Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uradniki s kulture so krivi, da je EU kandidatka SMC spregledala nezdružljivost

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 15/04/2019)

Državni zbor prihodnji teden ne bo razrešil Vesne Ugrinovske, ki bi morala že lani konec oktobra odstopiti kot zastopnica SMC iz programskega sveta RTVS, ko je prevzela začasno vodenje direktorata na ministrstvu za okolje. Funkciji sta nezdružljivi. A Ugrinovska ni odstopila. Je pa predsednik programskega sveta Ciril Baškovič (SD) 4. marca letos DZ predlagal, naj jo poslanci odstavijo, ker že več mesecev opravlja nezdružljivo funkcijo. Teden pozneje je Ugrinovska (12. 3.) odstopila, a kot začasna direktorica direktorata za vode in investicije v vladi.

Ko tudi odstop ne pomaga

Vlada je Ugrinovsko dan pozneje tudi razrešila z vladne funkcije in še včeraj je bila pri imenu direktorja direktorata za vode na ministrstvu praznina. Takole:

Ko sem preverjal, kdo je šef, ki ni napisan, so mi predstavniki za stike z javnostjo pojasnili, da delo začasno opravlja kar državni sekretar Simon Zajc. A Ugrinovske, ki so jo ta teden predstavili kot eno od kandidatk SMC za evropsko poslansko, odstop iz te vladne funkcije, že pred tem je odstopil tudi minister Jure Leben, ni rešil. Postopek odstavljanja iz programskega sveta RTV so v državnem zboru nadaljevali, ker zakon določa, da več let po koncu dela tak vladni funkcionar ne sme biti član sveta RTV. A odstavitve zaradi nezdružljivosti prihodnji teden vendarle ne bo. V četrtek je predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak obvestil poslance, da je Ugrinovska med tem vendarle sama odstopila iz programskega sveta RTV in zato odstavitev več ni potrebna. Funkcija ji bo prenehala, ko se bo državni zbor prihodnji teden seznanil z odstopom. Ugrinovska je bila decembra med 14 svetniki, ki so glasovali za odstavitev generalnega direktorja Igorja Kadunca. Takrat je en sam glas manjkal, da bi Kadunc padel. Formalno gledano bi morala odstopiti že mesec prej. Pri zadnjem odločanju o novi direktorici televizije, ko je 20 svetnikov izvolilo Natalijo Gorščak, pa Ugrinovske ni bilo na sejo in ni glasovala.

Ko odstop le pomaga

Med najbolj nenavadnimi reakcijami n zaplete je bil nastop Lidije Divjak Mirnik (LMŠ) v mandatno volilni komisiji, ki je ocenila, da so krivi uradniki ministrstva za kulturo. Po oceni Divjak Mirnikove bi morali vladno funkcionarko Ugrinovsko opozoriti, da sta funkciji vršilke dolžnosti direktorja direktorata na ministrstvu za okolje in programske svetnice na RTV Slovenija nezdružljivi in da mora v tem primeru odstopiti. Nezdružljivost določa zakon o RTV. Doslej ta funkcija uradnikov ministrstva za kulturo javno ni bila znana. Je pa kak vladnim funkcionarjem že vozil instrumente v zasebne službe, ki jih opravljajo hkrati. Na posnetku je nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček (SD), ki je moral odstopiti po uporu uradnikov ministrstva za kulturo:

Nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, v ozadju šef DZ Dejan Židan in predsednik SMC Miro Cerar Foto: DZ/Borut Peršolja

Listo SMC bo na evropske volitve vodil poslanec Gregor Perič, ob njem pa bodo na listi, so sporočili iz stranke, še direktorica mariborske šole za gostinstvo in turizem Helena Cvikl, poslanka Janja Sluga, nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, poslanec Branislav Rajić – Bane, nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte, Vesna Ugrinovski, o kateri je večina članka, zadnji na listi pa bo državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu