Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Berlič obsojen ponarejanja listin v Fištravčevi kampanji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2018, 06:39 pop

Zaradi ponarejanja listin in ne za prekrške, ki jih odloča zakon o financiranju političnih strank, je bil na pol leta pogojnega zapora obsojen Darko Berlič, ki je organiziral kampanjo župana Andreja Fištravca in njegove lista za mestni svet pred štirimi leti. To piše v izreku sodbe, ki mi jo je iz okrožnega sodišča v Mariboru poslala predsednica Alenka Zadravec. O razglasitvi tega izreka je prejšnji teden poročal dnevnik Večer. Člen kazenskega zakonika, po katerem je okrajna sodnica Karmen Krajnc obsodila Berliča, pravi:

“Kdor ponaredi javno listino, oporoko, javno ali uradno knjigo ali kakšno drugo knjigo, ki se mora voditi na podlagi zakona, spremeni tako pravo listino ali kdor tako ponarejeno ali spremenjeno listino hrani zaradi uporabe ali jo uporabi kot pravo, se kaznuje z zaporom do treh let.”

V izreku sodbe prikriti imeni Berliča in Fištravca

Berlič je, kot sem razkril po volitvah leta 2014, vodil dve kampanji: kampanjo za župana Fištravca in za njegovo listo za mestni svet.  Pri obeh, kot sem opazil v poročilih po volitvah, ni poravnal polovice stroškov. Zaradi člankov o tem je pozneje računsko sodišče pregledalo, kako je Berlič vodil županjsko kampanjo. V poročilu je navedel, da je za županovo kampanjo poplačal 15.966 stroškov, 15.635 evrov pa ne. Niso pa revizorji preverilo kampanje za mestni svet, kjer računov tudi ni poravnal. Tudi za pregled poslovanja stranke SD se računsko sodišče ni odločilo, čeprav ta tudi ni poravnala vseh stroškov lokalnih kampanj. Pravzaprav so SD ostali neplačani računi še celo iz bolj daljne preteklosti. Pri Berliču računsko sodišče ni ugotovilo nakazila za kampanjo družbe Astraea Radiu City, vrednega dva tisoč evrov, ki je eden temeljev za sodbo na pogojno zaporno kazen.

Zneski leta 2014 so bili takšni:

Izrek sodbe, ki pa še ni pravnomočna, po kateri bo moral Berlič za pol leta v zapor, če v letu dni zagreši še kakšno kaznivo dejanje, mi je sodišče poslalo anonimiziran. Javnost, ker je tak zakon sprejel državni zbor, ne sme izvedeti, kateri politiki so obsojeni goljufij v kampanjah.

V izreku sta prikriti dve imeni: obsojenega Darka Berliča in župana Maribora Andreja Fištravca.

Da je takšna pravna ureditev in sodna praksa precej škandalozna, sem opozoril v članku o sodbi v primeru Jureta Cekute:  “PRED VOLITVAMI: SODIŠČA SISTEMATIČNO PRIKRIVAJO IMENA OBSOJENIH KORUPCIJE.”

Izrek sodbe o Berliču je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/01/izrekBerlic.pdf”]

Berlič ugotovitvam sodišča ugovarjal, da je prispevek podjetja Astraea Radiu City spregledal, neplačane račune družbi Europlakat pa da je prikazal razdeljeno v poročilih za kampanjo liste za občinski svet in za župansko kampanjo.

Prispevke podjetij (celo vseh pravnih oseb) za kampanjo zakon prepoveduje.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Berličev odvetnik Sandi Vuković je napovedal pritožbo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu