Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Prebežnik Veber odstavljen, cenzura pri imenovanjih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th januar 2018, 09:09 pop

Poslanci so na izredni seji, na kateri so zavrnili zahtevo SDS, da bi obtožiti premiera Mira Cerarja pred ustavnim sodiščem, danes še odstavili Janka Vebra s položaja podpredsednika odbora za izobraževanje. Položaj mu je pripadal kot članu SD, iz poslanske skupine je Veber izstopil že lani. Več o prebegu Vebra med nepovezane in drugih podobnih podvigih poslancev zadnja leta lahko najdete v posebnem članku na povezavi tukaj.

Odbor za diskriminiranje otrok

V ponedeljek ta teden je Veber izstopil še iz stranke SD. Bil je tudi podpredsednik te stranke. Da odhaja, je predsednika Dejana Židana obvestil s pismom, v katerem med drugim zapiše: “V stranko SD sem vstopil z namenom, da pomagam ljudem, občinam, gospodarstvu, da bodo živeli in delali v socialni in pravni državi. Ocenjujem, da v stranki Socialni demokrati tega ni mogoče doseči.” Iz SD se je odzval glavni tajnik Dejan Levanič, ki je sporočil, da se mu  zahvaljujejo “za njegovo dosedanje dolgoletno delovanje v stranki in v poslanski skupini SD ter mu želimo vse dobro v prihodnje.” Ta polemika je dostopna na povezavi tukaj.

Za podpredsednico odbora, ki ga vodi Mirjam Bon Klanjšček (nepovezani) so poslanci namesto Vebra izvolili Bojano Muršič (SD). Praviloma se takšne zamenjave po prestopih poslancev, ki strankam niso preveč všeč, zgodijo rutinsko in jih vedno podpre večina. Tokratno zamenjavo jih je podprlo 64, nihče ni bil proti. Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je imel zadnje mesece pomembno vlogo. V njem so iz leve dolgo blokirali odločanje o spoštovanju sodbe ustavnega sodišča o odpravi diskriminacije pri financiranju osnovne šole Alojzija Šuštarja. V tem odboru je levica pozneje preoblikovala vladni predlog, da bi nekoliko zmanjšali diskriminiranje pri javnem financiranju šolanja otrok v osnovnih šolah, ki niso v državni lasti. Večina je odločila, da bi zakon popravili tako, da bi otroke in starše tam z dodatnim znižanjem financiranja še bolj diskriminirali.  Po številnih zapletih je takšno novelo večina poslancev v državnem zboru na koncu v celoti zavrnila. Odbor ima dva podpredsednika. Prvi je Saša Tabaković (SMC), ki je nadomestni poslanski sedež prevzel po igralski karieri.

Prikrivanje, koga DZ postavlja na pomembne položaje

Državni zbor je po odstavljanju Vebra na predlog vlade v svet javne agencije za varstvo konkurence imenoval Aleša Kuharja, Franca Pušenjaka in Karlo Pinter, v svet Agencije za energijo pa namesto Tomaža Žagarja Katjo Božič.  Kdo točno ti ljudje so, je po dokumentih državnega zbora težko ugotoviti, ker so na zahtevo pooblaščenke za varstvo osebnih podatkov vsi podrobnejši podatki o kandidatih (razen imena in priimka) iz vseh dokumentov izbrisani in javnosti prikriti. To cenzuro podatkov, da bi javnosti onemogočili identifikacijo, koga v državnem zboru sploh javno imenujejo  (ljudi z istimi imeni in priimki je veliko) na pomembne javne položaje,  izvedejo tako:

Povzročila je takšno cenzuriranje v preteklosti pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja z globami uslužbencem parlamenta, ki so objavili izvirne informacij, kdo je predlagan na pomembne javne položaje.

Molk medijev o cenzuri

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Cenzuriranje podatkov, ki so dostopni javnosti, da bi onemogočili  identifikacijo, se dogaja tudi pri vseh drugih imenovanjih v državnem zboru, tudi, denimo, pri doživljenjskih sodniških mandatih. Organizacije, ki se praviloma borijo za pravico javnosti do obveščenosti (novinarske organizacije, mediji), posebne pozornosti temu očitnemu kratenju pravice javnosti do dostopa do informacij zadnja leta ne posvečajo posebne pozornosti. Ni znano, da bi proti ravnanju pooblaščenke kdo sploh resno protestiral doma ali opozoril mednarodne novinarske organizacije ali ustanove, ki se borijo proti omejevanju pravic javnosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu