Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zasebni posli: Policija ne sme povedati, ali so na TVS iskali Možino ali Rebernikovo. Je pa v ozadju tožilstvo.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th september 2023, 08:49 dop

Ne smemo odgovoriti, koga smo iskali na televiziji, so mi iz policijske uprave Ljubljana odgovorili, ali so pri vratarju na RTVS povpraševali po Jožetu Možini ali odgovorni urednici Jadranki Rebernik. So pa razkrili, da njihovo delo pri iskanju novinarjev in urednikov usmerja državno tožilstvo. Tega povsem na vrhu vodi Drago Šketa.

Generalni državni tožilec Drago Šketa in Urška Klakočar Zupančič Foto DZ/Teja Perko

Odgovor, koga so iskali v uredništvu televizije, bi naj prepovedoval zakon o varstvu osebnih podatkov. To je nenavadno, ker so uradne osebe iskale javne osebe (novinarje in urednike) v mediju in to v službenem času. Nič zasebno. Je pa naš zakon o varovanju osebnih podatkov res tak, da po njem javnost ne more in ne sme izvedeti za informacije, ki so javnega značaja in pomembne za javnost.

Vprašanje sem na policijo poslal zato, ker je nova uprava RTVS, ki jo vodi Zvezdan Martič, prejšnji teden presenetila z obvestilom za javnost, v katerem trdijo, da so policisti iskali odgovorno urednico. In torej ne Jožeta Možine. Kot javnosti policija tudi upravi RTVS praviloma ne bi smela razkriti, koga so iskali, razen če je uprava morebiti sama vpletena in to pozna zaradi tega, ker je v postopku ali pa, če ga je morebiti celo sama sprožila. Primer je pritegnil veliko pozornost, ker je predstavnica policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec, ko je Možina objavil, da je od vratarja izvedel, da so policisti povpraševali po njem, zapisala, da s tem vrši pritisk na policiste. Uprava RTVS pa je pozneje zapisala, da bi naj policija iskala urednico, tako:

Odgovorna urednica informativnega programa je Jadranka Rebernik. Policijo sem prosil za pojasnilo, ali je informacija uprave RTVS točna, da ne bo zmede v javnosti, koga je iskala policija. Neuradno sem pri odgovorni urednici namreč izvedel, da nič ne ve o tem, da bi jo kdo iz policije iskal.

So pa policisti Rebernikovo že zasliševali v preteklosti, ko so postopke proti njej sprožili sindikalisti, češ da bi naj ovirala stavko levo usmerjenih novinarjev, ki so se zavzemali za to, da bi nova koalicija strank lahko takoj odstavljala in nastavila svoje kadre na vrh RTVS.

Če jo zdaj že spet iščejo in ji tega ne povedo, je to nenavadno. Tako je tiste, ki jih domnevno iščeš, težko najti.

Celoten odgovor iz policije je takšen:

“Spoštovani.

Na vprašanja, ki se vežejo na konkretne fizične osebe v skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti. Lahko pa potrdimo, da v konkretni zadevi skladno z 148. členom Zakona o kazenskem postopku in Zakonom o nalogah in pooblastilih policije zbiramo obvestila po prijeti prijavi, zaradi sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo. Podrobnosti o preiskavi ki še poteka, ne moremo pojasnjevati. Naj ob tem še poudarimo, da Policija spoštuje svobodo izražanja kot tudi novinarsko avtonomijo. Zavedamo se namreč, kako pomembno vlogo v družbi imajo novinarji, ki jim ustava ter zakonski in drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela.

Lepo pozdravljeni.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
policijski inšpektor”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu