Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Veber na volitve z Združeno levico in ne Mesečevo Levico

(Last Updated On: 09/01/2018)
image_pdfimage_print

„Jutri bomo medijem predstavili odločitev koalicije Združene levice o nastopu na državnozborski volitvah. Imamo pripravljen sporazum, ki ga bodo podpisali vsi tisti, ki bodo z nami sodelovali v tem projektu,“ je predsednik Združene levice – Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič povedal za Spletni časopis

Zakaj je Veber izstopil?

Žnidaršič je potrdil, da na podpis sporazuma pride tudi do včeraj še podpredsednik SD Janko Veber. Veber je ta teden predsednika SD Dejana Židana obvestil, da izstopa iz stranke SD. Iz poslanske skupine je Veber izstopil že lani. Že ob predstavitvi izstopa novinarjem je Veber povedal, da se namerava „povezovati“.

Izstop Vebra iz SD ni niti najmanjše presenečenje, kvečjemu je presenečenje, da ga stranka iz svojih vrst ni že prej izključila glede na ostre kritike, ki jih je o koalicijskih partnerjih in sodelavcih objavljal na spletnih omrežjih. Že februarja 2017 sem v Spletnem časopisu opozoril, da Janko Veber nenavadno močno tolče po Borutu Jamniku in premieru Miru Cerarju. Oster je bil celo, če upoštevamo, da ga je premier Miro Cerar pred tem odstavil kot obrambnega ministra, ker se je z vojaško obveščevalno službo Veber vpletal v privatizacijo Telekoma. Zadnje čase so bile pa tarče Vebra celo čisto z vrha SD.

O vodji poslanske skupine Matjažu Hanu, je Veber, denimo, tvitnil tole:

O šefu stranke Dejanu Židanu pa:

Franc Žnidaršič je nekdanji vodja poslanske skupine Desusa, ki je po sporu s predsednikom Karlom Erjavcem izstopil iz DeSUS in ustavil Demokratično stranko Dela (DSD). Žnidaršič velja za zelo vztrajnega in celo trmastega politika.

Največji uspeh DSD: Tomićeva

Največji uspeh je njegova stranka dosegla, ko ji ji s koalicijo ZL na zadnjih volitvah uspelo dobiti zastopnike v državnem zboru. Poslanka je postala Žnidaršičeva podpredsednica Violeta Tomić, ki pa je pozneje prestopila k TRS in celo prevzela vodenje te stranke. Tomićeva je na koncu z IDS Luke Meseca ustanovila novo stranko Levica. Imena Združena levica niso mogli uporabiti, ker ga je že prej registriral Žnidaršič, ki so ga v dogovarjanjih o povezovanju nekoliko obšli.

Z Žnidaršičem so ostali povezani tudi strankarsko neorganizirani pripadniki nekdanje koalicije Združena levica, tako imenovana “četrta skupina”.

Predstavnik te skupine Simon Brežan bo, po napovedih iz ZL-DSD, ob Vebru sodeloval pri podpisu sporazuma o skupnem nastopu na volitvah, ki bodo čez pol leta.

Na fotografiji iz kolegija predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) sta vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in koordinator levice Luka Mesec.

Foto: DZ/Borut Peršolja

 

(Visited 259 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: