Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

12 Vilfanom zadnjič poslanska nadomestila, po plači na dnu Kordiš

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th januar 2019, 10:54 pop

Ker je minilo pol leta od nastanka državnega zbora, je 22. decembra dvanajst bivših poslancev izgubilo pravico do nadomestil, ki jih dobivajo, če ne morejo dobiti službe ali se upokojiti. Med tistimi, ki so zaradi tega danes zadnjič dobili znižano poslansko nadomestilo, je tudi nekdanji poslanec PS, Zaab in DeSUSa Peter Vilfan. Dobil je za december bruto 2.509 evrov. Vilfana je premier Marjan Šarec (LMŠ) takoj po izteku pravice do nadomestila zaposlil kot svojega že sedmega državnega sekretarja. Ob Vilfanu je pravico do nadomestila izgubilo še vseh devet nekdanjih poslancev SMC. Vsi so bili poslanci le en mandat. Iz drugih strank sta ob Vilfanu nadomestilo danes zadnjič dobila Tomaž Gantar (DeSUS) in Franc Laj (SMC, pozneje neodvisni). Med poslanci pa je najnižjo polno plačo dobil Miha Kordiš (Levica).

Štirje veterani še imajo pravico

Štirje nekdanji poslanci, ki so bili to več mandatov, bodo nadomestila še dobivali in so tudi danes dobili polno “plačilo” za december. To so László Göncz,  (narodnosti), Ljubo Žnidar (SDS), Veber Janko (nekoč SD, danes Solidarnost) in Andrej Čuš (nekoč SDS, danes ZS). Podatki o izplačilih prejšnji mesec in danes, na vrhu so štirje bivši poslanci, ki bodo nadomestila še prejemali, so takšni:

Po pol leta je pravico do nadomestil večina nekdanjih poslancev izgubila zaradi reforme v času druge vlade Janeza Janše (SDS), ko so poslanci v času gospodarske krize krepko oklestili pravice bivših politikov. Pred tem je bilo skoraj samoumevno, da so bivši poslanci polno poslansko plačo prejemali vsaj leto dni po koncu mandata.

Varčevanje se je izognilo le Kučana

Od reforme, vodil je projekt Gregor Virant, so zneski nadomestil okoli petino manjši, čas pa skrajšan. Več kot pol leta lahko nadomestilo dobivajo le poslanci, ki so to delo opravljali več mandatov. Po letu dni pravica ugasne vsem. Del varčevalne reforme je bil tudi, da je državni zbor ukinil pravico do pisarne, avtomobila, osebja in dosmrtno zagotovljenega plačila v višini 80 odstotkov plače nekdanjemu predsedniku republike. Privilegij dosmrtne državne dotacije, ki je bil uzakonjen, ko je predsednik republik postal Janez Drnovšek, je ohranil le Milan Kučan. To se je zgodilo zaradi dopolnila PS Zorana Jankovića, ki je bilo nekoliko presenetljivo sprejeto, da se že dodeljena pravica bivšim predsednikom ne odvzame. Takšen je bil le takrat eden. Kučan zaradi tega dobiva državno doplačilo k pokojnini.

Najnižja poslanska plača: Miha Kordiš

Najvišje poslanske plače so danes dobili predsednik Dejan Židan (SD) in dva podpredsednika, ki imata veliko delovne dobe: Branko Simonovič (DeSUS) in Jože Tanko. Najnižjo plačo, ker ne vodi ničesar in ima malo delovne dobe, je dobil največji “revolucionar” med poslanci Miha Kordiš (Levica). Še nižja plačila, a le za del meseca sta dobila nekdanji minister brez listnice Marko Bandelli (SAB), ki se je po odstopu vrnil v poslanske klopi in njegov nadomestni poslanec, Andrej Šušmelj (SAB), ki je bil zaradi vrnitve Bandellija ob sedež v DZ. Podatki o najvišjih in najnižjih plačah so takšni:

Nekoliko nižjo plačo kot predsednik državnega zbora Židan je dobil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca: 5.727 evrov bruto. Kovšca je edini med 40 svetniki, ki dobiva plačo. Ostali dobijo poseben pavšal, sejnine in povračila potnih stroškov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu