Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Veber na volitve z Združeno levico in ne Mesečevo Levico

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th januar 2018, 08:56 pop

„Jutri bomo medijem predstavili odločitev koalicije Združene levice o nastopu na državnozborski volitvah. Imamo pripravljen sporazum, ki ga bodo podpisali vsi tisti, ki bodo z nami sodelovali v tem projektu,“ je predsednik Združene levice – Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič povedal za Spletni časopis

Zakaj je Veber izstopil?

Žnidaršič je potrdil, da na podpis sporazuma pride tudi do včeraj še podpredsednik SD Janko Veber. Veber je ta teden predsednika SD Dejana Židana obvestil, da izstopa iz stranke SD. Iz poslanske skupine je Veber izstopil že lani. Že ob predstavitvi izstopa novinarjem je Veber povedal, da se namerava „povezovati“.

Izstop Vebra iz SD ni niti najmanjše presenečenje, kvečjemu je presenečenje, da ga stranka iz svojih vrst ni že prej izključila glede na ostre kritike, ki jih je o koalicijskih partnerjih in sodelavcih objavljal na spletnih omrežjih. Že februarja 2017 sem v Spletnem časopisu opozoril, da Janko Veber nenavadno močno tolče po Borutu Jamniku in premieru Miru Cerarju. Oster je bil celo, če upoštevamo, da ga je premier Miro Cerar pred tem odstavil kot obrambnega ministra, ker se je z vojaško obveščevalno službo Veber vpletal v privatizacijo Telekoma. Zadnje čase so bile pa tarče Vebra celo čisto z vrha SD.

O vodji poslanske skupine Matjažu Hanu, je Veber, denimo, tvitnil tole:

O šefu stranke Dejanu Židanu pa:

Franc Žnidaršič je nekdanji vodja poslanske skupine Desusa, ki je po sporu s predsednikom Karlom Erjavcem izstopil iz DeSUS in ustavil Demokratično stranko Dela (DSD). Žnidaršič velja za zelo vztrajnega in celo trmastega politika.

Največji uspeh DSD: Tomićeva

Največji uspeh je njegova stranka dosegla, ko ji ji s koalicijo ZL na zadnjih volitvah uspelo dobiti zastopnike v državnem zboru. Poslanka je postala Žnidaršičeva podpredsednica Violeta Tomić, ki pa je pozneje prestopila k TRS in celo prevzela vodenje te stranke. Tomićeva je na koncu z IDS Luke Meseca ustanovila novo stranko Levica. Imena Združena levica niso mogli uporabiti, ker ga je že prej registriral Žnidaršič, ki so ga v dogovarjanjih o povezovanju nekoliko obšli.

Z Žnidaršičem so ostali povezani tudi strankarsko neorganizirani pripadniki nekdanje koalicije Združena levica, tako imenovana “četrta skupina”.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Predstavnik te skupine Simon Brežan bo, po napovedih iz ZL-DSD, ob Vebru sodeloval pri podpisu sporazuma o skupnem nastopu na volitvah, ki bodo čez pol leta.

Na fotografiji iz kolegija predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) sta vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in koordinator levice Luka Mesec.

Foto: DZ/Borut Peršolja

 

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu