Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Še zadnje raziskave: Janša na vrhu, spodaj precejšnja negotovost

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2018, 12:27 dop

Zadnji dan pred volitvami je bila objavljena cela kopica raziskav javnega mnenja, značilno pa je, da je raziskave z rahlo različnimi rezultati za kup medijev naredila agencija Mediana. Najprej je v petek po tej agenciji rezultate objavil dnevnik Delo, popoldan sta jih po raziskavi Mediane objavila še TVSLO in POPTV. Drugo agencija Parsifal SC uporablja Nova24TV, zato slednjo navajam kot zadnjo. Katera raziskava je bila najbližje rezultatu, bom prikazal prihodnji teden

Bi višje Šarec, Židan ali Mesec?

Po vseh raziskavah je zadnji dan pred volilnim molkom, ko mediji praviloma več ne objavljajo raziskav javnega mnenja, precej odločno vodila SDS Janeza Janše. A ker ni jasno, kakšna bo udeležba, tudi tretjina anketiranih pa je še neodločena, lahko SDS primat tudi še celo zgubi ali pa prednost poveča. Odvisno bo od volivcev na voliščih v nedeljo. Manj jasen je položaj nižje, kjer se po različnih raziskavah izmenjujejo LMŠ Marjana Šarca, SD Dejana Židana in celo Levica Luke Meseca. Razlike niso velike.

POPTV je objavil  napoved rezultata volitev, zato njihovih deležev nisem preračunaval kot v preteklosti in pri drugih raziskavah, ki jih hkrati prikazujem grafično. Neopredeljene (ki jih je še zelo veliko) so na POPTV izločili že sami. Grafični pregled napovedi medijev zadnje tedne je takšen:

Nobena od raziskav ni pokazala, da bi iz DZ izpadle Desus Karla Erjavca, NSi Mateja Tonina in SMC Mira Cerarja.  A daleč pa SMC in Cerar po kakšni od raziskav nista od popolnega poloma. Veliko vlogo pri sestavljanju koalicij po volitvah lahko imajo najmanjše stranke, ki se bodo v parlament morebiti šele prebile. Še naprej pri tem najbolje kaže SNS Zmaga Jelinčiča, ki je v državnem zboru v po vseh treh raziskavah televizij, blizu pa so še Stranka Alenke Bratušek, Pirati Roka Andréa in SLS Marka Zidanška. A to se meritve. Realnost se bo pokazala v nedeljo zvečer, ko so mogoča tudi presenečenja.

Izvirne rezultate raziskav NoveTV, POPTV, 24UR, ki jo uporabljam v primerjavah, si lahko ogledate na povezavah:

 

NovaTV
TVSLO

 

POP TV
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu