Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sova je vlado opozarjala na tveganja ob prodaji Mercatorja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th maj 2017, 01:23 pop

„Za Mercator smo ugotovili, da je Sova več vladam poslala ustrezna opozorila o problematičnem poslovanju tistih, ki so vstopali v ta posel in o možnih posledicah. Opozorila so bila. Bila so pravočasna. Drugo vprašanje pa je, koliko so bila upoštevana,“ je po seji komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb danes povedal predsednik Branko Grims (SDS).

Mercator je bil po številnih zapletih Agrokorju prodan v času vlade Alenke Bratušek. Sova je pred tem že od leta 2009 opozarjala vlado Boruta Pahorja in pozneje tudi Janeza Janše, da so s kupcem iz Hrvaške težave.

Že dalj časa je bilo znano, da podjetje Agrokor finančno ni najbolj trdno.

V komisiji sicer pričakujejo tudi še nekaj dodatnih pojasnil Sove o ravnanju v preteklosti.

Skoraj milijarda čez NLB…

Po pogovoru za zaprtimi vrati je Grims med drugim povzel, da ostaja nejasno še, kako je lahko v preteklosti preko Ljubljanske banke iz bližnjega vzhoda potovala skoraj milijarda evrov na sumljive naslove, in to v 48 urah. Ta dogajanje ni bilo povezano z kupovanjem Mercatorja. Dodal je: »Odgovore o tem še čakamo, Sova ni edina, za nadzor teh transakcij so pristojne tudi še druge institucije, denimo urad za pranje denarja.«

Grimsova izjava o Mercatorju, Sovi in milijardi je časovno po šesti minuti:

Agrokor, ki je kupil Mercator, je zadnje mesece končal v postopku zaradi insolventnosti in bi, če ne bi posredovala hrvaška država, najbrž bankrotiral.

Ker to dogajanje po oceni vlade “utegne ogroziti poslovni sistem Mercator in s tem gospodarsko, socialno in finančno stabilnost republike Slovenije”, je državni zbor prejšnji mesec po najhitrejšem možnem postopku potrdil zakon, ki omogoča vladi, da lahko predlaga posebnega super nadzornika, ki bo v upravi Mercatorja preprečiti morebitno izčrpavanje največjega slovenskega trgovca za reševanje težav Agrokorja.

Prejšnji teden je vlada sodišču za preprečevanje izčrpavanja že predlagala Gregorja Planteua. Več o tem:

Šefa posredovalnice del vlada pošilja v Mercator

Predloga zakona o Sovi še ni 

O novem zakonu o Sovi, ki ga pripravljajo v vladi, je Grims povedal, da so mu iz vlade pojasnili, da osnutek novele še ni v uradni vladni proceduri.

Grims pričakuje, da se bo vlada o vsebini predloga državnemu zboru, ki bi uredil delovanje obveščevalne službe, uskladila tudi z opozicijo, saj »gre za temeljna vprašanja spoštovanja človekovih pravic in svoboščin, za izjemno pomembno materijo, ki odpira številna varnostna in druga vprašanja.«--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu