Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: Ljudje ne priznajo povolilne zmage šesterčka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st september 2018, 09:42 pop

Tudi v času, ko si je koalicija množice strank, ki jo vodi Marjan Šarec, že izvolila ministre in z imenovanjem Damirja Črnčeca za sekretarja za nacionalno varnost prevzela oblast, ljudje še nočejo priznati povolilnega dogovora šestih na volitvah ne preveč uspešnih strank, da bi naj zmagale na volitvah poslancev. Čeprav Šarčev LMŠ s kupom manjših strank vlada, ljudstvo kot zmagovalca volitev v anketah z dodatnimi glasovi še kar nagrajuje SDS Janeza Janše. To nerazumevanja ljudstva za strankarske dogovore je v zadnjem tednu pokazala tudi najnovejša raziskava javnega mnenja Ninamedie, ki jo je v nedeljo objavila TVSLO, v ponedeljek pa časopis Dnevnik. Med tednom sta raziskavi objavili še Nova 24TV in Večer, a meritvi sta se nanašali na lokalne volitve, ki bodo novembra.

Skoraj tretjinska podpora za SDS

Obe sta pokazali, da je mariborski župan Andrej Fištravec v velikih težavah pred volitvami. Parsifal za Novo24TV je izmeril, da bi v Mariboru trenutno Franc Kangler gladko premagal Fištravca, ki še v drugi krog ne bi prišel. Ninamedia pa za Večer, da je Fištravec najslabše ocenjen župan med vsemi, ki so jih merili.

Po volitvah ljudje običajno nagradijo zmagovalca z dodatno podporo.  Janševa SDS ima že vse od volitev skoraj tretjinsko podporo opredeljenih anketiranih po anketi Mediane za POP TV in po anketi Ninamedije za TVSLO. Nikakor pa volivci kot “prave” zmagovalce z dodatnimi glasovi nočejo nagraditi LMŠ Marjan Šarca, SD Dejana Židana,  SMC Mira Cerarja, Levice Luke Meseca, SAB Alenke Bratušek in DeSUS Karla Erjavca. Blizu SDS je po tem, koliko več glasov dobiva od rezultata na volitvah med vladnimi strankami le SD Dejana Židana, a to le po raziskave Ninamedie, ki je pa, ko gre za moč levih strank, nekoliko sumljiva. Primerjava rezultatov raziskav in volitev  (naredim jo tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce) od aprila, ko sta bila Šarec in Židan (slednji sumljivo) izenačena z Janšo, pokaže takšno nenavadno sliko:

Meritev Ninamedie je posebna, ker volivcem praviloma ponujajo le parlamentarne stranke in zato te dobivajo višje deleže. A pred volitvami poslancev so ta nabor kar hitro razširili s Šarcem, s čemer so mu – seveda – delali reklamo. V teh dneh so spet pri stari praksi, ko merijo le parlamentarne stranke, ki – ker je manj konkurence – pomeni več glasov za devet strank, ki so v DZ. Nabor Mediane je bil pred volitvami in po njih nekoliko širši. Časovno daljša primerjava pokaže, da Ninamedia prikazuje nadpovprečne deleže SD Dejana Židana, ki je bila le po tej raziskavi aprila letos celo povsem na vrhu med strankami, v zadnjih dveh meritvah te agencije pa je skoraj izenačena z LMŠ. Po meritvah Mediane SD ves čas precej zaostaja za LMŠ.

Pri dnu velika gneča

Precejšnja nihanja okoli rezultatov, ki jih dobiva po Mediani, po Ninamediji beleži SMC Mira Cerarja. Javna TV je rezultate naslovila celo tako: “Vox populi: SDS na vrhu, SMC podporo podvojil.” Podvojitev je posledica tega, ker so pred mesecem ugotovili, da je SMC tik pred izpadom iz DZ. Zdi se, da gre tu bolj za napake meritev kot kakšen resen prikaz dramatičnih nihanj popularnosti te stranke. Javni televiziji se odstotki, ki jih prikazujejo, tudi že spet ne izidejo do sto, ker iz prikaza preprosto izpustijo druge stranke in tiste, ki so napovedali, da ne gredo na volitve. Primerjava zadnjih raziskav TVSLO in POPTV (le opredeljenih volivcev) je takšna:

 

Pri najmanjših strankah Ninamedia za TVSLO praviloma kaže, da SNS Zmaga Jelinčiča  izpada iz državnega zbora. Podobno so Jelinčiču merjena Ninamedie napovedovala tudi pred volitvami. Drugače popularnost SNS pred volitvami in po njih meri Mediana za POPTV, po tej je Jelinčič skoraj vedno nad štirimi odstotki. Bolj optimistična je Ninamedia pri bolj levi SAB Alenke Bratušek in pri Desusu Karla Erjavca. DeSUS bi po Mediani trenutno ostal pod pragom za vstop v državni zbor. Pri majhnih stranka velja upoštevati, da se raziskave javnega mnenja še posebej nenatančne in – ker je do naslednjih volitev poslancev še daleč – dejansko ne povedo skoraj nič. Izvirni rezultati meritve raziskave za javno TV, ki sem jih preračunaval, so dostopni tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu