posamezne stranke, takšna:

 

Rezultati vzporednih volitev bodo danes prvi objavljeni ob 19. uri. Po njih bo že bolj jasno, ali in kako odločno je zmagala SDS Janeza Janše.  Državna volilna komisija letos ne bo takoj po 19. uri objavila rezultatov s predčasnih volišč, kar je bilo v preteklosti običajno. Te glasove bodo začeli preštevati po 19. uri kot vse druge po državi. Prvi koliko toliko resni rezultati bodo najbrž objavljeni okoli 20 ure. Razplet pa bi moral biti že precej jasen do 22. ure. Dokončno pa ga bomo izvedeli čez dober teden dni, ker morajo volilni organi še teden dni čakati na vse glasovnice po pošti iz tujine.

 

Povezava na raziskavi, katerih rezultati so bili objavljeni v petek pred štirimi leti, o katerih pišem, sta dostopni na povezavah spodaj:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu