Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez od Horvata zahteva takojšnjo novo sejo o Palestini

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th april 2018, 12:00 pop

Da mora najpozneje do poldneva sklicati ponovno sejo odbora za zunanjo politiko (OZP) je od predsednika obora Jožefa Horvata (NSi) zjutraj zahteval predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). V dopisu je Horvatu Brglez napovedal, da bo v primeru, če Horvat ne skliče ponovne seje, to za popoldan storil kar predsednik državnega zbora sam. Horvat danes že od jutra vodi sejo tega odbora o počasni in blagi reakciji vlade v  “Primeru Skripalo”, na seji ravnanje pojasnjujeta tudi premier Miro Cerar (SMC) in zunanji minister Karl Erjavec (Desus). Na zahtevo Brgleza se je Horvat med to sejo odzval , da gre za pritisk “kot jih ne pomnim v vseh letih kar sem v parlamentu… Da bi moral sklicati neko sejo odbora za zunanjo politiko, ko pa medtem vodim sejo tega odbora.” Neuradno je slišati, da je mogoče, da bo sejo Horvat sklical, s tem se bo izognil alternativi, da bi jo vodila podpredsednica Julijana Bizjak Mlakar (Desus), ki velja za podpornico priznanja Palestine in je tudi podpisnica zahteve za izredno sejo državnega zbora, ki namerava jutri o priznanju odločati. Drugi podpredsednik odbora je Branislav Rajić (SMC), ki je zahtevo za izredno sejo DZ o priznanju Palestine tudi podpisal.

Brglez pritrdil Levici

Takojšen ponovni sklic je Brglez zahteval po pritožbi Levice, ker je odbor dan prej z desetimi glasovi za in šestimi proti potrdil sklep, da odbor parlamentu ne more predlagati priznanja Palestine, ker mu tega ni predlagala vlada. Ta sklep je v težave spravil Brgleza, ki je za jutri že sklical izredno sejo državnega zbora o priznanju Palestine, ki pa brez predloga odbora ne more odločati. Več o tej seji najdete v povezanem članku.  Zahtevo za to izredno sejo parlamenta so ob poslancih Levice, ki priznanje Palestine zahteva že več let, podpisali še poslanci Desusa in desetina poslancev SMC (od 35), med podpisniki sta tudi pomembna politika, predsednik državnega zbora Milan Brglez in vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.  V zahtevi za ponovni sklic seje Brglez Horvatu očita, da je na seji onemogočil razprave poslancem in zunanjemu ministru. Po protestu Levice po seji je Brglez ocenil, da je Horvat kršil poslovnik in preprečil razpravo in tudi onemogočil sprejem stališča o katerem bi lahko odločal državni zbor. Ker se skrajni rok, da to odbor stori izteče danes, je Brglez zahteval, naj sejo Horvat ponovi ali pa jo bo kar Brglez sam, je zapisal. Celotna zahteva je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/zahtevahorvatu.pdf”]

Vsi podpisniki zahteve, da mora državni zbor odločati o priznanju Palestine, so:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu