Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V novi “Janševi” koaliciji brez Janše 51 poslancev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2022, 08:04 dop

Poslanci so zavrnili uvedbo obveznega državnega prispevka, ki bi mesečno znašal 32 evrov. Za zakon, ki bi ukinil prostovoljno zavarovanje, je bilo 32 poslancev, proti pa 51. V dvorani ni bilo dveh poslancev SDS, tudi predsednika Janeza Janše. Glasovala nista niti manjšinca.

Koliko glasov ima SDS?

Da bo projekt propadel, je bilo jasno že prej, ko je za to, da bi bil prispevek mesečno 32 evrov (in ne 29), glasovalo 34 poslancev, proti jih je bilo 50. Predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) je pred odločanjem ocenil, da bo glasovanje nakazalo novo koalicijo. Če je Židanova ocena točna, je bila ta nova koalicija takšna:

Nova koalicija

Dejansko, če se pošalimo, je imela nova koalicija več glasov. Manjkal je, kot že decembra ob volitvah Angelike Mlinar, Andrej Šircelj (SDS).

Je pa Jani Möderndorfer (SMC) pred zadnjim glasovanjem ostro zanikal, da bi glasovanje že nakazovalo novo koalicijo. Očital je, da so s takšnimi trditvami nekateri že v kampanji za predčasne volitve.

Židan pa ga je opozoril, da ne bi smel polemizirati (z njim), ko pojasnjuje, kako bo glasoval.

Čisto zadnje glasovanje o zakonu v celoti se je razpletlo po strankah tako:

Razlika v rezultatu je posledica tega, da je manjkal Janez Janša (SDS), drugače pa so glasovali še v SAB, kjer sta bila pri zadnjem glasovanju o zakonu dva proti, pri glasovanju o višini prispevka prej pa dva za.

Z novim državnim prispevkom, ki pa ga ne bo, je prejšnja vlada, ki je že bivša, ker se je DZ že seznanil tudi z odstopom Šarca, poskušala nadomestiti prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje, ki se je v letu in pol vladanja koalicije LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS podražilo iz 27 na 35 evrov.

Ko odstopi finančni minister

Ob projektu uvedbe novega obveznega državnega prispevka je Marjanu Šarcu (LMŠ) lani najprej razpadla podpisana koalicija z Levico Luke Meseca, z odstopi ministrov pa je ta projekt najbrž krepko vplival, da je ta teden odstopil še premier sam, s čemer je padla celotna vlada.

Da bi država brez jasne vlade prihodnje leto uvedla nov prispevek, bi bilo precej vratolomno, še posebej, ker uvedbe vladajoči tudi niso dobro finančno premislili, kar kaže prav višanje vsote, ki je bilo danes pred poslanci in oster protest iz finančnega ministrstva prejšnji teden, da bi država kar na lepe oči morala pozneje doplačati morebitne minuse, ki bi se še pojavili v zdravstveni bilanci po tem povišanju na 32 evrov.

Temu je sledil še odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja (LMŠ). In odstop Šarca.

Že prej je Šarcu le ponudil odstop minister za zdravje Aleš Šabeder (LMŠ), ki pa je zahteval to jamstvo.

Decembrski blef z 29 evri

O ukinitvi zasebnih zavarovanj in novem obveznem državnem prispevku so poslanci glasovali že decembra po nočni izvolitvi Angelike Mlinar z enim glasov večine. Takrat so odločili, da bomo od začetka prihodnjega leta plačevali po 29 evrov prispevka, čeprav je bilo takrat že znano, da je to odločno premalo in da so torej hudo neodgovorni.

So pa zadnje glasovanje vsaj so prestavili v januar.

Danes je bil pred poslanci predlog LMŠ, da bi prispevek iz 29 popravili na 32 evrov, da ne bi ogrozili zdravstvenega sistema, saj je upravni odbor zdravstvene zavarovalnice že lani opozoril, da bo sicer vsaj 70 milijonov evrov minusa. Za to je glasovalo 34, proti 50 poslancev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu