Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ministrica ponuja 50.000 evrov za nasilje na zmenkanju mladih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:11 pop

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je 28. decembra objavila zanimiv razpis. Ponuja 50.000 evrov nevladnim organizacijam, ki delajo na področju enakosti žensk in moških za, kot so zapisali, sofinanciranje projektov na področju enakosti žensk in moških za

“trud na dveh področjih:
– Nasilje med zmenkanjem
– Delo s fanti za preseganje stereotipov”.

Celotna razpisna dokumentacija je za tiste, ki jih zanima, da bi konkurirali za ta denar, dostopna na povezavi tukaj: javni_razpisi_in_javna_narocila

Ali bomo financirali nasilje?

Iz besedila razpisa je težko jasno razbrati, kakšen je točno cilj. Ne piše, denimo, da gre za preprečevanja nasilja na zmenkih. Količino denarja in izvor so v razpisu pojasnili tako: “Okvirna višina sredstev razpisa je 50.000,00 EUR. Sredstva za ta namen so zagotovljena v proračunu za leto 2019 na proračunski postavki 130089 – Nevladne ženske organizacije.”

Če povzamemo, kar je mogoče domnevati: nevladne ženske organizacije (ker najbrž se le te financirajo iz te proračunske postavke) bodo dobivale denar za nasilje na zmenkih, a le za nasilje, ko gre za mlade pare. Predvidevamo lahko, da gre za preprečevanje nasilja, s katerim se ne strinjata oba partnerja. A piše to ne. Podrobnejše definicije, ki jih navajajo v razpisu so, da “pomeni zmenkanje (angl. dating) dogovarjanje za zmenek ali druženje, druženje samo in ves čas odnosa med fantom in dekletom, ko sta par, pa še ne živita v skupnem gospodinjstvu.”

V slovenskem jeziku termin fant in dekle praviloma označuje mlade ljudi. V razpisu pa bolj jasnih definicij o starosti tistih, na katere nameravajo vplivati s 50.000 evri, razen teh z besednimi oznakami, ni opaziti. Dodatna dilema je, zakaj se vlada z nasiljem na zmenkih mladostnikov in tistih, ki niso v uradnih dolgotrajnih zvezah, nenadoma sploh ukvarja in za to namenja 50.000 evrov. Kak je cilj? Kaj bi radi dosegli? Kaj bodo počela te nevladne organizacije žensk? V razpisu ministrstva opozarjajo, da denar ne bo za raziskovanje. Zdi se torej, da nevladniki ne bodo vohunili za mladimi med nasilno seksualnostjo in podobnimi dejavnostmi.

Je nasilen seks problem?

A nejasno je, kaj pa bodo počeli. Bodo uvedli obvezna predavanja za vse mlade, ki se nameravajo poljubljati v avtomobilih brez pisnega soglasja staršev? Bo šlo za izpolnjevanje vladnih formularjev pred morebitno prvo seksualno ali nasilno izkušnjo? Bo to le za običajne pare ali tudi za morebitne prešuštnike ali tudi za tiste, ki jim je nasilje v seksu všeč? Tudi takšni ljudje so. Kakšne bodo sankcije za nasilne fante ali punce? Še večja dilema je, zakaj nasilje na zmenkih nenadoma sploh zanima vlado. Doslej to ni veljalo za vladni posel. Je povezano z migracijami in težavami, s katerimi se soočajo v nekaterih zahodnih državah zaradi moških iz povsem drugih kulturnih okolij, kjer je vloga žensk povsem drugačna? O tem v razpisu sicer ni opaziti nič. A ker je razpis precej nelogičen, bo vprašanj še veliko.

Glede preseganja spolnih stereotipov, kar je drugi cilj, ki bi ga vlada rada s 50.000 evri dosegla ob “nasilju na zmenkih”, je ministrstvo v razpisu pojasnilo, da “pomenijo posplošeno in poenostavljeno dojemanje žensk in moških ter njihovih družbenih vlog. Nanje naletimo v vseh sferah življenja: v družini, vrtcu, šoli, službi, medijih, pri sami izbiri izobraževanja in zaposlitve, v športu, prostočasnih dejavnostih … Pogosto so tako vpeti v naše življenje, da jih sprejemamo kot samoumevne in se tako tudi obnašamo. Predstavljajo enega najbolj trdovratnih vzrokov za neenakost spolov v družbi, saj – med drugim – lahko vplivajo na ključne odločitve glede interesov, izobraževanja ter kariernih poti žensk in moških.”

To, spet lahko pomeni karkoli. Predvsem pa dokazuje, da ima vlada Marjana Šarca veliko denarja. Vašega. Kaj menite o razpisu, lahko odgovorite v anketi:

Zakaj vlada ponuja 50.000 evrov za projekt nasilja na zmenkih?

View Results

Loading ... Loading ...

Ne verjamete, da pišejo takšne stvari in da za to namenjajo denar? Preberite celotno besedilo razpisa:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu