Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sramota: Na referendumu in predsedniških volitvah invalidi še ne bodo mogli do svojih volišč

(Last Updated On: 10/08/2017)
image_pdfimage_print

Invalidom bo dostopnih 1.747 volišč oziroma 55,09 odstotka. Skupaj bo referendum potekal na 3.203 voliščih, rednih volišč po državi bo 3083.

To je ta teden pred referendum o drugem tiru, ki bo 24. septembra, sporočil direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko.

Le krajšo obdobje je še lahko nedostopno

Podobno skoraj polovica volišč ne bo dostopnih invalidom tudi na predsedniških volitvah, datum teh bo v petek določil predsednik državnega zbora Milan Brglez. Informacija pomeni, da bo na referendumu in volitvah prekršena odločba ustavnega sodišča, ki je aprila 2014 zapisalo:

„Invalidom je treba zagotavljati pravico do nediskriminacijskega obravnavanja pri uresničevanju volilne pravice in odpraviti vse ovire za njihov fizični dostop do volišč. Volišča, ki tega ne bodo zagotavljala, so lahko le izjema, in še to le v krajšem nadaljnjem prehodnem obdobju, ne pa kot sedaj pravilo.”

Ustavno sodišče je s to sodbo aprila 2014 ukinilo posebna volišča za invalide kot obliko diskriminacije invalidov, ki jim ne zagotavlja volilne pravice. Poslancem so določili najdaljši  dvoleten rok, da s spremembo ureditve zagotovijo invalidom fizičen dostop do njihovih volišč in torej možnost voliti.  To je temeljna pravica, na kateri temelji demokratičen sistem. A poslancem v dveh letih ni uspelo odpraviti neustavnosti. Skrajni rok za popravek ureditve se je iztekel sredi maja 2016.

Propaganda namesto odpravljanja neustavnosti

Spodletelo jim je, ker so proceduro „zamašili“ znameniti predlogi „Muscolo“, ki so jih različnih predlagatelji razglasili za višanje etičnih standardov v politiki. Z njimi so v različnih oblikah poskušali onemogočiti kandidaturo ali odvzeti poslanski sedež Janezu Janši, ker je bil v kazenskem postopku, pozneje pa do odločitve ustavnega sodišča nekaj časa celo obsojen in zaprt. Ustavno sodišče je sodbe proti Janši na koncu razveljavilo.

Predlogi Muscolo so bili propagandni, namen je bil sprožati javne razprave proti Janši in ne da bi bilo res kaj uzakonjeno. So pa z njimi predlagatelji uspeli doseči, da možnosti priti do svojih volišč še vedno nimajo invalidi. Skoraj polovica vseh volišč v državi jim je še vedno nedostopna.

Aprila sprememba, a prepozno…

Neustavnost so poslanci z enoletno zamudo vendarle odpravili aprila letos. Preobrat je, kar nekoliko presenetljivo, uspelo doseči novemu predsedniku odbora za notranjo politiko Dušanu Verbiču (SMC), ki je po propadu zadnjega paketa Muscolo, ki so ga podpisali tudi poslanci SMC, dosegel dogovor vladnih strank z opozicijskima SDS in NSi, kar je omogočil pomembno spremembo volilne ureditve, ki poskuša invalidom le zagotovi, kar zahteva ustavno sodišče.

A prepozno za referendum in predsedniške volitve.

Fotografija ministra Borisa Koprivnikarja, ki je uporabljena tudi kot naslovna, je iz uradne vladne spletne strani, kjer so predstavljeni vsi ministri.

Samo sprememba zakona položaja na terenu še ne spremeni. Čeprav vlade ni nič oviralo, da v zadnjih treh letih ne bi zagotovila denarja, da bi krepko več volišč uredili tako, da bi bila dostopna invalidom, ni ravnala tako. Ministri še s prstom niso pomigali. Tudi denimo minister za javno upravo Boris Koprivnikar (SMC), ki je tudi podpredsednik vlade. Vsaj videti ni po statistiki, da je skoraj 44 odstotkov volišč še v prostorih, ki so nedostopna invalidom.

Pri invalidih so varčevali in čakali spremembo zakona.

Nad referendumom in nad predsedniškimi volitvami, ki so pred nami, bo zato visela temna senca, da ne znamo ali celo nočemo poskrbeti, da bi imeli enake temeljne pravice tudi šibki med nami.

 

Več:

(Visited 16 times, 1 visits today)
2 komentarja

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: