Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Danes: Predvolilni memorandum Cerarja in Vraničar Ermanove

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th oktober 2017, 10:10 dop

S predstavitvijo proračunskega memoranduma premiera Mira Cerarja in finančne ministrice Mateje Vraničar Erman danes poslanci začenjajo spreminjati načrte porabe države v prihodnjem letu, ko bodo volitve poslancev in v letu 2019, ko bo državi že vladala ekipa izvoljena na teh volitvah.

Več za predsednika in bivše

Cerar parlamentu predlaga, da bi prihodnje leto za desetino povišali proračun predsednika republike, ki ga volimo ta mesec. Iz pol milijona na milijon pa bi vlada povišala tudi vsoto, ki je rezervirana za poslance, ki ne bodo izvoljeni in jim ne bo uspelo najti služb. Premier bo proračunski memorandum predstavil na izredni seji državnega zbora, ki se začne ob 16 uri , vsebinskih razprav poslancev  pa danes ne bo. O predlaganih spremembah bodo najprej razpravljali v odborih in komisijah.  O paketu sprememb finančnih načrtov države bo parlament, vsaj po zdajšnjih načrtih, odločal novembra.

Med ministrstvi največ pridobi resor za zdravje: vlada je zanje predlagala kar 67 odstotno povišanje proračuna.

Velik dodatek za izobraževanje zdravstva

[wp_ad_camp_2]

Večino tega, kar 40 milijonov evrov so primaknili za podiplomsko izobraževanje in usposabljanje zdravstvenih delavcev, za kar v proračunu za prihodnje leto doslej ni bil načrtovan niti evro. Proračuni se bodo z izjemo ministrstva za finance Mateje Vraničar Erman in ministrstva za delo Anje Kopač Mrak, povišali vsem resorjem. A v odstotku nikomur niti približno tako obsežno kot Milojki Kolar Celarc. Pred poslanci bo tudi predlog proračuna za leto 2019. A ta je manj pomemben, ker ga bo nova koalicija in vlada, ki bo izvoljena prihodnje leto, precej zanesljivo še preoblikovala.

Podatki, kako vlada spreminja porabo posameznih ministrstev v prihodnjem letu, so v preglednici, ki jo lahko sortirate:

[table id=22 /]

Manj za obresti, pokojnine in popravo krivic

[wp_ad_camp_1]

Za ministrstvo za finance vlada načrtuje kar četrt milijarde nižjo porabo. Največ prihrankov bo zaradi 110 milijonov nižjih stroškov za financiranje domačih in tujih posojil, ki jih bo za skoraj 872 milijonov (namesto 981),  za skoraj 80 milijonov evrov manj kot so najprej načrtovali bo doplačil pokojninski zavarovalnici, kamor namerava država prihodnje leto nakazati slabe 1,2 milijarde. Še več kot 50 milijonov evrov manj pa bo po novem za poplačila preteklih krivic. Namesto skoraj 79 milijonov – dobrih 27 milijonov. Proračun se bo za 44 milijonov evrov znižal tudi ministrici brez listnice za kohezijsko politiko Alenki Smerkolj, kar je pa običajno. Tam je zadnja leta (pred)načrtovan evropski denar za ministrstva, ki je s spremembo zdaj le prerazdeljen. Spremembe, ki so pred poslanci, so tudi sicer predvsem velikansko prerazdeljevanje. Pred spremembo je bilo za vsa ministrstva načrtovanih 9,2 milijarde evrov, s spremembo je dodanih slabih 33 milijonov evrov.  Ostalo so prerazporeditve.

Po desetletju – presežek

[wp_ad_camp_3]

Če upoštevamo še vse druge veje oblasti (in ne le ministrstva) je bilo za prihodnje leto doslej načrtovana poraba 9.572.593.927 evra, s skoraj 53 milijoni, ki bodo dodani, bi bila po novem proračunska poraba prihodnje leto 9.625.347.297 evrov. Bolj se bodo povečali načrtovani prihodki. Iz 9.267.147.282 na 9.676.202.143 evrov. Grafično je sprememba videti tako:

 

Če se ta načrt uresniči, bo država po dolgem času imela presežek: skoraj 51 milijonov evrov.

Če ne bi bilo treba odplačevati stroškov (obresti) za najeta posojila, bi to pomenilo celo 900 milijonov evrov presežka.

A obrestim, ki so trenutno vsaj nizke, se ni mogoče izogniti.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu