Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pri nas skrito: Po Danski še Avstralija zavrnila priznanje Palestine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2024, 11:46 dop

Z 80 glasovi proti in petimi za je avstralski parlament včeraj zavrnil predlog Zelenih, da bi priznali državo Palestino. To je druga zavrnitev zapored v zadnjih dneh, že prej je podobno proti glasovala Danska.

O tem v slovenskih medijih malo poročajo ali sploh ne, pogosto pa širijo Hamasovo propagando o krivdi Izraela za vse mrtve otroke v vojni, ki so jo sprožili Iz Gaze z brutalnim napadom na Izrael, umori celih družin, posilstvi, zajetjem talcev, tudi dojenčkov in raketiranji sosednje države. Je pa v medijih veliko pozornosti posvečene Španiji, Norveški in Irski, ki so se odločile za priznanje Palestine, kar je zanimiv dogodek, ker so na Zahodu takšne države redke.

Predsednik vlade Robert Golob je sinoči za Odmeve o predlogu naše vlade, da bi tudi državni zbor priznal Palestino, povedal: “Marca smo predsedniki vlad podobno mislečih držav, Slovenija, Malta, Irska in Španija, podpisali izjavo, da bomo priznanje izvedli do poletja. 9. maja se je slovenska vlada pred vsemi evropskimi državami prva odločila, da postopek štarta. Mi smo ga danes zaključili. Nismo sami. To je popolnoma zmotno razmišljanje. Če hočemo pripeljati do mirne rešitve, in obstaja samo ena pot in to je pot dveh držav. Pot dveh držav pomeni, da zahodni svet prizna Palestino in arabski svet prizna pravico Izraelu do obstoja. Slovenija je v resnici danes pošten posrednik med obema stranema in obe strani, poudarjam, obe strani nam priznavajo to vlogo. Tako da ravno obratno. Če komu zgleda smo sami, ne. Trenutno smo v središču svetovne mednarodne politike in iščemo pot, kako ta konflikt na Bližnjem vzhodu zaustaviti.”

Malte ni med državami, ki te dni priznavajo Palestino, ker je ta država skupaj s številnimi socialističnimi in islamističnimi diktaturami to storila že leta 1988. Takrat je Palestino priznala tudi Jugoslavija.

Po predlogu vlade včeraj bo na zahtevo Svobode za torek, to bo prvi dan predčasnih glasovanj na evropskih volitvah, sklicana izredna seja o priznanju Palestine. Mednarodno to odmeva tudi z objavo transparentov iz protestov v Sloveniji, ki vsebujejo tipična propagandna sporočila Hamasa o ubijanju otrok, okupaciji… Tako:

Palestina, priznanje, odmevi na x

Na opozorilo Rosvite Pesek, da Palestine nista priznali najpomembnejši Evropski državi Nemčija in Francija, je Golob odgovoril tako: “To je njuna pravica. Vsaka država ima svojo pot in svojo vlogo. Država kot je Nemčija, z vso svojo zgodovino holokavsta, bom, sem prepričan, da bo med zadnjimi in tega jim nihče niti ne more oporekati. Država, kot je Francija, ima močno tako arabsko kot tudi judovsko skupnost. Tudi oni se morajo odločati zaradi svojih razlogov drugače. Slovenija je pa lahko pri tem na tem področju pač nekoliko bolj, če hočete, drzna. Jaz bom pa rekel, nekoliko bolj usmerjena v zagotavljanje človekoljubnosti.”

Palestine ni priznala velikanska večina držav Zahoda, med drugim ZDA, Kanada, Japonska, Velika Britanija, Švica in vse sosede Slovenije z izjemo Madžarske: Italija, Avstrija in Hrvaška. Madžarska jo je priznala v paketu socialističnih držav leta 1988. Iz področja nekdanje Jugoslavije Palestine nista priznali Hrvaška in Severna Makedonija.

Iz Evrope pa so jo doslej ob nekdanjih socialističnih državah pred temi zadnjimi državami priznali še Švedska, Vatikan in BIH.

Predlog slovenskega priznanja je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu