Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klemenčiča je žvižgač opozoril na iransko milijardo NLB

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th junij 2017, 06:50 dop

„Kot predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sem bil s to zadevo leta 2011 seznanjen. Preko žvižgača. S tajnim dokumentom Banke Slovenije,“ je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal pravosodni minister Goran Klemenčič.

Tudi preveril je…

Minister za pravosodje Goran Klemenčič. Foto: spletna stran ministrstva.

Klemenčič je dodal, da je primer takrat posredovali pristojnim. Pozneje so iz komisije tudi preverili, ali se kaj dogaja in dobili odgovor, da zadeve potekajo.

„To je moje zadnje srečanje z zadevo,“ je dejal Klemenčič, ki je potrdil, da je vlada danes o tem razpravljala, predsednik vlade Miro Cerar pa je zahteval pojasnila o ravnanju državnih ustanov.

Cerar zahteva pojasnila

Klemenčič je še povzel, da je včeraj pred odborom za pravosodje državnega zbora vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan povedal, da so začeli preiskovati primer nakazil preko NLB med leti 2008 in koncem leta 2010, in da so to preiskavo začeli šele zdaj, prej pa je ni bilo.

Na vprašanje, kje se je v preteklosti ta primer lahko izgubil, da ni bilo postopkov in ni nič zabeleženo, je Klemenčič odgovoril: „To je vprašanje za tiste, ki so na tem delali, za urad za preprečevanje pranja denarja in policijo. Premier je od njih zahteval pojasnila.“

Klemenčič je sredi leta 2010 odstopil kot namestnik Katarine Kresal (LDS), najbrž zato, ker je vedel, da bo konec poletja prevzel vodenje KPK.

Iranski posli so se dogajali od konca leta 2008 in do decembra 2010. Začeli so se skoraj takoj po tem, ko je oblast prevzela vlada Boruta Pahorja. Decembra 2010 je, tudi zaradi zahteve Banke Slovenije, NLB zaprla sporne račune. Po eni od razlag pa je iranski državljan  Iraj Farrokhzadehu posle že pred tem sam, ker je postalo prevroče, preselil na banko v Moskvo..

O tem, da bi kot pomemben funkcionar notranjega ministrstva, ko so se stvari dogajale, kaj vedel, ni Klemenčič danes nič omenil.

Več o dogajanju:

Iranska milijarda: V DZ Plausteiner, Tomčeva o NLB prikrivanjih

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu