Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Revizorji: Jelinčič je svoji stranki premalo zaračunal

(Last Updated On: 07/11/2017)
image_pdfimage_print

„To je totalna bedarija. Očitajo mi, da sem kot predsednik stranke preveč prispeval za svojo stranko.“

Tako se je predsednik slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič danes odzval na objavo poročila računskega sodišča, ki je za poslovanje SNS v letu 2015 izreklo mnenje s pridržkom. Eden od razlogov za to je,  ker je Jelinčič stranki zaračunal prenizko najemnino za poslovanje v njegovi zasebni hiši. Na Bleiweisovi cesti v Ljubljani Jelinčič svoji stranki oddaja eno nadstropje, kjer je 120 kvadratnih metrov prostorov in terasa s površino 40 kvadratnih metrov.

Jelinčič preveč velikodušen do SNS

Dvonadstropna Hiša Zmaga Jelinčiča v centru Ljubljane, tik ob parku Tivoli. Posnetek: Google.

Revizorji so odkrili še nepravilno izplačilo potnega stroška Jelinčiču in nepravilno plačilo za 1.255 evrov stroškov za kampanjo pred lokalnimi volitvami z rednega računa stranke, ki bi morali biti poravnani iz posebnega volilnega računa

SNS posluje v prvem nadstropju Jelinčičeve hiše v Ljubljani, v drugem nadstropju živi Jelinčič z družino. Po pogodbi stranka poravnava celotne stroške (elektrike, ogrevanja, vode…) za hišo, ne plačuje pa najemnine. Revizorji so preračunali, da je bilo leta 2015 stroškov s 4.645 evri za 9.755 evrov manj kot bi znašala najemnina za takšne prostore, pa tega prispevka Jelinčiča za stranko niso prijavili v letnem poročilu, povrhu pa presega najvišji dovoljen prispevek posameznika, to je povprečno mesečno plačo.

„Mislim, da je lepo, ker svoji stranki ne zaračunavam preveč. Edini tak predsednik sem,“ se je odzval Jelinčič in se ob tem, ko je ocenil, da gre za „bedarijo“, odzval še z ostrejšo oceno: „To je tudi kretenizem. Dokler bodo tako delali, bo šlo vse k hudiču. To se lahko zgodi le v Sloveniji. Skačejo pokonci, ker stranki odstopam prostore. Da bi pa kdo pogledal milijardo, ki je šla čez NLB, to pa ne…“

Jelinčič zaračunal preveč SNS

O ugotovitvi revizorjev, da so v letu 2015 Jelinčiču izplačali previsoko povrnitev stroškov za potovanje v Milano v znesku 1.295 evrov, pa je Jelinčič povedal, da pa se je tu res zgodila napaka, zapisana je bila ničla preveč. Namesto 500 kilometrov je bilo povračilo obračunano za pet tisoč kilometrov. Po revizorskem poročilu je bila, kot so zapisal, napaka v tem, da je bilo namesto 5000 kilometrov obračunano 3.500. Tako piše:

„Do Milana ni tako daleč,“ se je na to odzval Jelinčič in dodal, da so napako že odpravili.

Celotno poročilo za radovedne

SNS je leta 2015 imela 117.513 evrov prihodkov. Večino od državnih dotacij. Vire denarja prikazujem grafično:

Porabili so leta 2015 nekaj več: 131.503. Celotno poročilo o pregledu poslovanja stranke SNS, ki jo je na volitvah leta 2014 volilo 2,20 odstotka volivcev in zato nima predstavnikov v parlamentu, prejema pa kot stranka z več kot odstotkom redno mesečno državno dotacijo, lahko preberete:

PolStr_PP15_SNS
(Visited 138 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: