Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Umrl je Miran Potrč, zadnji šef socialistične skupščine, pozneje pa petkrat poslanec DZ

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th marec 2023, 08:34 pop

Umrl je Miran Potrč, ki je bil pomemben sindikalni in politični funkcionar že v času socializma, ob propadu prejšnjega sistema je vodil socialistično skupščino (predhodnico državnega zbora), po ukinitvi enostrankarskega sistema pa je bil petkrat izvoljen za poslanca naslednice Zveze komunistov, štiri mandate je tudi vodil poslansko skupino SD.

Potrč se je šolal in kariero začel v Mariboru, od leta 1968 do 1973 je bil sekretar Mestnega komiteja ZKS Maribor, od leta 1973 do 1978 pa član Predsedstva centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Od leta 1978 do 1980 je bil podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije. V letih 1980 do 1982 je bil član predsedstva Zveze sindikatov Jugoslavije, od 1980 do 1981 predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije. V letih 1982 do1986 je bil vodja slovenske delegacije v zboru republik in pokrajin Jugoslovanske skupščine.

Po propadu socializma je ostal v naslednicah Zveze komunistov, najprej v SDP, pozneje v ZLSD in nazadnje v SD. Na posnetku je Potrč z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom in nekdanjimi poslanci v državnem zboru.

Milan Kučan, Tone Peršak, Miran Potrč, Zmago Jelinčič… Foto: DZ/Matija Sušnik

S Potrčem sem v novinarski karieri velikokrat govoril, sodil je med politike, ki so sposobni normalno komunicirati in odgovarjati na vprašanja novinarjev, ki niso iz njegove stranke in ki nazorsko ne sodijo v njegov pol.

Iz stranke SD Tanje Fajon so se na smrt svojega nekdanjega poslanca odzvali tako:

“Obveščamo vas, da se je poslovil Miran Potrč, dolgoletni poslanec Socialnih demokratov. Največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi.

Njegovo poslansko delo in vodenje poslanske skupine v najtežjih, prelomnih letih, je vtisnilo neizbrisen pečat identiteti naše stranke. Imel je izjemno pomembno vlogo v času osamosvajanja, še zlasti pri sprejemanju ustavnih dopolnil. Njegovo neutrudno delovanje je utiralo pot delovanju in uveljavljanju slovenskega parlamentarizma. V vse prevečkrat populističnih nastopih v parlamentu je Miran izstopal z umirjenimi strokovno utemeljenimi, odgovornimi in načelnimi nastopi.

Sodi v vrh ljudi, zaslužnih za osamosvojitev in za razvoj socialne demokracije v Sloveniji. Danes bi bila Slovenija bistveno boljša, če bi bilo več takšnih politikov, kot je bil Miran. Razumnost in srčnost sta bili njegovi prepoznavni značilnosti, ki sta ga vodili pri delu in v odnosih do ljudi.

Miran Potrč, pravnik in politik, košarkar v mladosti, je bil delavec, prizanesljiv kritik in zanesljiv tovariš. To so spoznali številni ljudje, ki so se obračali nanj za pomoč, za nasvet, mnogi posamezniki in skupine, ki so jih družbene razmere potisnile na rob preživetja in življenja.

Poznali smo ga kot skromnega in delovnega človeka, ki zna poslušati. Na jesen svojega življenja je o svojem delu in spomine Miran prepričljivo in stvarno zapisal v knjigi Klic k razumu s poročilom po večji odgovornosti oblasti, ki je danes še bolj aktualno.

Naj še dolgo živi spomin nanj in njegov delo. Iskreno sožalje vsem njegovim bližnjim.

Dragi Miran, počivaj v miru.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu