Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Leto 2017: Židan še ni plačal dolgov starih kampanj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2018, 09:49 dop

SD Dejana Židana tudi do začetka letošnjega leta še ni plačala okoli 120.000 evrov računov za volilne kampanje iz volitev pred štirimi in osmimi leti. To je eno od zanimivih dejstev iz letnih poročil strank za lansko leto, ki jih je Ajpes objavil včeraj. Med večjimi strankami je SD bilančno edina globoko v rdečem. Ne politično, finančno so v minusu. Po raziskavah javnega mnenja pa sodijo med favorite letošnjih volitev.  Še bolj priljubljena je stranka Marjana Šarca, ki v leto ni vstopila z minusom, je pa skoraj povsem brez denarja. Tej majhni lokalni stranki je rezerve izčrpala lanska predsedniška kampanja. SDS Janeza Janše je v poročilu prijavila tudi 150.000 evrov posojila Dijane Đuđić, ki se mu je morala odreči in ga vrniti. SDS je bilančno najmočnejša stranka, a denar ima vezan v stavbi centrale stranke, kar ni zelo uporabno za plačevanje računov za letošnje kampanje. Po letnih prihodkih je na vrhu SMC Mira Cerarja, ki ob SDS edina obrača več kot milijon letno. Med finančno močne stranke sodi še Desus Karla Erjavca, ki po SD, SDS in NSi postaja lastnik poslovnih prostorov, vrednotijo jih na četrt milijona evrov. Za nakup so se zadolžili pri Delavski hranilnici.

Finančni vrh sta SMC in SDS, dno LMŠ in SD

Podatke za nekaj zanimivejših strank, koliko denarja so lani zbrale in porabile in kakšen je njihov skupni bilančni rezultat, predstavljam grafično. Podatki za stranko Levica Luke Meseca so nekoliko zavajajoči, stranka je nastala junija lani z združitvijo strank TRS in IDS, v objavljeni bilanci pa prikazujejo prihodke in odhodke le za drugo polovico leta, ko je združena stranka že obstajala. Prihodki in odhodki so bili dejansko večji. Vrstni red je po bilančnem rezultatu, ta pa odraža vse.

Neplačane račune za kampanje pred štirimi in osmimi leti SD, ki je močno “v rdečem”, v bilanci prikazuje kot “kratkoročne pasivne časovne razmejitve”. Konec leta 2016 jih je bilo 121.048 evrov, konec lanskega leta za 119.818 evrov. Na hitijo s plačevanjem računov za kampanje, ki bi jih morali poravnati že davno. Vsoto v poslovnem poročilu za lani podrobneje pojasnijo tako:

SD ima najetih še 401.822 evrov dolgoročnih posojil, za 217.282 pa imajo še kratkoročnih poslovnih obveznosti. Brez minusov, a tudi brez denarja, je Lista Marjana Šarca, ki po javnomnenjskih raziskavah presenetljivo sodi kar med favorite volitev.

Ta stranka se napaja le iz dotacij občine Kamnik, finančni položaj pa ji bo izboljšalo delno povračilo stroškov lanske predsedniške kampanje. Po velikem številu volivcev jim bo, ko poslovanje pregleda računsko sodišče, država nakazala 40.000 evrov delnega povračila stroškov kampanje. Za resno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami bo to malo. Državne in lokalne volitve, ki so pred vrati so bile najbrž tudi razlog za lansko zadolževanje SDS, ki je dvignilo veliko prahu. Levo si lahko gledate, kako so zadolževanje prijavili v letnem poročilu.

Članarine: največ SDS, SD in NSi, brez PS in LMŠ

Čisto finančno je pred letom parlamentarnih in lokalnih volitev v najboljši kondiciji SMC, ki na letni ravni ob SDS edina obrača krepko čez milijon evrov. Glavni vir denarja strank so državne in občinske  dotacije, ki pripadajo vsem, ki jih volil vsaj odstotek volivcev. Ker so vsote odvisne tudi od deleža volivcev na zadnjih volitvah, SMC z državne ravni dobiva daleč največ med vsemi. SDS pa največ iz občin. Največ pa Janševa stranka zbere tudi s članarinami in prostovoljnimi prispevki. Pri članarinah SDS skoraj dohiteva Židanova SD, ki jih je lani ob SDS edina zbrala več kot sto tisoč evrov. Od drugih strank po zbranih članarinah odstopa še NSI Mateja Tonina s 77.059 evri. Podatki o strukturi prihodkov za so takšni:

Le dve stranki od zanimivejših lani nista zbrali niti evra članarine: LMŠ Marjana Šarca in PS Zorana Jankovića. Je pa Jankovićeva PS zaradi dotacij z državne ravni finančno nekajkrat močnejša.

Lastniki nepremičnin: SDS, NSi, SD in Desus

Desus Karla Erjavca je lani pri Delavski hranilnici najel 225.000 evrov posojila, obrestna mera je 2,8 odstotna, odplačali ga bodo v 120 obrokih. Torej v desetih letih. S tem denarjem so postali lastnik poslovnih prostorov vrednih 255.000 evrov. NSi je v letnem poročilu prijavila “osnovna sredstva v gradnji” za 120.928 evrov. Leto prej je bilo sredstev v gradnji pol manj. Takrat so “kupili” poslovne prostore v Ljubljani na Dvorakovi ulici. stavbo pa bodo kot Desus odplačevali deset let. Štirikrat dražja bo.  Kot je lani pojasnil glavni tajnik Robert Ilc je skupna vrednost nakupa 980.000 evrov, za to pa je stranka dobila 420 kvadratnih metrov prostorov. V bilanci, ker prostorov še niso odkupili, stavba ni prikazana kot njihova last. Po vrednosti stavb  je daleč pred drugimi strankami SDS Janeza Janše. Stavbo na Trstenjakovi za Bežigradom so kupili pred več kot desetletjem za slabega 1,9 milijona evrov, pol milijona so plačali takoj, za 1,3 milijona so najeli posojilo, ki je že odplačano. Kupili so 300 kvadratnih metrov pisarniških prostorov in še skoraj trikrat toliko dvorišča, kjer je mogoče parkirati. Pozneje so stavbo za okoli četrt milijona evrov še obnovili: iz podstrešja je nastala velika konferenčna dvorana.  Nepremičnino, ki pa je ni kupila, je iz prejšnjega sistema “podedovala” SD Dejana Židana. Vilo, v kateri posluje centrala SD, na Levstikovi ulici v centru Ljubljane cenijo na nekaj stotisoč evrov. Kar je glede na velikost stavbe in ekskluzivnost prostora skromna cena.  Dobili so jo z menjalno pogodbo za del stavbe parlamenta: za poslopje nekdanje centralnega komiteja zveze komunistov na Tomšičevi. Stavba na Levstikovi ima zgodovinski madež. Po vojni je bila začasno odvzeta judovskemu trgovcu Feliksu Moskoviču, ki je s celotno družino umrl v koncentracijskem taborišču, mrtvega pa so ga obtožili kolaboracionizma in mu zaplenili premoženje. A odločitev ni obveljala.

SD: To ni res

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Dedičem je oblast, ki je stavbo potrebovala za nove vladarje, pozneje – zaplemba je bila razveljavljena – plačala.

Ali po pošteni vrednosti, je težko oceniti.

Iz SD so se na trditve v članku “Leto 2017: Židan še ni plačal dolgov starih kampanj” odzvali z opozorilom, da so trditve o zaplembi vile družine Moskovič po vojni netočne. Odziv, s pojasnili od kod podatki, objavljam v posebnem članku, ki je dostopen na povezavi tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu