Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kam so izginile dojke dekleta in prenosnik DZ?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th april 2018, 08:13 dop

O zlorabi državnih institucij v politične namene in kršitvi pravic nekdanjega poslanca in predsednika krščanskih socialistov Andreja Magajne razpravlja komisija za peticije državnega zbora, ki jo vodi Eva Irgl.

Eva Irgl (SDS) Foto: Robert Fojkar Komac

Nujno: z letom in pol zamude

Policisti so novembra 2010 medijsko izjemno odmevno preiskali stanovanje poslanca, ki je takrat ravno izstopal iz poslanske skupine vladajoče SD.

Magajna je ocenil, da je šlo za maščevanje, ker v DZ pred tem ni podprl novega zakona o RTV, ki bi levici omogočil kadrovsko prevzeti javno RTV in ker je prispeval podpis za zahtevo za referendum poslancem SDS in SNS. Referendum je tedanja leva koalicija pozneje hudo izgubila.

Kot je povedal pretreseni Magajna so mu stanovanje premetali zaradi slike dojk. Kot je zapisano v sodni odredbi za nujno preiskavo so stanovanje preiskali, ker je 18.2.2009, torej več kot leto in pol prej, na računalnik nekdo prenesel datoteko 123258921000.jpg. Datoteka bi naj prikazovala “neznano dekle, oblečeno v hlače, katera razkazuje golo oprsje”. V stanovanju je bilo več računalnikov, interno omrežje so uporabljali tudi ponajemniki.

Očrnjen kot pedofil, konec kariere

V medijih se je pisalo o sumu pedofilije in široki preiskavi, ki jih je odredilo sodišče po več naslovih, zahtevali pa so jo iz tujine. Za poslanca na listi SD je bil Magajna leta 2008 izvoljen s skoraj 40 odstotno podporo v okraju Vič Rudnik v Ljubljani. Po policijskih preiskavah je bilo njegove poslanske kariere konec.

Na naslednjih volitvah predsednik krščanskih socialistov, ki je pred volitvami leta 2008 sklenil koalicijo z Borutom Pahorjem, ni bil ponovno izvoljen. Medijsko odmevna akcija, v kateri so kriminalisti iskali leto in pol prej preneseno datoteko, je imela nenavadno nadaljevanje: policija ni dokazala čisto ničesar.

Ko se izgubi prenosnik DZ

Diske, na katerih je menda bil posnetek dekleta z golim oprsjem, so izgubili. In to skoraj takoj. Poslancu so zaplenili tudi prenosnik državnega zbora, ki ga ta leto pozneje, ko ni bil več izvoljen za poslanca, ni mogel vrniti, ker ga policija ni vrnila njemu. Vrnili ga niso, ker so izgubili diske.

Iz državnega zbora niso protestirali, ko jim je izvršna oblast odtujila prenosnik. Na komisiji so danes  predstavniki notranjega ministrstva pojasnili, da so prenosnik medtem vrnili državnemu zboru, a brez diska.

Vrnitev aparatur so ponudili tudi Magajni, a vse brez diskov, ker jih več ni. Magajna je to zavrnil.

Smo preiskali, smo ukrepali, a o ugotovitvah in krivcih nič

V pisnih odgovorih komisiji državnega zbora so iz policije priznali, da so res nekoliko pozno preiskovali prenos datoteke, a zaradi mednarodne dimenzije in številnih osumljencev so, kot so Magajni odgovorili že leta 2014, “praviloma takšni postopki daljši”. Že pred leti so potrdili, da so bili “nekateri predmeti na nepojasnjen način izgubljeni”, a da so to poskušali raziskati, sprožili so disciplinske postopke in obvestili tudi tožilce. A kaj so ugotovili s preiskavo in kakšne so bile sankcije, ne povedo natančno, češ da morajo varovati pravico do zasebnosti.

Sodni postopek se je po šestih letih končal letos: Magajna je bil oproščen. Sodba je postala pravnomočna, tožilec se namreč ni pritožil, marca letos.

Več o primeru:

Kako so uničili Andreja Magajno

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu