Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nadzor na meji s Hrvaško čez počitnice, a ne za migrante

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th junij 2024, 12:02 pop

Da bo meje s Hrvaško in Madžarsko nadzirala še pol leta, to je najmanj do 21. decembra, je danes odločila vlada. O odločitvi o mejnem nadzoru tudi v času poletnih počitnic, ko veliko ljudi potuje na Hrvaško in nazaj, je vlada zapisal: “Začasni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko bo še naprej potekal tako, da ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji.”

Razlog za nadzor meje s Hrvaško je politika odprtih vrat do migrantov levo sredinske vlade in podiranje ograj na meji, kar je sprožilo velik tok migrantov čez Balkan proti Sloveniji, zaradi česar je mejni nadzor proti Sloveniji po Avstriji uvedla tudi Italija. Ob menjavi oblasti leta 2022 je k večji “odprtosti” prispeval še vstop Hrvaške v Schengen konec leta 2022, ko sta državi ukinili nadzor na mejah, ki pa na migrantski tok ni vplival, s slovenske strani pa je bil znova uveden in ga država zdaj podaljšuje. Namen ni zmanjšati število migrantov, vlada poskuša le bolj nadzorovati, kdo vse vstopa v državo, da bi zmanjšala teroristična in druga varnostna tveganja.

Grafični prikaz, kako je zadnja leta raslo število migrantov, ki jih mora policija, če takoj po prestopu meje napovedo, da bodo zahtevali azil, prepeljati v središče države, je takšen:

Da bodo zahtevali azil napovedo skoraj vsi migranti, ker vedo, da ima država pri tem luknjo v pravni ureditve. Ti migranti pozneje ne sprožijo azilnih postopkov, ampak izginejo naprej proti Zahodu, država jim gibanja, ko jih popiše in prepelje v centre v središču države, ne sme omejevati.

O podaljšanju nadzora na mejah so iz vlade sporočili: “Nacionalni varnostni organi pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in širši regiji. Informacije si redno izmenjujejo z organi drugih držav, pristojnimi agencijami Evropske unije in mednarodnimi organizacijami. Slovenska policija izvaja vse potrebne ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitih migracij, med katerimi je tudi odkrivanje organiziranih hudodelskih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi.”

Na povsem drugačen način se z migracijami ukvarjajo na Finskem ali Poljskem, kamor Rusija in Belorusija množicam omogočajo potovanje, da bi dosegli destabilizacijo Zahoda. Zgradili so obsežne ograjo, celo zaprli mejne prehode, varujejo pa mejne prehode zelo resno. Bile so tudi že žrtve nezadovoljnih migrantov. Prejšnji teden so na Poljskem pokopali 21 letnega vojaka Mateusza Siteka, ki je bil na meji zaboden.

Na Poljskem uvajajo tudi poseben koridor, da bi preprečili dostop levičarskim nevladnim organizacijam, ki poskušajo pomagati migrantom. V Sloveniji so te organizacije zelo uspešne, tudi zaradi povezav z vladnimi strankami, in so skoraj povsem onemogočile policijo, da bi ustavljala migrante, ki prihajajo iz Hrvaške, kjer niso ogrožene njihove pravice ali da bi jih tja vračala.

Poljska je po porabi za varnost v Natu na vrhu, Slovenija povsem na dnu s Španijo.

Celotno poročilo o migracijah policije v prvih petih mesecih letos je takšno

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu