Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nenavadno: Veber močno tolče po Jamniku in Cerarju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th februar 2017, 10:36 pop

Nekdanji obrambni minister Janko Veber (SD) na svojem Facebook profilu že dalj časa objavlja izjmeno kritične zapise o ekonomski in politični eliti in politiki države.

Kar je presenetljivo: nadvse ostro kritizira svoje lastne.

Zelo oster je, denimo, do šefa nadzornega sveta Telekoma in direktorja Modre zavarovalnice Boruta Jamnika.

Jamnik je bil v preteklosti šef Kada, delal pa je tudi v Hitu in Probanki. V mariborski Probanki je bil Jamnik v času prve vlade Janeza Janše (SDS), ko je bila SD v opoziciji in je zato izgubil položaje višje. Na državno raven se je vrnil takoj, ko je Borut Pahor prevzel vodenje vlade, po vsega dveh letih v Mariboru. Jamnik je po izobrazbi matematik. V tem smislu tudi del intelektualne elite. Nekoč sva živela v istem bloku, s podobno starimi otroci, takrat – pred desetletjem – je skrbel za fizično kondicijo s tekom, morda zaradi primorskih korenin je bil tudi dober plavalec.

Probanko je ob začetku sanacije bank vlada Alenke Bratušek skupaj s Factor banko poslala v nekakšno kontrolirano ukinitev. V resnici je s slabe pol milijarde davkoplačevalskih evrov s finančnim ministrom Urošom Čuferjem reševala dve majhni povsem zasebni banki. Factor banka, znana po povezavah s Hermanom Rigelnikom, je sodila bolj k LDS, Probanka bolj k SD.  Zadnja leta je vlada ti dve banki, ki sta bili iz časov Bratuškove v “nadzorovani likvidaciji”, vključila v državno slabo banko.

Jamnik je v sorodu z nekdanjo županjo Izole Bredo Pečan, politično pa je bil v preteklosti blizu Borutu Pahorju,  sodil je k mlajšemu delu SD.

Nekaj časa sem sam domneval, da je Vebrov profil na Facebooku celo lažen. Kritike Jamnikovega ravnanja so bile tako ostre,  da se je zdelo, da to nekdo podtika, da bi diskreditiral Vebra in Jamnika in sprožil spor znotraj SD.

A je Veber, ko sem ga v parlamentu vprašal, ali je to njegovo, odgovoril pritrdilno in dodal, da za objavljenim tudi stoji. Da je res, so potrdili tudi drugi poslanci SD.

V poslanski skupini je zaradi Vebrovega ravnanja veliko čudenja, a ga nihče, se zdi, kar je bil odstavljen kot obrambni minister,  ne more ustaviti.

Osamljen poskus ali frakcijski boj?

V majhni poslanski skupini, v kateri je vsega šest poslancev, ima status na pol črnega račka. Možno je, da je Vebrovo ravnanje le vrh frakcijskega boja, ki poteka znotraj SD.

Veber, ki je bil v prejšnjem mandatu tudi predsednik državnega zbora, objavlja ostra sporočila tudi čez premiera Mira Cerarja in SMC. Ta sporočila so lahko tudi oblika maščevanja, ker ga je Cerar na začetku mandata vlade odstavil kot ministra za obrambo zaradi navodila vojaški obveščevalni službi, da naj ta preveri, kakšne bodo posledice morebitne privatizacije Telekoma.

Nenavadna Vebrova navodila je našla in javnosti razkrila komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Branko Grims (SDS), pomembno vlogo pri tem pa je imel podpredsednik komisije Matej Tonin (NSi).

Veber je nedavno na svojem FB profilu o vladi Mira Cerarja, denimo, objavil tole:

Z ugotovitvami nadzornikov, da se vojaška obveščevalna služba nima kaj ukvarjati s privatizacijo Telekoma in drugih podjetij, se je premier Cerar  pred dvema letoma strinjal. Veber pa je vztrajal, da je Telekom del pomembne infrastrukture za obrambo države in ga zato mora preverjati tudi vojaška obveščevalna služba.

Konflikt se je stopnjeval.

Ker Veber ni bil pripravljen popustiti je šef vlade zahteval odstop. Ker Veber ni pristal, je premier odstavitev zahteval od poslancev in ti so Vebra odstavili.

Za odstavitev je glasovalo 68 poslancev SMC, SDS, NSi, Zaab in Desusa, proti enajst poslancev SD in ZL.

Ker se je Veber po odstavitvi vrnil v državni zbor, je brez sedeža ostal nekdanji finančni minister Franc Križanič, ki je Vebra nadomeščal med ministrovanjem.

Po škandalu Telekom ni bil prodan.

Poslanec SD Janko Veber Foto: Državni Zbor/Barbara Žejavac

Za spoštljivost do Vebra imajo v SD javno manj znan razlog: rezultat volitev. V Kočevju je za Vebra na parlamentarnih volitvah volilo 17,5 odstotka volivcev, kar je bil najvišji odstotek v SD med vsemi kandidati. Od drugih kandidatov sta se mu še najbolj približala vodja poslanske skupine Matjaž Han v Laškem s 16,97 odstotka in predsednik stranke Dejan Židan v Murski Soboti s  16,96.

Vsi ostali kandidati SD so bili po rezultatu daleč za Vebrom. Kako daleč zadaj je bila večina, pokaže povprečen rezultat stranke, ki je bil nižji od šestih odstotkov.

Posnetek premiera Mira Cerarja in sekretarke Lilijane Kozlovič, s katerim ilustriram naslov članka, je delo Državni zbor/Barbara Žejavac

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu