Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po aferi Golobova varnost: Premiera prehitela Nataša Pirc Musar, NSi odskočila od SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:14 dop

Po raziskavi Mediane za POP TV se razmerja moči med strankami niso zelo spremenila zaradi afere ob odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar (GS). Bobnarjeve je odstopila po tem, ko je premier Robert Golob (GS) ustanovil svojo osebno varnostno službo. Varnostni službi, ki v okviru policije skrbi za varnost vseh politikov, Golob ne zaupa, da bi bila sposobna zaščititi njega in njegovo družino. Zahteval pa je tudi menjave na vrhu nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in policijske uprave nova Gorica. NPU preiskuje njegove posle v GEN-I. Predčasno menjavo na NPU je dosegel, v Novi Gorici ni. Premier, ker niso izvedli vsega, kar je zahteval, ni bil pripravljen imenovati najožjih sodelavcev Bobnarjeve za poln mandat. Povrhu je imel, tako se vsaj zdi, vlogo najpomembnejšega svetovalca za varnost v vladi namesto Bobnarjeve in policijskih strokovnjakov Miloš Milović, ki za to ni bil uradno najet in plačan. Je pa bil dobro plačan v preteklosti. In to iz vlade in elektrogospodarstva:

POP TV: Znižala se je podpora vladi

Podpora volivcev se je v primerjavi z meritvijo Mediane za POP TV mesec dni prej znižala obema največjima strankama GS Roberta Goloba in SDS Janeza Janše, popravila pa vsem trem manjšim strankam, ki imajo zastopnike v parlamentu, NSI Mateja Tonina, SD Tanje Fajon in Levici Luke Meseca. Toninova NSi se je nekoliko odlepila od SD, s katero je bila po meritvi prejšnji mesec izenačena.

Meritev kaže, da škandal ob odstopu Tatjane Bobnar ni povzročil večjega znižanja popularnosti Gibanja svobode. POP TV sicer ugotavlja, da je vladi popularnost po meritvi Mediane padla za šest odstotnih točk, vlado podpira 53 odstotkov anketiranih, nasprotuje ji 35,2 odstotka vprašanih, 11,4 je neopredeljenih. A vlade na volitvah ne volimo in v aferi ni bila problem celotna vlada. Premierovo ravnanje je bilo nenavadno. Po ocenah politikov se je ta Golobu znižala iz 3,26 na 3,12. Na lestvici politikov je s tem na četrtem mestu, v primerjavi s prejšnjim mesecem ga je prehitela Nataša Pirc Musar na tretjem. Pred njima sta Anže Logar (SDS) in povsem na vrhu dosedanji predsednik Borut Pahor. Na petem mestu je Urška Klakočar Zupančič (GS).

Prikaz vseh meritev strank zadnje čase kaže, da se vrstni red spreminja le med NSi in SD, razmerja moči petih strank v parlamentu pa so v tem času sicer precej podobna.

Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, v grafikah jih predstavljam preračunano tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci, so takšni:

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in tudi zaradi tega, ker to omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu