Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težave vstajnikov: Mesec in Tomićeva združena brez Žnidaršiča

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th junij 2017, 08:50 dop

Od danes je na levi nova stranka z imenom: Levica. Nastala je po združitvenem kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) Luke Meseca in Stranke za ekosocializem (TRS) Violete Tomić. Novo stranko kot koordinator vodi Mesec, namestnica je Tomićeva.

Po dolgem procesu in sporih

Kongres je bil posledice triletnega truda, da bi se združile stranke, ki so na zadnjih volitvah nastopile kot Združena levica. A to je spodletelo. Združuje se le približno polovica koalicije, ki jo je na volitvah pred tremi leti volilo 5,97 odstotka volivcev. Manjka pomembna stranka: DSD  Franca Žnidaršiča. Žnidaršič je registriral ime Združena levica, ki ga Mesec In Tomićeva v parlamentu še uporabljata za svojo poslansko skupino.

Fiasko TRS s Štrukljem

Šef IDS Luka Mesec in  predsednica TRS Violeta Tomić, v ozadju nekdanji predsednik TRS Matjaž Hanžek in poslanec Miha Kordiš Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Stranka TRS ima med vsemi deli ZL še najdaljšo zgodovino. Nastala je pred izrednimi volitvami leta 2011.

Na predčasnih volitvah poslancev tisto leto so jim v enoti Ljubljana Center zavrnili listo, ker je bilo na njej preveč moških kandidatov in premalo žensk. Kot so mi takrat povedali v stranki so za kandidatko izbrali Izabelo Pavšič. Pomotoma pa je Branimir Štrukelj vložil kandidaturo Božidarja Kanteta. Zaradi tega je bilo na celotni listi premalo kandidatk in je bila  zavrnjena.

To je bil eden razlogov, da je TRS na tistih volitvah propadel: volilo jih je le 1,22 odstotka volivcev, kar je bilo daleč od praga za vstop v državni zbor, ki je pri štirih odstotkih. Stranko TRS je takrat še vodil Matjaž Hanžek. Ob stranki TRS je nastalo še gibanje z enakim imenom, ki ga je na začetku vodila Manca Košir, pozneje pa Urška Černe Potočnik, Dušan Plut, od leta 2014 pa ga vodi Lara Jankovič.

Ko IDS prešiba TRS

A ta rezultat, komaj nekaj več kot odstotek, je pomenil, da stranka TRS dobi mesečno državno dotacijo, kar je bil temelj za kampanjo čez tri leta na že drugih izrednih volitvah poslancev. Takrat je TRS, ki ga je še vodil Matjaž Hanžek, plačeval račune za celotno koalicijo ZL, ker je edini že imel infrastrukturo za to.  V koaliciji je bil ob IDS še DSD Franca Žnidaršiča in še razna gibanja in združenja.

Kot kaže grafika je nova stranka Luke Meseca IDS, ki je pred zadnjimi volitvami  šele nastala, po letno zbranem denarju hitro dohitela in tudi prehitela TRS:

IDS je začela nastajati, trdijo sami zase, pozimi 2012, “ko se je skupina protestnikov in protestnic v času vseslovenskih vstaj začela zbirati pod transparenti nove ideje socializma”. Uradno sta, imajo zapisano v svoji zgodovini, Iniciativo za demokratični socializem 1. maja 2013 ustanovili skupini, zbrani okrog Delavsko-punkerske univerze in Neposredne demokracije zdaj!”

Ni pa to edina vstajniška stranka. Da izvira iz tistih protestov trdi še stranka Solidarnost, ki pa je povsem na obrobju političnega prostora. Ima pa Solidarnost tudi nekaj težav, ker je neupravičeno prejemala državne dotacije.

Več o tem:

Težave na levi: Revizija nezakonitih nakazil Solidarnosti

Je pa povsem spodletelo združevanje TRS in IDS z Žnidaršičevo DSD, ki je že pred časom “zaplenila” ime Združena Levica, ki ga zato stranki, ki se danes združujeta, ne moreta uporabiti.

A ime ZL še uporabljajo njuni poslanci kot ime poslanskega kluba, v tem klubu pa ni nikogar, ki bi pripadal Žnidaršičevi Združeni levici.

Več o tem konfliktu:

Bilance strank: Žnidaršič Mesecu in Tomićevi speljal ZL

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu