Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brez presenečenja: Nad diskriminacijo z dodatno diskriminacijo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st december 2017, 12:13 dop

Kršite ustavo in onemogočate normalno funkcioniranje osnovnih šol, slovenska demokratska stranka pri tem ne sodelovala, je napovedala Jelka Godec. Odhod poslancev NSi pa je napovedala še Ljudmila Novak, ki je že prej ocenila, da koalicijska večina ravna sramotno. Poslanci obeh opozicijskih strank so takoj tudi protestno zapustili sejo odbora za izobraževanje.

Finta, ko iz več nastane manj

Za protestni odhod so se odločili, ko so poslanci koalicijskih SMC Mira Cerarja  in Desus Karla Erjavca uresničili napoved, da bodo sodbo ustavnega sodišča, da morajo zasebnim osnovnim šolam nameniti nekaj več denarja, uresničili tako, da bi jim s spremembo zakona o financiranju šol zmanjšali financiranje.

Da bodo to storili, sem napovedal že v članku, ki je bil objavljen danes. Sodbo poskušajo obiti s finto, ki so jo napovedali že septembra. Po novem bo država polno plačala obvezen program, kar je zahtevalo ustavno sodišče, hkrati pa zasebnim osnovnim šolam poslanci SMC in Desusa ukinjajo plačevanje razširjenega programa, kamor sodi jutranje varstva in podaljšano bivanja otrok, ker pri tem ustavno sodišče ni izrecno zapisalo, kako morajo ravnati.

Preslišali tudi opozorilo pravne službe

Vlada je predlagala, da bi financiranje razširjenega programa ostalo nespremenjeno, a je Desus že v vladi skušal ukiniti plačevanje teh vsebin, v parlamentu pa so se poslancem Desusa pridružili tudi poslancu SMC in to danes preprosto izglasovali.

Skupaj združujejo 46 poslancev in lahko uzakonijo karkoli.

Da je to ustavno sporno in pravno napačno ravnanje, ki ga tudi niso ustrezno pojasnili, kar bi morali, ker posegajo v pravice ljudi, je pred odločanjem posvarila predstavnica pravne službe državnega zbora.

A poslancev vladnih strank ni prepričala.

Zaradi te odločitve je podporo zakonu na koncu seje odrekel manjšinski poslanec Lászlo Göncz, ki pa se ni odločil za obstrukcijo.

Ali bo res obveljala rešitev, da bi diskriminacijo otrok, ki jo je ugotovilo ustavno sodišče, odpravili na način, da bo za šolanje teh otrok država poslej še manj prispevala, bo odločal državni zbor čez dva tedna.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu