Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ostro med Frantarjem in Vučkom: DVK o šefih po državi ta teden

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd avgust 2017, 09:51 dop

O imenovanju sodnikov, ki bodo volili volilne komisije v volilni enoti Postojna in v okrajih Škofja Loka, Ljubljana Moste Polje, Ravne na Koroškem in Ptuj bo državna volilna komisija odločala še ta teden. Kot je v petek povedal direktor službe Dušan Vučko novih šefov ne bodo potrjevali na dopisni seji, kar je bila ena od možnosti, ker se mudi, saj od danes že tečejo opravila pred referendumom in predsedniškimi volitvami.

Frantar se je protestno izločil

V ospredju direktor službe (in tajnik) Dušan Vučko, v ozadju predsednik državne volilne komisije vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar. Foto: P. J.

Komisija bo do odločanja, ki bi lahko bilo že v torek, od sodnega sveta pridobila podatke, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo pogoje tudi po aprila letos spremenjenem zakonu, ki določa, da mora komisija razrešiti predsednike volilnih komisij, če prenehajo opravljati sodniško službo. Da je nujno preveriti, ali jo še opravljajo, je komisijo prejšnji teden opozoril predsednik Anton Gašper Frantar in s tem dosegel prestavitev.

Kot sem poročal so poslanci določbo o odstavljanju šefov komisij nekoliko konspirativno vključili v popravke zakona o volitvah poslancev, da bi se konec prihodnjega leta, ko bo dopolnil 70 let in zato ne bo več smel opravljati sodniške službe, odkrižali prav predsednika DVK Frantarja. Frantarja je državni zbor konec lanskega leta za šefa DVK izvolil še za štiri leta. Težava pa je, ker ni čisto jasno, ali se določba o prenehanju opravljanja sodniške službe nanaša tudi na vse tiste sodnike, ki so prenehali opravljati sodniško delo, ker so trenutno zaposleni drugje, denimo v parlamentu, na vladi ali na sodiščih, kjer opravljajo dela, ki niso sojenje.

Bolj jasno bi bilo, če bi poslanci v zakon preprosto zapisali, da po 70 letu ni več dopustno voditi volilnih komisij na državni ali nižji ravni. A niso.

Da je modro preveriti, ker so med kandidati lahko tudi takšni, ki bi jih morali pozneje takoj odstaviti, je komisijo Frantar opozoril, se je pa iz vseh odločanj o kadrovskih vprašanjih sicer že prej protestno izločil. Zakon je bil namreč precej očitno napisan, da bi odstavili prav njega, pri nastajanju spremembe pa je s svetovanjem sodelovala tudi institucija, ki jo vodi, a ga o teh “načrtih” niso obveščali. Odnosi med Frantarjem in direktorjem službe  in tajnikom DVK Dušanom Vučkom so zato, kot se je pokazalo prejšnji teden, precej zaostreni in napeti. Vučko ni brez izkušenj in znanj, v preteklosti je bil poslanec LDS in državni sekretar na notranjem ministrstvu, dva mandata pa tudi že član državne volilne komisije. Ko je bil za tajnika in šefa zaposlenih na DVK že izvoljen, je bilo iz SDS nekaj časa precej vroče zaradi protestov, čeprav pri postopku izbiranja in potrjevanja Vučka njihov predstavnik pred tem ni imel pripomb.

Ko časopisnih novinarjev sploh ni

V volilno zakonodajo so določbo o odstavljanju sodnikov, ki prenehajo opravljati sodniško službo, poslanci dodali aprila letos, ko so z enoletno zamudo uresničili sodbo ustavnega sodišča, da morajo tudi z volilnim zakonom zagotoviti fizični dostop invalidom do njihovih volišč. A samo sprememba zakona dostopnosti volišč za invalide še ne zagotovi. Čeprav vlade ni nič oviralo, da v zadnjih treh letih ne bi zagotovila denarja, da bi krepko več volišč uredili tako, da bi bila dostopna invalidom, ni ravnala tako. Na referendumu septembra bo invalidom dostopnih 1.747 volišč ali 55,09 odstotka. Skupaj bo referendum potekal na 3.203 voliščih, rednih volišč po državi bo 3083.

Med zanimivosti dogajanja sodi, da tiskani mediji prejšnji teden sploh niso poročali, da tik pred referendumom in volitvami niso bili izvoljeni vodij pomembnih komisih enot in okrajev po državi in o sporu predsednika in tajnika državne volilne komisije.  Razlog ni bil, da bi slabo ocenili, kaj je v dogajanju pomembno. Iz velikih dnevnikov novinarjev na DVK sploh ni bilo.

Državna volilna komisija med kar burno sejo prejšnji teden. Foto P. J.

Več:

Sramota: Na referendumu in predsedniških volitvah invalidi še ne bodo mogli do svojih volišč

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu