Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

OZP: S priznanjem Palestine bi kršili zakon

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th april 2018, 12:20 pop

Z desetimi glasovi za proti šestimi proti je večina v odboru za zunanjo politiko (OZP) potrdila proceduralni predlog predsednika Jožefa Horvata (NSi), da priznanja Palestine odbor ne sme predlagati državnemu zboru, ker postopka ni sprožila vlada, ki to po zakonu edina lahko stori. Če bi zboru predlagali priznanje Palestine, bi s tem kršili zakon, so odločili poslanci v OZP. Tak razplet je bil presenetljiv, ker ni jasno, zakaj so poslanci vladnih SMC in Desusa skupaj z opozicijsko Levico zahtevali izredno sejo celotnega parlamenta o priznanju Palestine, ki bo v petek, v odboru pa se večinsko strinjali, da bi bilo nezakonito, če bi parlament storil, kar so zahtevali. Da vlada ni predlagala priznanja Palestine in bo zato nemogoče odločati, je bilo znano in sem o tem pisal že januarja letos. Vodja zakonodajno pravne službe državnega zbora Nataša Voršič je takrat pisno opozorila, da je predlog vlade nujen za postopek priznanja. A vlada priznanja parlamentu ni predlagala ne januarja in ne pozneje, poslanci vladnih strank pa so kljub temu pred tednom izsilili izredno sejo državnega zbora, ki bo v petek.

Kaj bo zdaj storil Brglez?

Predsednika Milana Brgleza (SMC) so po koncu seje odbora, na kateri je večino časa predsednik Jožef Horvat pojasnjeval dolgo zgodovino zapletov ob ideji priznavanja Palestine, danes številni spraševali, ali bo kar odpovedal izredno sejo zbora, ki jo je sklical za petek. Brglez je odgovoril, da seja bo, več pa pred posveti z drugimi poslanci SMC in koalicije ni bil pripravljen razkriti. Med zagovorniki priznanja Palestine je pred tem nekaj čudenja sprožilo, ker je Horvat pred glasovanjem besedo dal predstavniku predsednika republike Ernestu Petriču in predstavniku državnega sveta, ne pa tudi zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (Desus), čeprav je ta menda celo dvigoval roko, da bi predstavil še svoj pogled.

Pred glasovanjem odbora za zunanjo politiko, da zboru ni mogoče predlagati priznanja Palestine. Foto: DZ/Borut Peršolja

Petrič in predstavnik državnega sveta sta bila proti takojšnjemu priznanju zaradi opozoril pravnikov o nepravilnosti postopka, pa tudi, ker čas ni pravi in bi odločitev ne koristila nikomur. Od politikov sta na seji z različnimi pogledi nekoliko polemizirala Janez Janša (SDS) in Matej Tašner Vatovec (Levica). Janša je povedal, da je predlog Horvata edini logičen in dodal, da ni absurdno, ker je Levica predlagala priznanje, absurd je, ker je to podpisalo tudi 19 poslancev koalicije, zaradi česar se tudi del mednarodne javnosti s tem zdaj ukvarja, a nihče v tujini ne razume motiva za to ravnanje. Vatovec pa je obratno vztrajal, da je priznanje Palestine smiselno, pravno mogoče in moralno pravilno, zakonodajno pravni službi pa je očital, da v pisnem mnenju ni bila tako odločno proti možnosti odločanja o priznanju Palestine, če ga ne sproži vlada.

SD, ki že kuje dobiček 

Mogoče je, da bodo poslanci o priznanju Palestine na izredni seji parlamenta v petek le predstavili stališča, glasovanja o priznanju pa ne bo, ker bi to pomenilo kršitev zakona. Da je v tudi pisnem mnenju jasno opozorila, da bilo odločanje brez predloga vlade v neskladju z zakonom, je Vatovcu na seji odbora odgovorila vodja zakonodajno pravne službe Nataša Voršič. Da v politiki ni milosti, pa kažejo prve reakcije na razplet. Izredne seje parlamenta o priznanju Palestine niso zahtevali poslanci SD, so se pa na glasovanje, ki pomeni, da pobudniki iz Desusa, SMC in Levice niso dosegli cilja, na spletnih omrežjih odzvali tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu