Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nenavadno: Veber močno tolče po Jamniku in Cerarju

(Last Updated On: 28/02/2017)
image_pdfimage_print

Nekdanji obrambni minister Janko Veber (SD) na svojem Facebook profilu že dalj časa objavlja izjmeno kritične zapise o ekonomski in politični eliti in politiki države.

Kar je presenetljivo: nadvse ostro kritizira svoje lastne.

Zelo oster je, denimo, do šefa nadzornega sveta Telekoma in direktorja Modre zavarovalnice Boruta Jamnika.

Jamnik je bil v preteklosti šef Kada, delal pa je tudi v Hitu in Probanki. V mariborski Probanki je bil Jamnik v času prve vlade Janeza Janše (SDS), ko je bila SD v opoziciji in je zato izgubil položaje višje. Na državno raven se je vrnil takoj, ko je Borut Pahor prevzel vodenje vlade, po vsega dveh letih v Mariboru. Jamnik je po izobrazbi matematik. V tem smislu tudi del intelektualne elite. Nekoč sva živela v istem bloku, s podobno starimi otroci, takrat – pred desetletjem – je skrbel za fizično kondicijo s tekom, morda zaradi primorskih korenin je bil tudi dober plavalec.

Probanko je ob začetku sanacije bank vlada Alenke Bratušek skupaj s Factor banko poslala v nekakšno kontrolirano ukinitev. V resnici je s slabe pol milijarde davkoplačevalskih evrov s finančnim ministrom Urošom Čuferjem reševala dve majhni povsem zasebni banki. Factor banka, znana po povezavah s Hermanom Rigelnikom, je sodila bolj k LDS, Probanka bolj k SD.  Zadnja leta je vlada ti dve banki, ki sta bili iz časov Bratuškove v “nadzorovani likvidaciji”, vključila v državno slabo banko.

Jamnik je v sorodu z nekdanjo županjo Izole Bredo Pečan, politično pa je bil v preteklosti blizu Borutu Pahorju,  sodil je k mlajšemu delu SD.

Nekaj časa sem sam domneval, da je Vebrov profil na Facebooku celo lažen. Kritike Jamnikovega ravnanja so bile tako ostre,  da se je zdelo, da to nekdo podtika, da bi diskreditiral Vebra in Jamnika in sprožil spor znotraj SD.

A je Veber, ko sem ga v parlamentu vprašal, ali je to njegovo, odgovoril pritrdilno in dodal, da za objavljenim tudi stoji. Da je res, so potrdili tudi drugi poslanci SD.

V poslanski skupini je zaradi Vebrovega ravnanja veliko čudenja, a ga nihče, se zdi, kar je bil odstavljen kot obrambni minister,  ne more ustaviti.

Osamljen poskus ali frakcijski boj?

V majhni poslanski skupini, v kateri je vsega šest poslancev, ima status na pol črnega račka. Možno je, da je Vebrovo ravnanje le vrh frakcijskega boja, ki poteka znotraj SD.

Veber, ki je bil v prejšnjem mandatu tudi predsednik državnega zbora, objavlja ostra sporočila tudi čez premiera Mira Cerarja in SMC. Ta sporočila so lahko tudi oblika maščevanja, ker ga je Cerar na začetku mandata vlade odstavil kot ministra za obrambo zaradi navodila vojaški obveščevalni službi, da naj ta preveri, kakšne bodo posledice morebitne privatizacije Telekoma.

Nenavadna Vebrova navodila je našla in javnosti razkrila komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Branko Grims (SDS), pomembno vlogo pri tem pa je imel podpredsednik komisije Matej Tonin (NSi).

Veber je nedavno na svojem FB profilu o vladi Mira Cerarja, denimo, objavil tole:

Z ugotovitvami nadzornikov, da se vojaška obveščevalna služba nima kaj ukvarjati s privatizacijo Telekoma in drugih podjetij, se je premier Cerar  pred dvema letoma strinjal. Veber pa je vztrajal, da je Telekom del pomembne infrastrukture za obrambo države in ga zato mora preverjati tudi vojaška obveščevalna služba.

Konflikt se je stopnjeval.

Ker Veber ni bil pripravljen popustiti je šef vlade zahteval odstop. Ker Veber ni pristal, je premier odstavitev zahteval od poslancev in ti so Vebra odstavili.

Za odstavitev je glasovalo 68 poslancev SMC, SDS, NSi, Zaab in Desusa, proti enajst poslancev SD in ZL.

Ker se je Veber po odstavitvi vrnil v državni zbor, je brez sedeža ostal nekdanji finančni minister Franc Križanič, ki je Vebra nadomeščal med ministrovanjem.

Po škandalu Telekom ni bil prodan.

Poslanec SD Janko Veber Foto: Državni Zbor/Barbara Žejavac

Za spoštljivost do Vebra imajo v SD javno manj znan razlog: rezultat volitev. V Kočevju je za Vebra na parlamentarnih volitvah volilo 17,5 odstotka volivcev, kar je bil najvišji odstotek v SD med vsemi kandidati. Od drugih kandidatov sta se mu še najbolj približala vodja poslanske skupine Matjaž Han v Laškem s 16,97 odstotka in predsednik stranke Dejan Židan v Murski Soboti s  16,96.

Vsi ostali kandidati SD so bili po rezultatu daleč za Vebrom. Kako daleč zadaj je bila večina, pokaže povprečen rezultat stranke, ki je bil nižji od šestih odstotkov.

Posnetek premiera Mira Cerarja in sekretarke Lilijane Kozlovič, s katerim ilustriram naslov članka, je delo Državni zbor/Barbara Žejavac

(Visited 53 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: