Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“Palestinska” diverzija na ugled države ali izgon Rusov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2018, 08:57 dop

“Delate diverzijo na ugled države. Opravili ste kup razgovorov, takih in drugačnih, s  predstavniki enega in drugega ljudstva. Na ravni vlade tega niste uspeli izpeljati ali pa niste hoteli speljati. Zdaj pa tole tako podtaknete,” je Jože Tanko (SDS) protestiral, ko je 27 poslancev DeSUS, SMC in Levice pred tednom zahtevalo izredno sejo parlamenta o priznanju Palestine, ki bo prihodnji teden.  O tej seji parlamenta za priznanju Palestine je danes razpravljal kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC). Odločanje o priznanju Palestine bo prihodnji teden v petek. Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je za drug teden v parlament že povabil šefa vlade Mira Cerarja, da bi pojasnil, kakšni so bili dogovori na vrhu EU in zakaj ne izganjamo ruskih diplomatskih predstavnikov. Celo Črnogorci, ki ne veljajo za hitre, so menda že izgnali enega. V Sloveniji pa je v medijih veliko dvomov, ali so Rusi res kaj krivi za  umor nekdanjega ruskega dvojnega agenta  Sergeja Skripala z živčnim strupom. Da ni dovolj dokazov, da bi se vlada odzvala, trdi tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Stališče evropske komisije je že nekaj časa veliko bolj odločno: da je zelo verjetno, da je odgovorna Rusija in da druge verjetne razlage ni:

Napad je najostreje na srečanju vrha EU pred časom obsodil tudi premier Miro Cerar. Tako:

Palestina: Nujno stališče vlade, ki ga ni

V angleškem tisku smo se v preglednicah znašli v takšni družbi držav, ki niso solidarne. Zemljevid je objavil Daily na Sunday Express.

Brglez je med podpisniki zahteve za izredno sejo o Palestini. V ozadju pa že dolgo poteka spor v vladi med premierom Mirom Cerarjem (SMC) in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem (DeSUS). Erjavec je že večkrat javno razglasil, da priznanje Palestine predlaga tudi vlada. A vlada priznanja ni predlagala. Solistična poteza bi, kot so predstavniki vlade opozarjali več let, državi škodila, priznanje bi bilo sprejemljivo kvečjemu, če bi to bila evropska politika in bi se za to odločila še kakšna večja evropska država. A to ni evropska politika in tudi kakšne evropske države, ki bi se nam pridružila, ni. Ali lahko parlament prihodnji teden na izredni seji Palestino prizna brez stališča vlade, ni jasno. Zakonodajno pravna služba ocenjuje, da po zakonu o zunanjih zadevah o priznanju držav poslanci smejo odločati na predlog vlade. Ki ga ni. Pred poslanci je že več let predlog opozicijske Združene levice, ki se je vmes preimenovala v Levico. Pa še o predlogu Levice vlada ni oblikovala mnenja in ga poslala parlamentu, zaradi česar odbor za zunanjo politiko (OZP) zadnje mesece ni nadaljeval razprave o Priznanju.  Kot mi je povedal predsednik Jožef Horvat (NSi) se s sklicem izredne seje parlamenta nič ne spremeni. Če ne bo jasnega vladnega stališča, odbor ne more odločati, brez odločitve odbora pa tudi državni zbor po Horvatovem mnenju ne sme odločati o priznanju Palestine, pa če je to na na redni ali na izredni seji, ki so jo zdaj zahtevali poslanci.

A v politiki je tako, da lahko večina  odloči tudi, da običajna pravila nenadoma ne veljajo.

Bo vlada po odstopu predlagala, kar prej ni?

Vlada, ki po odstopu premiera opravlja le še tekoče posle, ne bo podprla ali predlagala priznanja Palestine, smo izvedeli na kolegiju. Glasovalni razplet v državnem zboru je težko napovedati. Kljub jasnim svarilom tudi predsednika republike Boruta Pahorja in njegovih svetovalcev, da priznanje Palestini ne bo nič koristilo, škodilo pa bo Sloveniji, poteka na levem delu političnega prostora predvolilni boj, v katerem dobrobit naše države stranke kdaj tudi spregledajo. Priznanje Palestine bo zaostrilo odnose z Izraelom, ZDA in zahodom in bo zelo verjetno imelo gospodarske posledice. Večje kot bi bile zaradi izgona kakšne diplomata Rusije.

Med delom volivcev levice, je zaostrovanje odnosov Izraelom in ZDA – tudi zaradi ideologije iz bolj daljne preteklosti – popularno. Po anketi, ki je še odprta, plebiscitarna večina bralcev spletnega časopisa priznanju Palestine nasprotuje.

Bi priznali državo Palestino?

Loading ... Loading ...

Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je že sklical sejo odbora, ali bi morali iz države izgnati ruske diplomate, kar je storila večina zahodnih držav. Po Horvatovi oceni bi morala vlada, ki je odstopila, doslej pa nič ni storila, to odločitev prepustiti parlamentu.

Razprava, ki jo predlaga Horvat, ima obratno smer od idej o priznanju Palestine: približala bi nas politiki  zahoda in Evropske unije.

Kaj menite o izganjanju ruskih diplomatov lahko odgovorite v anketi:

Bi morala tudi Slovenije izgnati kakšnega ruskega diplomata?

Loading ... Loading ...

Stališče Horvata o izganjanju ruskih diplomatov je takšno:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (11)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu