Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada za več denarja predsedniku republike

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 02/10/2017)

Vlada je parlamentu predlagala drugačno porabo denarja v prihodnjem letu in tudi proračun za leto 2019. Ker smo pred predsedniškimi volitvami je zanimivo, da kar za desetino povišuje proračun predsednika republike, več pa za prihodnja leta načrtuje tudi za bivšega predsednika. Ne za Boruta Pahorja. Za Pahorja je proračunski načrt, da ne bo dodatnih stroškov, ker bo ponovno izvoljen. Dodatek je za Milana Kučana.

Več za Pahorja in Kučana

Parlamentu vlada predlaga, naj k proračunu predsednika republike doda četrt milijona evrov in skupni proračun predsednika poviša na 2,5 milijona evrov. Dodatno predlagajo še povišanje vsote za doplačila k pokojnini Milana Kučana. Za prihodnje leto so za Kučana načrtovali 22.500 evrov doplačila, po novem bi za doplačilo, ki Kučanu zagotavlja, da skupaj s pokojnino prejme 80 odstotkov predsedniške plače, porabili 24.001 evra. 80 odstotkov predsedniške (Pahorjeve) plače je okoli 4750 evrov bruto mesečno.

Če nekoliko preračunamo: mesečno doplačilo Kučanu so prihodnje leto povišali iz (bruto) 1875 na  bruto 2000 evrov. Dejansko se doplačilo Kučanu ne bo zvišalo, le načrtovali so vsoto za letošnje in prihodnje leto doslej prenizko. Številke, ki jih predlaga vlada, so takšne:

Julija letos so Kučanu  doplačali 1.985 evrov bruto ali 1.489 evrov neto k pokojnini, kar je krepko več kot je bilo načrtovano za letos ali prihodnje leto. Razlog za to je, ker so lani politikom zvišali plače z ukinitvijo varčevanj iz bolj trdih časov, kar je povišalo tudi Kučanovo upravičenje. A v proračunske načrte teh povišanj niso vključili.

Jankovićev prispevek Kučanu

V grafični preglednici je vladni podatek, da je letošnja „načrtovana poraba“ za doplačila Kučanu 23.900 evrov. Dejansko je parlament s proračunom za letos za Kučana dovoli le 22.000 evrov doplačil. 1900 evrov je vlada dodala, kakor se bo pač realno konec leta izšlo. Če bo parlament zaradi krepko čez sto milijonov evrov dodatka za luknje v bolnišnicah, za katerega se je že odločil, sprejemal še rebalans letošnjega proračuna, bodo napako pri načrtovanju izdatkov za Kučana v državnem proračunu lahko popravili tudi za letos.

Dodatek, ki ga dobiva Kučan, je bil uzakonjen za vse predsednike. Dobivati bi morali 80 odstotkov predsedniške plače do smrti, pa če bi bili brezposelni, upokojeni ali zaposleni. A so v času druga vlade Janeza Janše (SDS) ta privilegij ukinili. Presenetljivo pa ga, zaradi dopolnila PS Zorana Jankovića niso ukinili Kučanu. Če Pahor ta mesec ne bo ponovno izvoljen, mu bo pripadalo 80 zadnje plače še eno leto, če ne najde zaposlitve. Da Pahor ne bi bil izvoljen, vlada ne načrtuje.

Če bo presenečenje, bo denar iz rezerv

V proračunu za nadomestilo Pahorju ne načrtuje niti evra. Če se morebiti vendarle zgodi, da Pahor ne bi bil izvoljen in po tem ne bi dobil kakšne službe, mu bodo nadomestila izplačali iz državnih rezerv.

Denar za bivše pa načrtuje državni zbor, ki je imel v proračunu za prihodnje leto doslej rezerviranega pol milijona evrov, vsota se bo zdaj povišala na milijon, še pol milijona evrov pa bo za bivše poslance, ki ne bodo našli služb, načrtovanega v letu 2019.

Prvotni proračun za bivše poslance za leto 2018 je bil čisto namerno prenizko načrtovan.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu