Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kovačič: “Moralne podpore je dovolj. Potrebujemo podpise!”

(Last Updated On: 24/05/2017)
image_pdfimage_print

»Šele začeli smo. Težko je oceniti, koliko je že podpisov. A težko jih je zbrati 40.000. Pridite in podpišite.« Tako je Vili Kovačič, ki zbira podpise za referendum o zakonu o drugem tiru, opisal, kako od petka prejšnji teden zbira podpise. Dodal je: »Moralne podpore imamo dovolj. Potrebujemo podpise!«

Kovačič je opozoril, da so referendum z izjemo Združene levice in strank vladne koalicije (SMC, Desus in SD) podprle čisto vse druge stranke. »A to ne zadošča. Učinek mora biti še na terenu,« je opozoril Kovačič, ki ima še mesec dni časa, da zbere 40.000 podpisov.

Več o dilemah drugega tira:

Drugi tir: Je v zadregi Cerar ali SDS?

Polom na referendumu o pravicah gejev

Zadnji referendum, ki je bil decembra 2015, je levica močno izgubila. Vladne stranke so bile takrat zelo skopuške pri prepričevanju volivcev. SMC, ki združuje 35 poslancev, je za kampanjo namenila vsega 9700 evrov. Za »družinski« referendum je z 11 tisoč evri več kot SMC sam investiral gejevski aktivist Miha Lobnik. SMC ima milijonski proračun. Lobnik je s kampanjo prehitel celo vse tri koalicijske stranke skupaj: Desus ni porabil niti centa, SD pa 945 evrov. Večina poslancev je Lobnika pozneje, zgodilo se je oktobra lani, s 54 glasovi za in 14 proti, imenovala za  zagovornika načela enakosti. Funkcijo so pred tem ustanovili.

Referendum so vladajoči izgubili na celi črti. Kar 63,51 odstotka glasujočih je zavrnilo spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi gejevske in lezbične pare izenačila z drugimi.

Prvič, odkar je bila spremenjena ustavna ureditev, je bil dosežen pogoj, da je zakonu nasprotovala tudi več kot petina vseh volilnih upravičencev. Torej najmanj 342.591. Proti je bilo 394.482 volivcev. Do izenačitev pravic različnih parov je pozneje tudi zaradi sodb ustavnega sodišča prišlo na drug način.

Čepinova ni pomagala

Posnetek iz vladnega promocijskega spota

Krepko več kot vse koalicijske stranke je z 21.000 evrov za kampanjo na zadnjem referendumu porabila opozicijska Združena levica, ki ima vsega šest poslancev. ZL je na referendumu padlo novelo predlagala. Vse te stranke in posameznike pa je s 47.000 evri prehitel Aleš Primc, ki je takrat vodil kampanjo proti zakonu.

Ti zneski so nizki, če jih primerjamo s porabljenim denarjem na referendumih pred tem. Več je za kampanijo pred super referendumom s  96.021  evri  leta 2011 porabila vlada Boruta Pahorja. Denar je bil iz državnega proračuna. V zgodovino pa se je ta strošek vtisnil, ker je vseboval tudi plačilo Urški Čepin. Premier je predvajanje spotov s Čepinovo kot zgrešeno potezo hitro ustavil.

Na referendumu je odločna večina zavrnila pokojninsko reformo in še dva druga zakona.

(Visited 30 times, 1 visits today)
6 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: