Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob bo prepovedal podražitve in ukinja zavarovalnice

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th april 2023, 06:42 pop

Septembra bodo ukinjene sedanje zdravstvene zavarovalnice, uveden pa bo državni prispevek za zdravstvo v večini 35 evrov, ki ga bomo plačevali Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je na tiskovni konferenci napovedal premier Robert Golob in dodal, da bo, če bo zbranega premalo denarja, minus pokril državni proračun. Golob je povedal, da so spremembo sicer predlagali le poslanci Svobode, a vložena je v imenu koalicije in vlade. Velik del predloga je posvečen tudi ukinitvi zavarovalnice Vzajemna in delitvi njenega premoženja med vse lastnike. Spremembo je premier pojasnil tako: “Preprečili bomo podražitve. Nobenih podražitev več. In drugič, ne bo več nobenih privatnih dobičkov iz naslova zdravstvenih storitev.”

Velika nezaupnica ministrom je, da takšno spremembo predlagajo poslanci in ne vlada s pomočjo vseh svojih strokovnih služb.

Golob je napovedal, da bo vlada v desetih dnevih sprejela tudi uredbo, s katero bo zavarovalnicam do spremembe zakona prepovedala povišanje cen zavarovanj. Premier je povedal, da to ne bo prvi primer, ko država določa cene.

Robert Golob v DZ o ukinjanju zdravstvenega zavarovanja

Do konca leta 2024 pa nameravajo preoblikovati financiranje celotne zdravstvene blagajne, da bo bolj socialno pravično in bolj solidarno kot je danes, je še napovedal premier. Predlog zakona, s katerim ukinjajo sedanje dodatno zavarovanje, so poslanci vladajočih strank vložili v proceduro včeraj, a besedilo v sistemu danes do poldneva ni bilo dostopno, kar je precej nenavadno. Da takšno spremembo predlagajo poslanci in ne vlada s pomočjo vseh svojih strokovnih služb, je velika nezaupnica ministrom.

Spremembe ureditve je predlagana po običajnem postopku, to praviloma pomeni, da ne more biti sprejet čez noč. Na hitro se zakoni, ki urejajo davke in prispevke, tudi sicer ne bi smeli sprejemati. Kako bodo zakon na ta način uveljavili že do septembra, še ni povsem jasno.

Zavarovalnicam za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zdaj plačujemo okoli 35 evrov na mesec, zavarovalnica Generali pa je napovedala, da bo mesečno premijo z majem dvignila na 44,89 evrov ali za okoli 30 odstotkov. Na pogovorih prejšnji teden minister za zdravje Daniel Bešič Loredan zavarovalnic ni prepričal, da povišanje zavarovanj ni nujno.

Odpravo zavarovalnic je pozdravil predsednik Levice Luka Mesec, ki je podobno rešitev predlagal že v času vlade Marjana Šarca, ki je ob tem projektu razpadla, ker je potekal na zahtevo Levice mimo ministrstva za finance Andreja Bertonclja, ki je zaradi tega odstopil in ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je tudi ponudil odstop.

Vodja poslanske skupine opozicijske SDS Jelka Godec se je na presenetljivo dogajanje odzvala tako:

Okoli 14 ure je bil predlog zakona v sistemu DZ le dostopen. V predlogu poslanci Svobode ocenjujejo, da bodo ZZZS imel s tem dodatnim virom od 590 do 620 milijonov evrov dodatnih prihodkov in da ne bo potrebno dodatno proračunsko financiranje. Če pa bo potrebno, pa bo to, še piše, pokril državni proračun, v katerem pa niso zagotovljena sredstva za to, ker na to možnost ne računajo. Ta nekoliko zmeden del, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu