Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Lažne novice: Je Šarec namigoval, da je bila ugrabitev Moravca režirana, je Carlova?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 03:27 pop

Tiskovna agencija danes poroča, da sta dva Alžirca, stara 18 let, in Maročan, star 25 let, priznali krivdo za ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca iz Bele Krajine. Sodišče je Alžirca in Maročana po priznanju po hitrem postopku obsodilo na leto in devet mesecev zapora in izgon države po prestani kazni. Pri tretjem pa bodo preverili starost, saj trdi, da je bil še mladoleten. Moravca so 8. maja ti migranti ugrabili iz njegovega vinograda pri naselju Mali Nerajec, ga zvezali z vrvjo, stlačili v prtljažnik njegovega avtomobila in s starcem in avtomobilom pobegnili proti Italiji. Pri Sežani so ga izpustili in pot čez mejo nadaljevali sami, ugrabitelje pa so v Italiji prijeli tamkajšnji policisti in jih vrnili policistom v Slovenijo.

Je na režijo namigoval premier?

Ugrabitev je močno odmevala in pojavile so se celo teorije, da je šlo za zrežiran dogodek pred evropskimi volitvami, ki so bile konec tistega meseca in za katere je že potekala kampanja. Da se je starec ugrabil sam, za koristi SDS, je bila teorija. Na najbolj neverjeten način je to teorijo objavil Boris Vezjak, ki je na svojem blogu že v naslovu kot vir zgodbe o samougrabitvi razkril kar premiera Marjana Šarca. Premierov namig je Vezjak našel v stavku:

“Nekatere stranke rade uporabljajo to tematiko in tudi za soboto so že sklicani neki shodi, tako da zadeve se odvijajo kar precej hitro, če me razumete. In mislim, da je tik pred evropskimi volitvami to treba gledati tudi v tej luči.”

Vezjakov članek z zanimivim naslovom: “Je premier namignil, da je bila ugrabitev zrežirana?” je bil videti tako:

Del članka Borisa Vezjaka

Celoten članek lahko preberete na povezavi tukaj. V tem članku Vezjak na koncu sicer podvomi, da bi se Moravec sam ugrabil, kar je bilo modro. Ker je bilo povsem jasno, da se ni. Kdo je še širil lažne zgodbe, da se je Moravec sam ugrabil, pa tudi ni težko ugotoviti.

Scenarij Carlove

Še bolj neposredna je bila, denimo, novinarka javne televizije, ki je znana po konfliktih s SDS Janeza Janše, Eugenija Carl, ki jo je zaradi zapisa na Facebooku kritiziral, da je šla predaleč, celo generalni direktor RTV Igor Kadunc. Carlova je zapisala, da »ni logike, da bi trije mulci ugrabili enega XY belokranjskega noniča«, da »za tako starega človeka takšna izkušnja izredno travmatična in zagotovo ne bi nekaj ur po dogodku naokoli dajal intervjuje« in da »se je nekdo scenarija lotil povsem osnovnošolsko«.

Članek revije Reporter o odzivu direktorja Kadunca lahko preberete tukaj.

Dejansko maja ni bilo niti najmanjših znakov, da bi šlo za samougrabitev, policijsko ravnanje in tudi neuradne informacije niso čisto nič kazale na to.

Zapisi, ki so namigovali, da je šlo za samougrabitev in politično akcijo opozicijske SDS, so bili zelo prozorna oblika propagande pred evropskimi volitvami za vladajoče stranke, ki so jih iz opozicije kritizirali zaradi slabega nadzora meje.

Širili so lažne informacije. Fake news.

Da so trije migranti priznali krivdo še pred začetkom sodnega postopka, ni presenečenje. Zagotoviti so si poskušali bolj milo kazen, ko ni dvoma, kaj so storili.

Starec jih pač zanesljivo ni silil k temu.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu