Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ninamedia za TVS: LMŠ v drugi dimenziji kot SDS in SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:38 dop

Včeraj smo izvedeli, zakaj je prejšnji teden premier Marjan Šarec s sporočilom, da bo šel sam na volitve, pokazal vrata Miru Cerarju in Alenki Bratušek. Razlog se skriva v rezultatu raziskave Ninamedie, ki jih je včeraj objavila javna televizija. Popularnost Stranke Marjana Šarca (LMŠ) je po tej raziskavi tako visoka, da bi bil skupen nastop na evropskih volitvah maja nesmisel. Druge stranke so skoraj neverjetno daleč zadaj, SMC in SAB nista vredni omembe proti LMŠ. Dilema je le, ali bo v tretje Šarcu visoko podporo nekaj mesecev pred volitvami uspelo kapitalizirati. Na volitvah poslancev in občinskih svetnikov mu ni najbolj uspelo. A pri tem mu SMC in SAB ne moreta pomagati.

LMŠ 41,1 %, SDS 15,2 %

Če upoštevamo le za stranke opredeljene volitve, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami, bi po Ninamedii LMŠ volilo kar 41,1 odstotka volivcev. SDS Janeza Janše, ki je na volitvah poslancev junija lani zbrala daleč največji delež, pa 15,2 odstotka. Primerjava podatkov, ki jih je objavila javna televizija, z zadnjo raziskavo Mediane za POPTV, pri obeh upoštevam le za stranke opredeljene volivce, je takšna:

Neverjetni prevrat v javnem mnenju ob razpisu evropskih volitev

Raziskavi Mediane in Ninamedie se precej razlikujete. Ninamedia praviloma meri le parlamentarne stranke, občasno po lastni izbiri dodajo dodatne. Trenutno dodajajo SLS Marjana Podobnika. Morda, ker ima ta stranka evropskega poslanca iz skupne liste z NSI pred petimi leti. A imel so tega poslanca ves čas, pa jih v preteklosti niso prikazovali posebej. Sploh pa ne merijo in prikazujejo Piratov ali Zelenih, ki po Mediani niso zanemarljive stranke.

Zakaj je LMŠ najslabša na volitvah?

Zanimiv je bolj dolgoročen pregled obeh raziskav in primerjave z volitvami, ki pokaže, da je LMŠ najslabši rezultat lani dosegla na obeh volitvah: parlamentarnih in lokalnih. To je precej nenavadno. Ali pred volitvami naredijo katastrofalne napake, ali pa so te meritve ne preveč uspešni poskusi ustvarjanja javnega mnenja. Podatki, ki kažejo, kaj so napovedovale meritve javnega menja in kaj se je zgodilo na volitvah, in kakšno je trenutno stanje (s klikom lahko grafiko povečate), so za šest večjih strank takšni:

Vzpon LMŠ, ki se slabo odreže le na volitvah

Vzpon LMŠ je najbrž sicer deloma realen. Marjan Šarec je uspešno sestavil vlado, politika pa je bila doslej kar všečna, predvsem je navdušila zaposlene v javnem sektorju, ki si v teh dneh dobili krepko višje plače, porabo pa z rebalansom proračuna vlada krepko povečuje tudi sicer. Če bo gospodarska rast ostala visoka, je premier dobro stavil in se mu bo igra izšla. Če se bo zaradi ohlajanja v Nemčiji in recesije v Italiji obrnilo obratno, pa nas lahko doletijo hude javno finančne težave in tudi težave za vlado. Izvirne rezultate, ki sem jih uporabil za primerjave in preračune, si lahko ogledate na povezavi tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu