Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj je zahteva SMC za preiskavo iranske milijarde mimo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th junij 2017, 07:30 dop

Z zahtevo za parlamentarno preiskavo domnevnega pranja iranske milijarde dolarjev  preko NLB je danes presenetila vladna SMC. Ker združuje 35 poslancev, lahko preiskavo dosežejo kadarkoli tudi povsem sami.

Zakaj je zamisel SMC sporna

Praviloma so preiskovalne komisije orodje opozicije, ker lahko vladajoči preverjajo z instrumenti oblasti: vlada je lastnik NLB in pod njo sodijo vse nadzorne institucije, ki skrbijo za spoštovanje zakona.

Do volitev pa je tudi le še slabo leto, kar ni najbolj ugoden čas za začetek parlamentarnih preiskovanj.

Dodatno je zahteva SMC nenavadna, ker je javnost za dogajanje izvedela zaradi dela preiskovalne komisije za banke, ki že obstaja in jo vodi Anže Logar (SDS). Da bi preverili dimenzije, ki jih preiskovalka ne more, je Logar obvestil še komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki je opravila dodatna preverjanja.

Predsednik te komisije Branko Grims (SDS) je o zaupnem dogajanju tudi prvi obvestil javnost že sredi maja, a takrat večina medijev ni razumela, za kako pomembno dogajanje gre. Tudi v spletnem časopisu  sem pisal nekoliko nejasno in celo napačno, ker ni bilo čisto jasno, kakšno je ozadje in za kaj gre. Tekst in Grimsova izjava sta dostopna na povezavi.

Veliko bolj odmevno in natančno je Grims javnost obvestil junija. Pa tudi novinarji smo po dodatnih preverjanjih lahko predstavili več.

Kaj bi preiskovali?

“Preiskava naj zajame vse poslovanje Nove Ljubljanske banke d.d. z državljanom islamske Republike Iran Irajem Farrokhzadehom in z njim povezanimi gospodarskimi družbami Farrokh Ltd., Farrokhzadeh partnership Co., Al Samaa Ltd. in GLS Service ter njegovim sodelavcem oziroma (so) lastnikom Ebrahimom Seifijem in ostalimi z njima povezanimi gospodarskimi subjekti in odgovornimi osebami,” je zapisano v zahtevi za parlamentarno preiskavo, ki jo je napovedala največja vladna stranka.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Preiskava, ki jo zahtevajo, naj zajame tudi poslovanje Nove Ljubljanske banke d.d. in navedenih gospodarskih družb z Export Development bank of Iran, osredotoči pa naj se na časovno obdobje od začetka leta 2008 oziroma od prvega stika v Novi Ljubljanski banki d.d. z namenom odprtja računa za državljana islamske Republike Iran  Iraja Farrokhzadeha in z njim povezanimi gospodarskimi družbami do konca leta 2011.

V parlamentu bo zahtevo, so sporočili iz SMC, zastopal poslanec Jani Möderndorfer.

Celotno besedilo zahteve za preiskavo je dostopno na povezavi:

https://www.strankasmc.si/wp-content/uploads/2017/06/PK_NLB_15.06.2017.doc

Več o škandalu:

Klemenčiča je žvižgač opozoril na iransko milijardo NLB

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu