Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

LDS: Z novo predsednico, a brez finančnega poročila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th april 2017, 12:25 pop

Za naslednika Antona Anderliča na vrhu LDS je bila v soboto izbrana Anja Fabiani. Prevzela je stranko, ki je skoraj več ni. To najbolj kaže finančno poročilo, ki ga morajo stranke Ajpesu poslati najpozneje do začetka aprila.

Brez finančnih podatkov za lani

Poročila stranke, ki jo je nekoč vodil Janez Drnovšek, namreč ni. Na posnetku so zadnji podatki, ki se pokažejo za LDS na Ajpesu, ko manjkajo podatki za leto 2016:

LDS je edina med večjimi strankami, pri kateri finančnih podatkov za lansko leto ni mogoče najti. Niso pa bili edini, ki so pozabili poročati.

Poročila in bilance je Ajpesu poslalo 79 strank. V registru notranjega ministrstva pa je 86 strank.

LDS je bila dolgo najbolj v rdečih številkah med vsemi strankami. A je v zadnjih letih Anderliču to uspelo odpraviti.

Rekorden minus v bilanci je stranka prijavila za leto 2010, ko jih je vodila še Katarina Kresal: kar 1,3 milijona evra. Po minusu so bili takrat rekorder med vsemi strankami in v zgodovini bilanc sploh.

[table id=10 /]

 

V naslednjih letih je LDS minus zniževala. Leta 2011 so ga iz te stranke prijavili 1,1 milijon, leta 12 0,9 milijon, leta 2013 0,5 milijona, leta 2014 0,3 milijona in za konec leta 2015 še četrt milijona evrov minusa.

Do leta 2014 so bili stranka z največ minusa, takrat pa jih je prehitela SD Dejana Židana, ki je leta za leto 2014 prijavila 0,9 milijona, leto pozneje pa 0,8 milijona minusa.
Stranka Dejana Židana (SD) je bila s 763.846 evri minusa na koncu bilance rekorderka tudi lani, ko podatka za LDS ne moremo predstaviti, ker ga ni.

Za  parlament niso kandidirali 

LDS je svoje dolgove iz preteklosti zadnja leta poplačevala tako, da je večino dotacij, ki jih je prejemala od države in občin preusmerila v ta namen. Težava pa je bila, ker je višina dotacij odvisna od uspeha na volitvah in jih je bilo iz volitev v volitve manj.

Na predčasnih volitvah leta 2011 jih je volilo 1,48 odstotka volivcev. S tem niso prišli v parlament, so pa dobili državne mesečne dotacije. Na zadnjih predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 sploh niso kandidirali, na lokalnih volitvah tisto leto pa jih državna volilna komisija pri rezultatu strank ne prikazuje posebej, ker je bil rezultat premajhen.

Državne dotacije so povsem izgubili, podobno pa so skoraj povsem izginile tudi lokalne.

Koliko še dobivajo, ni mogoče predstaviti, ker poročila te stranke za lani na Ajpesu ni.

Še tiste dotacije, ki jih morebiti še dobivajo iz občin, pa bodo izgubili,  ker ne poročajo Ajpesu. Posledica je namreč, da računsko sodišče izda sklep o ustavitvi financiranja iz državnega proračuna in proračunov lokalnih skupnosti, dokler stranka ne izpolni obveznosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu